Caută
Combate somnolenta prin trei metode simple

Combate somnolenta prin trei metode simple

Starea de somnolenta apare atunci cand ne e lumea mai draga: duminica dupa-masa la intalnirea saptamanala cu prietena din copilarie. Sau poate isi face loc tocmai atunci cand avem doua sarcini suplimentare la serviciu. Starea de oboseala care ne-a cuprins macar intr-unul dintre aceste cazuri se pare ca este o problema care afecteaza pana la 18% din populatia de la nivelul globului.

Din fericire, specialistii ne ofera cateva sfaturi utile pentru a combate somnolenta.

  • Sa avem un program regulat de miscare

Se pare ca una dintre cele mai eficiente metode pentru a combate somnolenta este banala recomandare de a face miscare in mod regulat. Se pare ca atunci cand depunem efort fizic in mod constant, corpul nostru regleaza in mod natural imunitatea si nivelul zaharurilor din sange. Acesti doi factori contribuie la inrautatirea somnolentei. Exercitiul fizic ne ajuta sa echilibram glicemia si sa reducem substantele care ne ingreuneaza sistemul imunitar. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca atunci cand facem miscare putem constata ca adormim mai usor. Astfel, in mod indirect, miscarea regulata ne ajuta sa ne modificam in mod natural orarul de somn.

  • Sa ne ajustam orarul de somn nocturn

Daca totusi nu reusim sa schimbam de la sine orarul de somn, atunci una dintre cele mai utile recomandari este sa ne ajustam noi orele petrecute dormind. Este esential sa ne culcam la aceeasi ora in fiecare zi, iar daca nu reusim acest lucru, macar sa incercam sa variem cat mai putin. Nici weekend-ul nu face o exceptie de la aceasta regula deoarece astfel ne setam corpul sa se comporte cum ne dorim noi, nu sa fie la voia haotica a tuturor influentelor ce apar zi de zi.

  • Sa ne organizam sarcinile zilnice

Un alt aspect important care contribuie in mod indirect asupra nivelului de energie este reprezentat de stresul zilnic. Fie ca vorbim despre griji cotidiene sau despre proiecte personale mai complexe, toate acestea pot activa ganduri care sa ne framante. La randul lor, aceste ganduri ne conduc la o stare de tensiune care ne consuma resursele. Astfel, avand mai putine resurse, ajungem sa nu mai avem chef si sa fim mai somnolenti.

Ca sa combatem toate aceste probleme, este suficient sa ne ordonam programul zilnic. Si putem face acest lucru intocmind o lista cu cele mai urgente sarcini ale zilei si cele care suporta amanare. In acest mod, nu vom mai fi tentati sa ne implicam in multe activitati si sa nu mai finalizam niciuna.

Se pare ca nu suntem victime irecuperabile ale somnolentei. Putem sa scapam de ea sau macar sa o reducem, apeland la sfaturi de bun simt: organizarea sarcinilor zilnice, aderarea la un program de activitate fizica regulata, ordonarea somnului nocturn. Bineinteles, atunci cand constatam ca somnolenta ne pune probleme pe termen lung, e recomandat sa apelam la specialisti.

(sursa foto: Sleep Foundation)

Distribuie acum