Stim cu totii cat de greu ne poate fi dupa sarbatori. Mai ales dupa cele de iarna. Sunt prilej de reunire cu cei dragi, ne bucuram sa oferim si sa primim cadouri, poate practicam si sporturi de iarna. Pe langa toate astea, avem parte de mese imbelsugate, bunatati de porc, dulciuri savuroase, dar si de petreceri si seri lungi alaturi de prieteni, in care un pahar de bautura dezleaga inimile si sufletele.
Organismului nu ii este deloc usor dupa asemenea belsuguri, insa tocmai pentru asta exista o multime de supe si ciorbe care ne refac ca prin minune fortele si starea de bine.
Cum actioneaza mancarurile lichide asupra organismului
Supele si ciorbele ne fac sa ne simtim mai bine in primul rand pentru ca sunt lichide. De multe ori, starea de rau de dupa o petrecere are, de fapt, la baza deshidratarea. Mai ales daca “stropim” bucatele cu un pahar de vin, bere sau bauturi puternice. Acestea accelereaza eliminarea lichidelor din corp si provoaca raul cunoscut si ca mahmureala de a doua zi.
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa
Atunci cand consumam un bol de supa sau ciorba, apa este retinuta rapid de organism, asa ca simtim invariabil o imbunatatire a starii generale. Chiar si faptul ca le consumam calde are au avantaj incontestabil, mai ales ca relaxeaza sistemul digestiv si musculatura, pentru o asimilare mai buna a nutrientilor si alungare a senzatiilor neplacute.
Cum ne energizeaza ciorbele de „dregere”
Pe langa aceasta, supele si ciorbele preparate ca la carte, fara potentiatori de gust si alte chimicale, aduc in organism multi nutrienti. Este vorba de cei continuti de oasele, carnea, pielea si cartilagiile care au fiert in respectiva fiertura. Proteinele bune, antioxidantii si mineralele continute au avantajul de a revigora organismul uman la scurta vreme dupa ce au fost consumate.
Nu in ultimul rand, mancarurile sub forma de supa si ciorba ne vitaminizeaza, datorita continutului lor ridicat de legume si verdeturi.
O ciorba cu morcovi, pastarnac, telina, ceapa si patrunjel ne aduce aporturi pretioase de vitamina A, cele din gama B, dar si vitaminele C, E sau K.
Toate acestea contribuie din plin la refacerea organismului “bombardat” cu grasimi, carbohidrati, zahar si alcool in zilele si noptile Sarbatorilor de Iarna.
Jucarii de exterior
Casute, tobogane, balansoare, spatii de joaca din lemn sau gonflabile
Ce este ciorba de potroace
Ciorba de potroace este atat de populara, incat adesea face parte din meniul unor evenimente, la capatul de jos al listei cu mancaruri, tocmai pentru a reface echilibrul organismului. De regula se folosesc resturile ramase de la prepararea fripturii de pasare, fie ea gaina, curcan sau rata.
Daca nu aveti destule, se pot cumpara de la macelarii sau de la supermarket, congelate sau proaspete, mai ales cu vechea denumire de “tacamuri”.
Ce sunt potroacele si cum se prepara
Practic, potroacele sunt varfuri de aripi, gaturi, pipote, inimi, oasele de la spate, capete de pasare si multe altele. Totul se spala, se curata de eventualele parti necomestibile si se pun la fiert in apa rece si putina sare intr-o oala incapatoare, la foc mic.
In acest timp, curatati bucatile de telina, morcovii, pastarnacul, gulia, ceapa si radacinoasele pe care le mai aveti prin camara si apoi spalati-le. Tocati totul – cu un cutit special pentru legume – in cuburi mici.
Se pun toate intr-o tigaie cu putin ulei si se soteaza la foc mediu. Verificati constant gradul de fierbere al “potroacelor”. Cand a trecut de jumatate, se adauga legumele calite si inmuiate. Dupa un sfert de ora, adaugati o cana cu orez.
Cata zeama de varza se pune in ciorba de potroace
Urmeaza zeama de varza incalzita, calculata in cantitate de patru litri la fiecare kilogram de oase si organe. Puteti turna in oala si o cana de bulion. Dupa ce totul a mai fiert cateva minute, adaugati cateva legaturi de verdeata (patrunjel, leustean, telina sau marar) tocate marunt. Acoperiti cu un capac. Se poate servi imediat.
