beneficiile si contraindicatiile postului

Planuiesti sa tii Postul Craciunului? Iata care sunt beneficiile si contraindicatiile postului

Sumar articol

In seara de 14 noiembrie se celebreaza in acest an inceperea Postului Craciunului. Momentul este marcat cu placinte si bunatati, insa urmeaza o perioada de regim strict pe care multi romani il urmeaza pana in mult asteptata Seara de Ajun.

Restrictiile alimentare ne pot aduce o serie de beneficii, atat de ordin spiritual, cat si pentru starea de sanatate a organismului. Totusi, nu este indicat pentru toata lumea, mai ales pentru cei care sufera de anumite afectiuni.

Daca planuiesti sa tii Postul Craciunului, iti prezentam in cele ce urmeaza care sunt beneficiile si contraindicatiile postului.

Colectie de rochii

Tu pe care vrei sa o porti?

Cand incepe Postul Craciunului

Postul Craciunului incepe in fiecare an cu 40 zile inaintea sarbatorii Nasterii Domnului, adica in 15 noiembrie.

In acest an, Lasata Secului este sarbatorita in seara de marti, 14 noiembrie. Este un moment marcat in popor cu multe credinte si superstitii. Familia se reuneste in aceasta zi la o masa imbelsugata, cu friptura, sarmale, placinte, tuica, vin nou si alte bunatati.

Superstitii de Lasata Secului Postului Craciunului

Se coc turte de malai care apoi se dau de pomana la saraci. Este o zi in care sunt interzise activitati ca tesutul, spalatul, torsul sau cusutul. Nu e voie nici sa dai imprumut in ajunul inceperii Postului Craciunului.

Ca sa previna pagubele produse de pasari asupra cerealelor, femeile le vor arunca resturile ospatului, neaparat spre rasarit. Anumite semne arata cum va fi vremea in anul urmator, asa cum fetele nemaritate pot sa faca “vraji” ca sa isi vada ursitul si sa il atraga spre ele mai repede.

Ce inseamna Postul Craciunului

Dincolo de toate aceste credinte, pe plan spiritual, Postul Craciunului are ca scop pregatirea omului pentru Sarbatoarea Nasterii Domnului. In cele 40 zile de post, organsimul va fi lipsit de mancaruri grase si excitante si de alcool, iar aceasta ii confera o stare de pace si meditatie.

Colectie produse make-up

Ce produse iti lipsesc din trusa de machiaj ?

Pentru credinciosii catolici postul inseamna renuntarea la carne si, benevol la alte lucruri care le face placere.

Biserica ortodoxa impune pentru cele 40 zile renuntarea la carne, lapte, branza sau oua, cu toate produsele derivate. Mai mult, in zilele de luni, miercuri si vineri se renunta si la ulei. In schimb, sambata si duminica este dezlegare la peste. Mai importanta este insa impunerea unei conduite morale impecabile, cu intelegere si afectiune fata de ceilalti.

Cum se produce detoxifierea in timpul postului

Schimbarea atat de drastica a regimului alimentar poate insemna pentru organism o perioada de linistire si detoxifiere. Se elimina multe substante chimice, metale grele, pesticide folosite in agricultura si noxe din aer, precum si grasimi, toate depuse in organism de-a lungul anilor. Acest proces se deruleaza in mod natural, fara ca organismul sa resimta in acest timp efecte secundare.

In aceeasi ordine de idei, este stopat in timpul postului procesul de acumulare de toxine si grasimi.

Cate zile ar trebui sa postim intr-o saptamana

In lipsa consumului de produse de origine animala, organismul nu va mai depune eforturi atat de mari pentru digestie, asimilare si eliminare a elementelor nocive din alimentatie. Ca urmare, se produce regenerare si purificare a organismului.

Colectie produse make-up

Ce produse iti lipsesc din trusa de machiaj ?

Chiar si daca postim o singura zi pe saptamana se produc efecte binefacatoare pentru corp, mai ales in zona sistemului digestiv.  Trei zile de post au ca urmare detoxifierea si curatarea sangelui. Daca postul se extinde la cinci zile pe saptamana, incepe o adevarata vindecare si regenerare a sistemului imunitar.

Cum “actioneaza” postul asupra sanatatii

Pentru ca nu se mai depun eforturi atat de intense pentru digestie, corpul isi “reorienteaza” atentia spre apararea fata de microorganismele nocive, iar asta duce la efecte pozitive in vindecarea de boli infectioase.

