Este una din bunatatile specifice sezonului calduros. Porumbul se gaseste la tonete mai mult sau mai putin improvizate pe strada, insa e mult mai sanatos sa il preparam acasa. Fiert, prajit sau copt, cu sare sau cu unt, fiecare stiulete poate fi preparat simplu, cu rezultate de senzatie.
Porumbul se gaseste in aceasta perioada la piata sau la aprozar, ba chiar si la supermarket la preturi foarte mici. Cel zaharat este creat special pentru fiert, asa ca nu ezitati sa cautati acest soi. Trebuie ca boabele sa fie lucioase, fara zbarcituri. Este de preferat sa la achizitionati in stare cat mai naturala, in frunze.
Porumbul fiert se gateste usor
Foile care il invelesc se inlatura in mare la inceputul prepararii, o data cu matasea din varf. Se mai lasa cateva in oala, pentru un gust mai bun. Se acopera cu apa. Desi exista retete in care se pune sare, efectul acesteia e doar de uscare a boabelor, asa ca mai bine “sariti” aceasta etapa. Oala se acopera si se da la foc.
Porumbul este fiert dupa o perioada cuprinsa intre 20 de minute si o ora si jumatate, in functie de soiul ales. In oala cu presiune fierberea se face in 10 minute. La final, oala se ia de pe foc si se scurge cu mare grija. Se presara cu sare grunjoasa si se serveste.
Porumb uns cu unt
Pe langa reteta simpla, exista si variante in care porumbul fiert va capata arome imbatatoare. Se poate freca bine un un catel de usturoi, dupa care se presara cateva fire de sare. O alta reteta presupune ungerea cu unt imediat dupa ce este scurs. Dupa ce ati acoperit toti stiuletii, presarati sare din belsug. Se pot adauga frunze verzi si aromate, piper, boia sau orice va este pe plac.
Este o delicatesa versatila
Porumbul copt are o aroma cu totul speciala. Pentru multi este gustul copilariei, cel care declanseaza amintiri ale unor vacante petrecute in jurul focului sau langa cuptorul bunicii. Chiar daca nu mai avem mijloacele de atunci, putem sa incercam vechile retete la gratar, la cuptor, chiar si pe flacara aragazului.
Se poate introduce in jar sau in cuptor ca atare sau invelit in folie de aluminiu. Iese minunat pe gril, in tigaie sau pe ochiul aragazului. Se lasa la copt pana se rumeneste peste tot, apoi se presara cu sare, cu unt, ulei aromat si diverse mirodenii. Daca folositi o solutie concentrata de apa cu sare si o aplicati pe stiuletii proaspat luati de pe foc, sarea nu va mai curge de pe boabe, datorita evaporarii apei.
Aliat in lupta cu kilogramele in plus
Pe langa gustul minunat, este bine sa il consumam pentru beneficiile sale. Este foarte nutritiv. Contine vitamine si minerale din belsug. Intre altele, contine mult acid folic, cu rol in fortifierea sistemului nervos si imunitar. Contine fibre si este benefic atunci cand tinem dieta. Porumbul isi va pastra proprietatile si savoarea daca este pus la congelator crud, invelit in folie.
(sursa foto: Tastessence)