Ciorba de pui cu tarhon
O alta ciorba “miraculoasa” pentru diminetile de dupa petrecerile de sarbatori este cea de pui cu tarhon. Cel mai simplu ar fi sa folositi piept de pui. Se stie insa ca nu strica niciodata un plus de calciu si colagen. Mai mult, carnea de langa os este cea mai buna.
Ca urmare, preparati aceasta reteta de ciorba cu pulpe, piept de pui si chiar bucati de aripi. Veti avea ceva treaba cu dezosarea, insa cu siguranta nu e ceva complicat.
Cum se calculeaza ingredientele ciorbei
La fiecare kilogram de carne pregatiti 8 morcovi, tot atatea radacini de patrunjel, o conopida, o telina medie cu tulpini si frunze, ceapa si usturoi dupa preferinte. Legumele se taie cuburi si se calesc putin intr-o oala incapatoare. Se adauga si bucatile de carne si se amestesca totul bine. Se adauga cinci litri de apa calduta, o lingura de sare si se fierbe totul la foc mediu.
Jucarii - papusi - lego - jocuri
La noi gasesti jucarii pentru toate varstele
Spre final, se adauga zeama de la doua lamai si tarhon, dupa gust, sub forma de frunze conservate in otet sau uscat. Carnea fiarta se scoate, se lasa la racit, se curata de pe oase si se taie in bucatele potrivite. Se pune din nou in oala. Cand e gata, se “drege” cu 200 de grame de smantana amestecata cu trei galbenusuri si putina zeama fierbinte din oala.
Ciorba de peste cu leustean
Mai putin populara in afara zonei Deltei Dunarii, ciorba de peste este un preparat revigorant si plin de savoare. Aveti nevoie intai de toate de multe oase de peste. Puteti folosi, de pilda, o jumatate de kilogram de capete de somon de la supermarket. Pe langa acesta, adaugati inca 500 de grame de peste cu multa carne, fie el macrou, fie somon, crap sau alte specii. Bucatile cu oase se fierb 20 de minute la foc mic, dupa care se strecoara. In zeama ramasa se pun la fiert cubulete de morcov, dovlecel, tulpina de telina si trei foi de dafin.
Se lasa pana totul e aproape fiert. Se adauga bucatile de peste cu carne, portionate in bucati potrivite si se mai lasa sa fiarba la foc mic pentru cel mult un sfert de ora. La final, se adauga o cana de suc de rosii, se acreste cu cateva linguri de suc de lamaie sau otet. Cand e gata, se adauga sare, piper si doua legaturi de frunze de leustean tocate la mixer. Aceasta ciorba de peste se poate savura atat fierbinte, alaturi de un ardei iute, fie rece. Va va energiza aproape pe loc!
Se recomanda sa aveti grija la oasele care pot sa apara in lingura si sa le puneti imediat deoparte.
Supa vietnameza de vita
Este cunoscuta in toata lumea cu denumirea de Pho Bo si este minunata dupa o perioada grea. Se fierb cantitati egale de oase si carne de vita, la foc mic, pana se extrag toate proprietatile nutritive. Pentru un plus de calciu si alte minerale, se adauga inainte de fierbere cateva linguri de otet. Acesta contribuie la “extractia” mineralelor din oase si cartilagii.
Fierberea dureaza cateva ore bune, insa merita tot efortul. Puteti sa o scurtati considerabil folosind o oala sub presiune. Intre timp, caliti 50 de grame de ghimbir curatat si ras cu doua cepe tocate marunt la foc mic.
Cum se condimenteaza supa Pho Bo
Cand carnea este fiarta, se scoate din oala alaturi de oase, se raceste si se taie in bucati mici. Supa se strecoara si se pune din nou la fiert. Se adauga anason stelat, cuisoare, sare si piper, ceapa, precum si cateva linguri de sos de peste.
Carnea fiarta se aranjeaza in farfurii, alaturi de taitei de orez fierti in prealabil. Se asezoneaza cu frunze proaspete de coriandru si ceapa verde maruntita. Se toarna apoi supa fierbinte si se serveste imediat.