Si la nivelul sistemul endocrin si limfatic se produc imbunatatiri puternice datorita acestui proces. In plus, tractul digestiv va fi mai putin expus la inflamatii din cauza alimentelor pe care le consumam in mod curent.

De ce slabim in timpul postului

Una peste alta, aceste procese pe care le declanseaza conduita alimentara a postului premergator sarbatorii Craciunului duc la eliminarea kilogramelor in plus acumulate din cauza unui stil de viata nesanatos, marcat de stres. Gustarile luate la ore neregulate, mancarea de tip fast-food, alimentele procesate si pline de E-uri, dulciurile savurate seara au ca rezultat un corp diform si lipsit de energie.

Colectie noua Smartwatch

Tu pe care il alegi ?

Urmarea unui post, fie el animat de motivatii religioase sau nu, poate avea ca efect restabilirea unor parametri normali in functionarea organsimului. Aceasta duce la slabire si “redesenare” a siluetei.

Mai mult, dupa cateva saptamani de post organismul “invata” sa proceseze altfel alimentele, fara acumulari nocive si incetinirea unor procese normale functionarii sale.

Cum inlocuim carnea in timpul postului

Faptul ca nu mai avem acces la cateva categorii importante de alimente ne poate bulversa in primul moment. Avem senzatia adesea ca, practic, nu mai putem manca aproape nimic din meniul nostru zilnic. Si totusi, exista cateva solutii simple care ne pot ajuta sa supravietuim.

In primul rand, vom include mai multe fructe si legume in meniu. In lipsa grasimilor in care prajeam multe preparate, vom fi nevoiti sa recurgem mai mult la mancaruri crude, fierte sau gatite la aburi. Toate acestea sunt mai sanatoase, dar pot fi si gustoase, mai ales daca folosim dispozitive de calitate si multe condimente. Este foarte important sa cresteti cantitatea de apa cosnumata zilnic in perioada postului.

Cu ce inlocuim proteinele animale in timpul postului

Reducerea proteinelor animale poate fi compensata introducand in meniu mai multe proteine vegetale. Specialistii ne indeamna sa mancam un pumn de seminte in fiecare zi. Este vorba de nuci, alune, migdale, fistic, canepa sau chia. De asemenea, boabele de Quinoa sunt considerate surse de proteine complete.

Friteuze cu aer cald

Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa

Spirulina din alge contine, pe langa proteine, aminoacizi si minerale esentiale pentru sanatate. Incercati, in aceeasi ordine de idei, retete ingenioase cu linte, fasole, hrisca, bob sau naut. Mai gasiti proteine in ciuperci, legume cu frunze verzi, dar si in semintele de dovleac sau in produsele pe baza de polen.

Cine nu are voie sa tina post

Cu toate beneficiile sale extraordinare, exista si contraindicatii pentru post. Nu este recomandat sa tina post cei care nu au implinit 18 ani, nici femeile insarcinate, cele care tocmai au nascut si nici cele care alapteaza.

Renuntati la ideea de a urma un post daca sunteti anemici sau daca ati suferit tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia sau bulimia. La fel, daca ati fost diagnosticat cu tulburari psihice. Lista de contraindicatii continua cu cei care au suferit cel putin un infarct, cu diabeticii si cu cei care au porfirie (o boala metabolica dobandita genetic).

Nu le este indicat sa se abtina de la anumite mancaruri celor care urmeaza tratamente de orice fel, au probleme cu stomacul sau li s-a recomandat o dieta complexa.

Alimente care pot fi nocive in post

Contrar aparentelor, produsele din soia nu sunt recomandate pentru inlocuirea carnii in timpul postului. Acestea contin fitoestrogeni, si, in plus, poate fi nociva celor care sufera de afectiuni hepatice sau au un nivel anormal de colesterol.

Nici asa-numitele produse “de post” care impanzesc magazinele in aceasta perioada nu sunt recomandate. Nici chiar de reprezentantii bisericii. Acestia spun ca daca ne impunem o restrictie alimentara nu e bine sa cautam inlocuitori cu aceleasi arome. Nutritionistii avertizeaza insa ca aceste produse contin multi potentiatori de gust, aditivi si ale ingrediente nocive pentru sanatate.

Distribuie acum