ciorba de burta

Ciorba de burta: cum sa prepari una autentica

Sumar articol

Ciorba de burta – o delicatesa traditionala a Bucatariei Romane

In mijlocul toamnei, cand temperaturile incep sa scada, ce poate fi mai reconfortant decat o ciorba fierbinte de burta? Aceasta delicatesa traditionala a Bucatariei Romane este perfecta pentru a ne incalzi si a ne satisface pofta de mancare gustoasa.

Ce este ciorba de burta?

Ciorba de burta este o supa consistenta, preparata din burta de vita, legume si ierburi aromatice. Burta de vita este un ingredient traditional al acestei ciorbe, dar poate fi inlocuita cu carne de vitel sau de porc.

Legumele folosite in aceasta ciorba sunt, de obicei, morcovi, telina, ceapa si ardei gras. Ierburile aromatice pot include patrunjel, marar, leustean si dafin. Ciorba de burta este servita de obicei cu tarate de grau sau orez, care dau o consistenta mai groasa supei.

Electrocasnice pentru bucatarie

Tu cu ce vrei sa gatesti?

Fiecare familie are reteta sa de ciorba de burta, asa ca exista o varietate de retete si preparate. Unele dintre ele sunt mai elaborate, iar altele mai simple, insa toate au la baza aceeasi baza: intestinele de vita. Acestea trebuie sa fie proaspete si curatate, pentru a obtine un preparat sanatos si gustos.

Ingrediente pentru ciorba de burta

Ciorba de burta se prepara din urmatoarele ingrediente: intestine de vita, oase de vita, legume (morcov, ceapa, cartofi, telina, ardei gras, conopida, usturoi, leustean, telina radacina), boabe de piper, sare si piper. Pentru a da ciorbei un gust mai puternic, se pot adauga si alte condimente si ierburi aromatice, cum ar fi busuiocul, tarhonul, cimbrul, mararul si patrunjelul.

Reteta de preparare a ciorbei de burta

Pentru a prepara ciorba de burta, incepeti prin a curata intestinele de vita de orice impuritati. Spalati-le bine cu apa rece si lasati-le sa se scurga. Intr-o oala mare, puneti oasele de vita si adaugati apa cat sa acopere. Adaugati sare, boabe de piper si putin ulei. Asezati oala pe foc si lasati la fiert. Cand incepe sa clocoteasca, adaugati intestinele si lasati sa fiarba timp de 40-45 minute.

In alt vas, puneti legumele taiate cubulete si adaugati un pic de sare si de ulei. Puneti vasul pe foc si lasati sa se caleasca, amestecand din cand in cand. Dupa ce s-au inmuiat, adaugati-le in oala cu oase si intestine. Lasati sa mai fiarba inca 15 minute, apoi adaugati condimentele si ierburile aromatice. Amestecati usor si lasati sa mai fiarba 5-10 minute, pana cand legumele sunt moi.

Servirea ciorbei de burta

Ciorba de burta se serveste calda, cu mamaliga si smantana. Se poate servi si cu o felie de paine sau chifle. Pentru a da un plus de savoare, se poate adauga si un pic de ulei de masline sau zeama de lamaie.

Ciorba de burta se poate servi si rece, ca salata. Se poate servi ca atare sau cu o salata de legume proaspete.

Beneficiile ciorbei de burta

Ciorba de burta este un preparat sanatos si hranitor. Intestinele de vita sunt bogate in proteine, in timp ce legumele contin fibre, vitamine si minerale. Ciorba de burta este, de asemenea, bogata in seleniu, un mineral esential pentru buna functionare a sistemului imunitar.

In plus, ciorba de burta are un continut scazut de grasimi si calorii, fiind asadar un preparat potrivit pentru cei care tin dieta. Este, de asemenea, un preparat usor de digerat si usor de pregatit, asa ca este potrivit si pentru persoanele cu probleme digestive.

De ce sa alegi ciorba de burta

Ciorba de burta este un preparat traditional si autentic, care se poate pregati foarte usor si rapid. Este un preparat sanatos si hranitor, bogat in proteine, fibre, vitamine si minerale. In plus, are un continut scazut de grasimi si calorii, fiind potrivit pentru cei care tin dieta. Se poate servi calda, cu mamaliga si smantana, sau rece, ca salata. Este un preparat usor de digerat si are un gust si un miros specific, care poate satisface orice pofta.

Distribuie acum