Caută
Atentie la alunite! Sfaturi de ingrijire

Atentie la alunite! Sfaturi de ingrijire

Fie ca ne nastem cu ele, fie ca le dobandim de-a lungul vietii, petele si alunite au nevoie de o atentie sporita. Neglijenta, lipsa de educatie si chiar superstitiile duc la neglijarea indiciilor care ar trebui sa ne trimita la medic. Vestea buna este ca daca urmam cateva reguli simple, orice problema cu alunitele poate fi rezolvata complet.

In literatura de specialitate, alunitele sunt considerate leziuni la nivelul pielii datorate extinderii celulelor care contin pigmenti inchisi la culoare. Pentru ca se pot transforma usor in formatiuni canceroase, specialistii recomanda sa fim mereu cu ochii pe ele.

Sa ne protejam pielea de soare!

Una dintre primele reguli este sa evitam razele puternice ale soarelui inca din copilarie. Folosirea cremelor cu grad ridicat de protectie solara se va completa cu purtarea de haine, palarii sau sepci in culori deschise. Pe cat posibil, se va evita arsita si orele fierbinti ale amiezii. Cu atat mai mult daca ne aflam la mare, unde radiatiile sunt de cateva ori mai mari. Medicii ne sfatuiesc sa aplicam crema cu factor ridicat de protectie pe fiecare alunita, la fiecare expunere, dupa fiecare baie in mare. O singura zi in care uitam de protectia solara ne va expune la mai multe pericole decat am banui.

S-a constata ca melanomul apare la persoane care au stat mult la soare fara protectie solara in copilarie. De asemenea, cateva veri in care ne-am pomenit cu arsuri din neglijenta pot avea acest rezultat. Riscul este cu atat mai mare, cu cat avem pielea mai deschisa la culoare. De asemenea, un numar mare de alunite ne face mai vulnerabili.

Vizita periodica la dermatolog, cea mai eficienta masura

Cu toate acestea, pot aparea alunite periculoase si in lipsa expunerii necontrolate la soare. Fondul genetic poate declansa cancer in orice zona a pielii, uneori fara sa observam anomalii. De asemenea, viitoarele mamici sunt mai expuse la acest pericol din cauza hormonilor. Singura masura pe care putem sa o luam pentru a evita un parcurs fatal este prezentarea anuala la dermatolog. Acesta va observa cu un aparat special toate alunitele de pe piele. Daca observa schimbari alarmante la o alunita sau mai multe, va recomanda scoaterea si analizarea lor.

Cu cat sunt depistate mai repede, cu atat sunt sanse mai mari de inlaturare a pericolului. Mai exact, alunitele cu schimbari ingrijoratoare sunt excizate cu o parte din tesutul din jur. Tesuturile vor fi apoi examinate, si, in cazul in care intr-adevar e vorba de cancer, pacientul va fi trimis la medicul oncolog pentru tratament specializat. Daca nu sunt maligne, trebuie sa avem grija doar la ingrijirea cicatricilor ramase dupa operatie.

“Scoaterea” alunitelor nu produce cancer!

O superstitie cu efecte devastatoare este cea care spune ca alunitele nu trebuie sa fie operate. Cu totii avem rude sau vecini care spun asta, convinsi fiind ca interventia in sine genereaza cancer. Nimic mai fals, ne avertizeaza specialistii. Medicul inlatura tesutul in mod profesionist, cu tot cu tesutul care ar putea fi afectat, iar asta ne poate salva de multe ori viata. Explicatia pentru popularitatea acestei credinte ar fi decesele survenite uneori dupa intervenitiile chirurgicale, asociate in mod eronat cu operatia. In realitate, pierderile de vieti au drept cauza intarzierea cu care pacientii se prezinta la medic, de multe ori in stadiu aproape final al cancerului.

Sa stam cu ochii pe alunite!

Drept urmare, trebuie sa avem mare grija la alunite de la cele mai fragede varste. Sa le ferim de soare, sa nu le lovim, sa nu aplicam leacuri babesti si, mai ales, sa ne prezentam in fiecare an la medic. Specialistul trebuie consultat rapid si daca apar orice modificari la nivelul alunitelor. Extirparea lor nu este periculoasa, ba chiar se recomanda sa se faca preventiv, daca se afla intr-o zona expusa frecarii cu lenjeria, daca am mai avut probleme cu alte alunite, daca ele sunt prea multe sau daca sunt inestetice.

(sursa foto: Cancer Gov)

Distribuie acum