In tot belsugul recoltelor de toamna, cartofii trec adesea neobservati. Stim ca ii gasim mereu la orice aprozar si la supermarket si uitam sa ne bucuram de savoarea unica a tuberculilor proaspat scosi din pamant. Este vremea lor. E timpul sa va dotati camara cu un saculet de cartofi adusi in aceste zile de la tara si sa incercati cateva retete delicioase, de care bunicii nostri se bucurau in fiecare toamna, dupa ce isi umpleau camara cu bunatati.
Chiar daca par niste legume banale, cartofii se produc cu multa munca si perseverenta. Nu este usor la semanat si, mai ales, nu e usoara prasirea lor regulata, mai ales daca se face manual. Unii dintre noi isi amintesc, poate, cat de mult se lucra toamna la scosul noilor tuberculi din pamant, munca migaloasa si intensa.
Mancaruri de serbare a recoltei de toamna cu cartofi
Satifactia de la final, cand mormanele de cartofi sunt stivuite in pivnite sau camari, alaturi de celelalte alimente, merita insa toata truda. Hrana familiei pentru o iarna intreaga era asigurata.
Momentul era sarbatorit cu un festin care avea la baza, cum altfel, cartofii. Retetele variaza de la o zona la alta, ba chiar si de la o gospodarie la alta, asa ca va prezentam mai jos cateva preparate in care cartofii au o savoare neasteptata.
Reteta de cartofi cu chimen din Transilvania
O reteta foarte simpla, dar cu arome sofisticate se prepara in zona Transilvaniei in seara in care se serbatorea incheierea strangerii recoltei. Se alegeau doua-trei kilograme de cartofi medii, se curatau si se spalau bine. Se lasau putin sa se usuce, se mai zvantau cu un servet curat si se presarau cu sare, piper si seminte de chimen. Putem folosi acest condiment si sub forma de pulbere. Pot fi pusi in tava intregi sau taiati in bucati mari.
Dupa preferinte, pot fi introdusi in cuptor ca atare sau unsi cu putin ulei. Se scot dupa ce formeaza o crusta si sunt moi la intepatura cu furculita. Se mananca alaturi de paine cu unt si un sos de hrean. O alternativa delicioasa poate fi salata de sfecla rosie. Festinul se completeaza cu o cana de must parfumat de struguri sau de mere.
Reteta de cartofi copti cu sos
In vremurile vechi, era un adevarat spectacol prepararea primilor cartofi copti in jar. Era un ritual de toamna care strangea laolalta intreaga familie. Cum nu mai gatim in sobe cu jar si folosirea gratarelor nu mai este o optiune la indemana in serile friguroase de toamna, nu ne ramane decat sa recurgem la cuptorul din bucatarie. Se aleg cartofi mai mari, se spala si, dupa gust, se pot unge cu ulei sau unt, ba chiar se pot presara cu sare, boia si ce mai dorim.
Sosuri potrivite pentru cartofi
Cuptorul se incalzeste in prealabil pana la 150-200 de grade Celsius, dupa care se introduce tava cu cartofi. Cand sunt copti si bucataria s-a umplut de un miros nemaipomenit, se scot si se cresteaza. Se toarna in spatiile respective diverse sosuri. Puteti sa preparati fie unul de branza cu marar, branza cu bacon, de hrean ras, fie iaurt sau tarhon. Pot fi consumati ca atare sau ca garnitura.
Cartofi fierti cu unt si usturoi
Una dintre cele mai simple retete de toamna cu cartofi folosite in familiile romanesti inca de la inceputul toamnei este cea de cartofi fierti cu unt si usturoi.
Se aleg doua kilograme de cartofi mai mici, se pun intr-o oala cu apa rece, se acopera si se pun la foc mediu. Dupa ce au fiert, se scot si se curata coaja cu atentie. Se pun intr-un castron mare si fiecare isi va prepara apoi mancarea dupa cum doreste. Sunt deliciosi alaturi de o felie de paine prajita frecata cu un catel de usturoi si cu sare. Eventual, puteti presara si putin ulei.
Cartofi fierti cu ceapa sau branza
De asemenea, peste cartofii intregi sau taiati in bucati mari se poate turna unt, apoi sare si piper. Ceapa proaspata este, de asemenea, un ingredient care se armonizeaza bine cu textura cartofilor.
Puteti sa va asezonati farfuria cu bucati de sunca, branza sarata, praz si tot ce mai doriti. Aroma cartofilor fierti va crea o gustare delicioasa pe care o reinventati dupa cum doriti.
(sursa foto: Cooking Light)