Caută
De ce e bine sa mancam carne de iepure. Retete delicioase

De ce e bine sa mancam carne de iepure

Carnea de iepure nu este inca foarte populara la noi in tara, desi ne aduce o multime de beneficii. Nu contine decat cantitati mici de grasimi, nici sodiu si nu creste nivelul de colesterol. Asta nu inseamna insa ca ar fi lipsita de savoare. Dimpotriva, daca o preparam dupa reteta potrivita, carnea de iepure poate fi elementul central al unei mese delicioase.

Sunt draguti si ne este greu sa ii privim ca pe niste animale crescute pentru carne, desi au trecut peste sase milenii de cand au fost domesticiti. Stramosii iepurilor de casa sunt cei de camp. In vremuri stravechi, carnea de iepure era considerata una de lux si doar anumite clase sociale aveau dreptul sa se bucure de mancaruri din carne de iepure. Acum putem sa achizitionam asa ceva direct de la fermieri sau de la supermarket, mai degraba in stare cruda decat congelata.

Care sunt beneficiile carnii de iepure

Carnea de iepure este foarte apreciata in tarile dezvoltate, pentru ca nu are dezavantajele cele de porc, pui, miel, sau rata, pe care le consumam in mod frecvent. Mai exact, este un aliment care se digera si se asimileaza foarte usor. Ne aduce in alimentatie aminoacizi esentiali, proteine, acizi grasi nesaturati, atat Omega3, cat si Omega6.

De asemenea, carnea de iepure e un aliment care ne aduce un aport insemnat de vitamina E, K, precum si din cele din gama B. Nu lipsesc din acest produs nici mineralele. Este vorba de potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc si seleniu. Faptul ca nu contine grasimi este un mare avantaj pentru cei care vor sa aiba o alimentatie sanatoasa.

Carnea de iepure este foarte apreciata de persoanele care sfera de afectiuni care le impun eliminarea grasimilor din alimentatie. Cu acest sortiment de carne, chiar si cei “condamnati” la diete drastice se pot bucura de fripturi, tocanite si altele asemenea.

Cum se gateste carnea de iepure

Desi nu e un aliment pretentios, carnea de iepure isi pastreaza si isi dezvolta savori nebanuite daca respectam cateva reguli simple.

Daca planuiti sa preparati o friptura in cuptor sau la gratar, pastrati o vreme carnea intr-o marinata. Aceasta poate avea ca ingrediente de baza vinul alb, rozmarinul, dafin, cuisoarele, ceapa, cimbrul si piperul.  Lichidul aromat obtinut se pune intr-un vas inalt cu capac, se scufunda bucatile de iepure, se acopera si se lasa cateva ore la frigider.

Nu este recomandat sa folositi o temperatura prea mare in cuptor atunci cand pregatiti friptura.

Carnea de iepure se gateste doar acoperita cu un capac, pentru a se evita obtinerea unei texturi prea uscate.

Reteta de tocana din carne de iepure

Pentru aceasta reteta cu carne de ierpure e nevoie de o jumatate de iepure, transat in bucati medii. Carnea se spala, se usuca folosind prosoape de bucatarie si se aseaza intr-o cratita grea, alaturi de ulei, doua cepe si trei catei de usturoi (toate taiate in felii de tip pestisori). Mancarea  de iepure va fi mult mai buna daca aveti in oala bucati cu multe oase si cartilagii. In acelasi vas se mai pun doi morcovi rasi pe razatoarea mare.

De asemenea, un pahar de vin rosu si o legatura de verdeata taiata grosier. Cratita se acopera cu un capac rezistent la temperaturi ridicate si se da la cuptor. Dupa aproximativ o ora, i se adauga o conserva cu rosii intregi (fara coji). Se amesteca si se mai lasa sa fiarba 10 minute, pe aragaz. Tocana de iepure se serveste cu piure de cartofi cu unt sau cu o mamaliguta.

Reteta de friptura de iepure

Se marineaza 700 de grame de iepure, impartit in bucati de marime potrivita, dupa descrierea de mai sus. Adaugati si sare in sos. La finalul timpului de marinare, carnea se prajeste pe toate partile in wok, in ulei incins.

Cand friptura de iepure a prins o culoare aurie, se scoate si se aseaza intr-o tava de ceramica sau de tip yena, in lichidul de la marinare. Se acopera cu un capac rezistent si se lasa la cuptor, la foc mediu, maximum doua ore. Se scoate cand constatati ca s-a patruns carnea. Se serveste cu cartofi aurii sau legume la gratar.

Reteta de ciorba de iepure

Se aleg bucati de iepure pentru ciorba cu mult os, se portioneaza si se pune la fiert intr-o oala cu apa rece. Dupa ce a dat cateva clocote, se adauga un amestec de legume taiate in cuburi: radacini de morcovi, gulie si patrunjel. Se pun si doua cepe taiate in felii mari. Se acopera cu un capac ciorba si se lasa la fier, la foc minim. Se drege apoi cu o pasta de faina cu smantana, amestecata cu putin lichid din supa.

Dupa ce a dat cateva clocote, adaugati in ciorba o legatura de leustean, tocata mediu. Se amesteca, se stinge focul si se mai lasa cateva minute acoperita. Este o ciorba de iepure delicioasa, care se poate servi alaturi de un ardei iute.

(sursa foto: Fine Dining Lovers)

Distribuie acum