Desi e sanatoasa si poate fi baza unor preparate absolut delicioase, carnea de vita nu prea se afla in topul preferintelor culinare ale romanilor. Intre altele, este invocata consistenta tare a carnii care se gaseste in majoritatea carmangeriilor de la noi la preturi accesibile.
De asemenea, pretul piperat al sortimentelor importate, mai ales din Argentina, fac aceasta carne mai putin populara. Totusi, pentru a ne bucura de textura si beneficiile carnii de vita autohtone, putem urma cateva etape inainte sau in timpul gatirii acesteia.
Sunt o multime de motive pentru care merita sa includem carnea de vita in meniul nostru curent. Un prim motiv ar fi acela ca este o carne saraca in grasimi nocive. Mai mult, in compozitia acesteia se gaseste un compus numit acid linoleic conjugat, cu rol in impiedicarea depunerilor de grasime in zone “sensibile” cum ar fi burta sau coapsele.
Beneficii ale consumului de carne de vita
De asemenea, in carnea de vita se gasesc cantitati considerabile de vitamina B6 si B12. Intre altele, acestea au un rol important in intarirea imunitatii, respectiv in oxigenarea eficienta a celulelor. Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile consumului de carne de vita.
Un aport suficient de carne de vita in alimentatie poate sa ne aduca un aport insemnat de fier, dar si de zinc, magneziu sau potasiu, iod sau seleniu. De asemenea, este un aliment care contine creatina si carnitina, precum si proteine benefice pentru sanatate.
Pe langa carnea propriu zisa si organele de vita contin o serie de nutrienti pretiosi pentru organism. De exemplu, ficatul de vita este bogat in vitaminele A si B12. Aceasta din urma se regaseste semnificativ si in rinichii de vita. Totusi, aceste organe sunt interzise in alimentatia femeilor insarcinate, mai ales pentru ca doza mare de vitamina A poate afecta evolutia copilului.
Cum alegem carnea de vita
Carmangeriile ofera, de obicei, in vitrina frigorifica rezervata carnii de vita mai multe sortimente. Numele lor nu le spune nimic necunoscatorilor domeniului, asa ca cei mai multi isi aleg cate o bucata in functie de pret, de aspect sau de recomandarea vanzatorului.
Intrebarea multora dintre noi este cum alegem carnea de vita cea mai frageda? Raspunsul este antricotul, muschiul ca atare sau cel file. De asemenea, cautati bucati din sortimentele T-bone Steak (o felie de carne din coapsa animalului, care are in mijloc un os in forma de T) sau Porterhouse (bucati cu os provenite din capatul din fata a coapsei scurte a vitei). Acestea nu fac parte din grupe mari de muschi si tocmai aceasta le confera mai multa fragezime in raport cu alte sortimente de carne de vita.
O data ales sortimentul de carne pe care vi-l doriti, e nevoie sa alegeti cea mai potrivita bucata de carne de vita.
Un criteriu important este sa aiba cat mai multe mici vinisoare de grasime. Acestea ii dau acel aspect marmorat atat de laudat de bucatari. Grasimea dispare la gatit, sub actiunea caldurii, insa ii confera savoare preparatului in care se afla.
Ca textura, o bucata promitatoare de carne de vita este cea tare, iar in privinta culorii, indreptati-va atentia spre bucatile de un rosu cat mai intens, spre visiniu.
Cum se fragezeste carnea de vita inainte de gatire
Pentru inlaturarea texturii atoase a carnii de vita, aceasta se matureaza de catre producatori. Procedura implica fie pastrarea bucatilor in pungi vidate, fie uscarea acesteia o anumita perioada de timp.
In frigider, acest tip de carne se pastreaza deasupra unui dispozitiv de tip gratar, asezat intr-o farfurie adanca, totul acoperit cu o panza curata. Este foarte important ca dupa ce este scoasa din frigider, carnea sa fie lasata sa ajunga la temperatura camerei. O data realizat acest pas, bucata de carne de vita se presara cu sare si se lasa inca un sfert de ora. Sarea este apoi indepartata. Felia de carne de vita se unge cu o pensula cu ulei, se mai lasa 5 minute sa se “odihneasca”, dupa care se aseaza intr-o tigaie bine incinsa.
Carne de vita la tigaie
Cea mai eficienta frigere se face lasand fiecare bucata sa se patrunda pe o parte cateva minute si apoi sa se repete procedura cu cealalta parte. In acest fel se evita uscarea excesiva a feliei de carne de vita.
Folositi ustensile de lemn sau plastic, cu capete late sau de tip cleste atunci cand pregatiti carne de vita la tigaie. Evitati sa intepati carnea. Daca e vorba de o felie mai groasa, carnea de vita se intoarce repetat, pe toate suprafetele, pana cand s-a patruns suficient.
Snitel din carne de vita
Aveti nevoie de felii subtiri de carne de vita, de o farfurie intinsa cu faina si alta cu pesmet. Intr-un bol ceva mai adanc se bat bine cateva oua, cu sare si piper. Cele doua condimente se presara din belsug si pe carnea propriu-zisa.
La fel ca la snitelele clasice, feliile de snitel din carne de vita se trec succesiv prin faina, ou si pesment. Se aseaza cu grija intr-o tigaie cu ulei bine incins. Porniti cronometrul. Dupa exact doua minute intoarceti carnea, pe care o veti scoate dupa alte doua minute. Se pastreaza intr-un castron cu cateva bucati de prosop de bucatarie in partea de jos.
O alta etapa vitala in obtinerea unor bucati suculente de carne de vita la tigaie este sa stea maximum 10 minute deasupra unui gratar, intr-un vas care se inchide ermetic.
Sos pentru carnea de vita
Se poate prepara in acest timp un sos lichid, “zoft”, cum se numeste in cateva regiuni ale tarii, folosind resturile ramase in tigaie. Acestea se inmoaie cu vin rosu, la care se adauga o ceapa, un ardei si o jumatate de morcov ras, toate sotate in prealabil. Se amesteca bine.
Dupa dorinta, se poate asezona cu o lingurita de sos de soia si una de miere. Acest sos pentru carnea de vita se va servi la masa alaturi de friptura sau snitel.
Friptura de vita cu condimente
O alta reteta cu carne de vita se aseamana putin cu cea de tocana sau gulas.
Carnea de vita se taie in cuburi si se rumeneste pe toate partile intr-o cratita groasa. Cand s-a colorat destul de intens, se scoate putin deoparte, iar in uleiul ramas se soteaza legume. Puteti alege morcovi, patrunjel, telina, ceapa, ardei si usturoi. Toate se curata si se taie mai intai in cuburi. Cand toate s-a patruns, se adauga iar carnea, se amesteca bine si apoi se acopera cu supa de vita.
Se fierbe pana cand apa scade cu totul. Adaugati la final sare, piper, cimbru, boia iute afumata si chimen. Bucatile fragede de carne pot fi servite cu garnitura dorita, alaturi de un bol de muraturi asortate.
(sursa foto: The daily meal)