Caută
Hreanul, un adevarat miracol al naturii. Ce beneficii are si cum il preparam

Hreanul, un adevarat miracol al naturii. Ce beneficii are si cum il preparam

Hreanul nu arata prea apetisant si nici nu face parte din alimentele pe care le consumam in mod traditional. Si totusi, radacina de hrean poate sa faca diferenta intr-un meniu. Are un gust iute patrunzator, ne poate desfunda, la propriu, caile respiratorii, dar are si o multime de calitati nutritive si terapeutice. Este un miracol al naturii, iar argumentele le puteti citi mai jos.

Pe vremea cand vitamina C nu era cunoscuta, hreanul era unul dintre putinele alimente care ii ajuta pe marinari sa nu se imbolnaveasca de scorbut in timpul lungilor calatorii pe mari si oceane. Popoarele europene il cultivau pentru radacina alba cu aroma picanta si, mai ales, pentru efectele sale terapeutice.

Fara sa stie care sunt substantele care amelioreaza atat de multe probleme de sanatate, oamenii din vremurile vechi mancau hrean ca sa scape de problemele respiratorii, pentru echilibrarea digestiei si, mai ales pentru a se energiza. Acest din urma efect este produs mai ales de continutul generos de vitamina A, B1, B2 sau C, de minerale si uleiuri volatile.

Cum se prepara hreanul cu smantana

Sosul de hrean cu smantana a devenit foarte popular in Romania in ultimele decenii. Il gasim si la raionul de sosuri din supermarket, alaturi de ketchup sau maioneza, insa cel mai sanatos si gustos e cel preparat acasa.

Pentru preparare se iau cateva radacini de hrean de la piata, se curata de coaja, se spala si se rade. Se amesteca bine cu cateva linguri de otet, se adauga sare, piper, putin ulei de masline si, la final, cateva linguri de smantana. Este un preparat delicios care neutralizeaza gustul si efectele carnii grase de porc, a carnatilor, caltabosilor sau chiftelelor. Mai mult decat atat, le adauga o doza serioasa de savoare. Cateva felii de toba de casa alaturi de o farfurioara cu hrean cu smantana poate fi un adevarat festin.

Salata de sfecla rosie cu hrean

De doua ori mai buna este, cu toate acestea, salata de sfecla rosie cu hrean.

Se pun la fiert cateva sfecle mici, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare. Se amesteca apoi cu o cantitate egala de hrean, de asemenea curatat si ras. Peste acest amestesc se toarna miere, otet de mere si putina sare. Este o salata minunata care se poate alatura unui meniu cu carne, legume sau la mancaruri cu peste.

Va poate scoate din incurcatura atunci cand aveti musafiri neasteptati. Preparati-le cateva sandwich-uri rapide si serviti-le alaturi de un bol cu hrean si sfecla rosie. Va fi o gustare atat de buna, incat oaspetii va vor considera o gospodina desavarsita!

Salata de cartofi fierti cu hrean

Hreanul va poate scoate din incurcatura si in saptamanile mohorate de februarie-martie, cand toata lumea tanjeste dupa soare si produse proaspete.

Este destul sa aveti la indemana cartofi, ceapa, ulei, condimente si hrean. Fierbeti cartofii, curatati-i si taiati-i in sferturi. Cat sunt inca fierbinti, amestecati-i cu condimentele, ceapa taiata pestisori, ulei si hrean ras. Pentru o consistenta mai cremoasa, puteti adauga o ceasca de iaurt.

Este o mancare de o prospetime neasteptata, savuroasa si vitaminizanta! O puteti servi si ca garnitura, cu preparate cu carne de pui sau peste inabusit.

Supa crema de hrean

Cel putin la fel de revigoranta si vitaminizanta poate fi o supa crema de hrean cu alte radacinoase albe, smantana si unt.

Hreanul bine curatat se fierbe alaturi de bucati de telina, patrunjel si pastarnac. Cand s-au inmuiat bine, se paseaza, se strecoara si se amesteca in blender cu smantana, putin unt, supa de pui si condimente. Se serveste in boluri colorate, cu frunze prospete de menta, patrunjel si telina.

Piureuri cu hrean

Hreanul poate aduce o nota de personalitate in orice piure.

Se fierb potrivit cartofii, se paseaza, se amesteca cu sare, piper si putina smantana. Adevarata savoare vine dupa adaugarea a cateva linguri de hrean ras si cu o lingura de unt de casa. Pentru un plus de culoare si vitamine, se mai pot adauga cateva linguri de frunze aromate, taiate foarte marunt. Puteti alege pentru aceasta patrunjel, busuioc, menta, telina sau oregano.

Daca inca vi se pare ca nu este un piure suficient de aromat, puteti completa totul cu niste conopida fiarta si pasata. Cum aceasta se asezoneaza delicios cu nucsoara, presarati la final si un varf de cutit din aceasta mirodenie, in forma macinata.

(sursa foto: Chris Beat Cancer)

Distribuie acum