Tarabele din piete sunt pline de gutui si pere inmiresmate, iar camarile te asteapta abundand cu nuci cu gust bogat. Pe masa e asezat un platou prea neincapator pentru ciorchinii sanatosi de struguri negrii si dulci.
Care sunt fructele de toamna
Printre cele mai cunoscute exemple de fructe de toamna se regasesc: perele, merele, strugurii, prunele, dovleacul si gutui.
Acestea sunt doar cateva dintre tentatiile fructelor de toamna. Avand o consistenta mai plina ca cele de vara, dar bogate in vitamine si minerale, fructele de toamna aduc atat savoare, cat si numeroase avantaje pentru sanatate.
Iata ce fructe de toamna au cele mai multe beneficii.
Perele sunt bogate in fibre si te mentin satula
Deosebit de savuroase, aceste fructe anunta bogatia sezonului de toamna. Le poti consuma ca atare sau ca si pere in vin, ori pere caramelizate.
Pline de fibre, sunt recomandate ca remediu pentru constipatie si chiar in mod limitat in regimul diabetic.
Perele sunt laxative si contribuie la eliminarea alimentelor digerate. Datorita continutului de fibre, perele sunt bune pentru slabit. Ele te mentin satula mai mult timp si iti satisfac si pofta de dulce.
Strugurii si semintele de struguri contin antioxidanti
Negrii sau albi, dupa cum sunt denumiti popular, strugurii sunt simbolul belsugului toamnei.
Plini de antioxidanti, strugurii sunt buni pentru inima si piele, avand un puternic antioxidant denumit resveratrol.
Strugurii contin o cantitate mai mare de zahar comparativ cu alte fructe, fiind restrictionati in diabet sau curele de slabire. Daca te intrebi care struguri ingrasa, raspunsul este simplu “Toate soiurile si totodata, niciun soi.” Intr-adevar, zaharul isi poate pune amprenta asupra siluetei tale, mai ales daca mananci struguri in cantitati prea mari. O portie recomandata este de 10-15 boabe mari de struguri. In exces, te vor ingrasa, ca aproape orice aliment.
Prunele au beneficii pentru inima
O alta categorie de fructe reprezentative pentru sanatate sunt prunele. Acestea contin fibre solubile care au un rol important in reducerea colesterolului rau.
Si prunele contin antioxidanti, iar acestia au un efect antiinflamator. Studiile au aratat ca alimentele antiinflamatorii contribuie la scaderea riscului de probleme cardiace. Pentru a beneficia de efectele maxime ale prunelor, alege-le atat in varianta proaspata, cat si in cea deshidratata. Cele mai multe fibre se gasesc in coaja prunelor, asa ca nu le elimina pe cele cu coaja groasa.
Gutuile iti intaresc imunitatea
Odata cu schimbarile de temperatura, corpul nostru are nevoie de nutrienti ca sa se adapteze.
Gutuile contin cantitati importante de vitamina C, despre care se stie ca este de ajutor in lupta cu racelile din sezonul rece. In plus, fiind bogate in zinc, acestea contribuie si la mentinerea sanatatii pielii.
Gutuile au un continut ridicat de fier si potasiu, ceea ce le face potrivite pentru a fi consumate atunci cand ai astenie de toamna.
Dovleacul imbunatateste sanatatea ochilor
Un alt superaliment al toamnei este dovleacul. Bogat in betacaroten, dovleacul are drept principale beneficii imbunatatirea sanatatii ochilor si reducerea hipertensiunii.
Betacarotenul este un tip de antioxidant care ajuta la protejarea ochilor de efectele negative din mediu precum ecranele de calculator sau tableta.
Un studiu pe aproximativ 10 000 de participanti a aratat ca simplul consum a trei portii de fructe bogate in betacaroten a reusit sa reduca riscul degenerarii maculare in cazul acestora.
(sursa foto: Pixauds)