Programul ametitor al femeii actuale nu este prea generos cand vine vorba de mancare. Nu avem timp sa luam pranzuri elaborate, dar nici sa gatim indelung in bucatarie. Cum nici mancarea de tip fast food nu este recomandata, nu ne ramane decat sa gasim solutii rapide si ingenioase pentru gustari rapide, sanatoase si pline de savoare.
In vremurile in care oamenii aveau mai mult timp sa se ocupe de alchimia din bucatarie si sa socializeze asa cum se cuvine cu oamenii din preajma, se spunea ca aperitivele sunt proba suprema pentru indemanarea si imaginatia unei gospodine. Tot de atunci se spune ca o buna gospodina poate gati mancaruri fabuloase doar cu ingredientele pe care le gaseste in camara.
Contextul s-a schimbat, insa acest tip de preparate (numite si gustari, tartine sau antreuri), sunt si acum salvatoare in multe situatii. Nu e nevoie de multe produse si nici de mult timp ca sa fie gata, si, in plus, pot fi absolut delicioase!
Tartine cu somon afumat
Este o gustare simpla, dar de mare efect la orice ocazie.
Cumparati o bagheta din faina integrala, o bucata medie de somon afumat de calitate, branza de burduf, smantana si verdeata proaspata. Amestecati la blender sau manual branza cu smantana. Pentru o reteta dietetica, puteti inlocui smantana cu iaurt grecesc. Adaugati in amestec o mana de verdeata tocata. Poate fi patrunjel, telina sau marar. Important este ca frunzele sa fie aromate si de un verde viu.
Feliati cu grija bagheta. Daca aveti oaspeti mai pretentiosi, curatati-i coaja. Puteti sa dati micilor sandwich-uri orice forma: rotunda, patrata, triunghiulara sau inimioara. Ungeti feliile cu crema de branza. Aranjati cu grija deasupra feliute sau bucatele mici de somon, rasucite in forma de cochilie de melc. Infigeti in fiecare aperitiv cate o crenguta delicata de marar.
Bruschete cu ridichi, branza si ceapa verde
Legumele autohtone sunt mai sanatoase si, de ce sa nu recunoastem, au o savoare unica. Daca membrii familiei si apropiatii se dau in vant dupa verdeturile de primavara, nu ezitati sa le faceti o surpriza culinara. Acest aperitiv are o savoare maxima primavara, dar, cum se gasesc in aprozare si supermarket-uri in orice anotimp, le puteti incerca si in restul anului.
Targuiti de la piata doua-trei legaturi de ridichi de marime medie, cu frunze proaspete si coaja de un verde intens. Mai puneti in sacosa tot atatea legaturi de ceapa verde. Alegeti din magazinele producatorilor locali o crema de branza de un alb intens si o felie zdravana de ceafa de porc afumata natural. Peste toate puneti si o bagheta de paine alba.
Taiati feliile cat mai subtiri, ungeti-le cu branza si adaugati peste fiecare tartina o felie translucida de carne. Taiati ridichile in jumatati si apoi feliati-le fin. Puneti cat de multe peste carne, si apoi presarati frunze de ceapa verde, tocate foarte marunt. Veti avea la masa o gustare completa si suprinzatoare, 100% romaneasca.
Aperitiv din avocado, cu icre negre
Un aperitiv care poate face cinste celor mai pretentioase evenimente si gusturi, necesita mai multa migala si o lista complexa de ingrediente. Savoarea si aspectul aristocratic de la final va va convinge insa ca merita efortul.
Aveti nevoie de cateva fructe de avocado, de dimensiuni mai mici, foarte bine coapte. Se spala, se taie in jumatati pe orizontala si se scot samburii. Miezul se mai scobeste putin, dar se mai lasa cam un centimetru pana la coaja. Bucatile extrase se paseaza la mixer. Se amesteca cu frunze de arpagic tocate fin, cu marar, maioneza, mustar, zeama de lamaie si o lingurita de pasta de masline. Amestecul se aranjeaza cu grija in jumatatile de avocado. Cate o lingurita de icre negre se va pune in centrul fiecarei jumatati, dupa care se vor presara germeni de orz, felii de lamaie si cate o frunza de untisor.
Pentru o savoare mai intensa, totul se lasa la frigider inainte de sosirea oaspetilor.
Gustari dulci-acrisoare in foi de orez
Pentru acei oaspeti care apreciaza mai mult bucataria asiatica decat cea autohtona, acest aperitiv va aduce exact nota dorita in meniul de sarbatoare.
Aveti nevoie de o bucata mare de piept de pui, fara oase si piele. Taiati carnea in felii subtiri si lungi. In aceeasi forma se vor toca apoi si legumele dorite. Rumeniti putin pieptul de pui la foc iute, la wok, in ulei. Se dau la o pare. Se soteaza mai intai morcovii si alte radacinoase, apoi ceapa si ardeiul. Cand toate sunt moi, adaugati bucatile de piept de pui si o cantitate egala de cuburi de ananas (din conserva).
Se asezoneaza cu miere si sos de soia, se mai fierb putin si se presara cativa stropi de ulei de susan. Amestecul racit se impacheteaza apoi in foi de orez, lasate cateva secunde in apa inainte de folosire. Serviti-le pe o tava, fara sa le stivuiti unele peste altele.
Aperitiv cu pasta de masline
Inspirat de gastronomia greceasca, acest aperitiv este gustos, usor si foarte rapid.
Cu o zi inainte, pregatiti pasta de masline mixand o mana de masline (fara coaja) cu ulei, patrunjel, ceapa si usturoi. Lasati amestecul sa se patrunda peste noapte in frigider. Daca nu ati reusit sa o preparati acasa, gasiti pasta de masline si in magazin. Este important sa fie proaspata si de calitate, asa ca nu alegeti cea mai ieftina varianta.
Pentru un aperitiv de neuitat, aveti nevoie de o bagheta subtire cu mult susan. Taiati felii nu prea subtiri, fara sa inlaturati coaja si apoi coaceti-le cateva minute la cuptor. Ungeti din belsug fiecare felie cu pasta de masline. Stoarceti cateva picaturi de limeta peste fiecare, apoi presarati verdeata, de preferinta patrunjel. Se servesc imediat.
(sursa foto: Pinterest)