Ne dorim de multe ori sa stim o formula magica prin care sa amplificam spatiul locuintei. Suntem coplesiti de lucruri, haine mobilier si accesorii, iar apartamentele actuale nu ne ajuta deloc. Nu se mai construiesc debaralele si camarile din locuintele de alta data, atat de utile in gospodarie. Avem la dispozitie insa cateva solutii simple pentru o depozitare eficienta.
Locuintele moderne sunt confortabile, insa ne obliga sa invatam sa traim intr-un spatiu redus. De multe ori nu avem la dispozitie spatii spuplimentare. Nu avem pivnite, camari, debarale, ca sa nu mai vorbim de vechile uscatorii, atat de utile candva. Avem insa cutii speciale, cuiere si umeraje sau metode ingenioase de impachetat care ne fac viata mai usoara.
Foloseste la maximum spatiul vertical
O prima regula pentru a putea trai cu noianul de lucruri care ne inghesuie si ne sufoca zilnic este folosirea spatiului vertical. Apartamentele noi nu au o intindere mare, dar sunt mai inalte decat cele vechi. Sa transformam aceasta intr-un atu. Sa alegem, asadar, dulapuri si biblioteci foarte inalte, chiar pana la nivelul tavanului. Daca avem totusi piese mai scunde, putem folosi spatiul de sus cu ajutorul cutiilor pentru depozitare. Se gasesc acum in toate magazinele de amenajare interioara, intr-o mare diversitate de forme, materiale si culori. Exista chiar solutii de agatare de tavan a unor piese de mobilier si accesorii.
Rafturi pe toti peretii
Rafturile montate pe perete sau chiar fixate de tavan ne pot fi de mare ajutor. Arata modern si pot depozita multe carti si lucruri care isi gasesc cu greu un loc bun in casa. Daca le fixam si usi pot sa adaposteasca si haine, lenjerii de pat si accesorii din garderoba. Rafturile pot folosi si ca pereti, separand – mai mult simbolic – doua spatii.
Paturi suprapuse
Ne duc cu gandul la taberele din copilarie, insa pot fi extrem de confortabile. Ba chiar si utile. Paturile suprapuse sunt foarte populare in camerele copiilor. Se gasesc in magazine in ansamblu complet: pat suspendat cu scari laterale, cu dulap intr-o parte si birou dedesubt. Practic, tot ce are nevoie un copil pentru camera. Ideea poate fi aplicata si atunci cand nu dispunem de o camera doar pentru cel mic, dar dorim sa ii amenajam un colt doar al lui.
Reinventam obiectele vechi
Cu totii avem lucruri din familie de care ne este imposibil sa ne descotorosim: un cufar, un geamantan, o cutie stilizata din casa bunicilor, covoare si cuverturi de lana. Fiecare este o mica opera de arta si putem folosi asta pentru o nota de inedit in casa. In plus, multe ne pot ajuta sa mai depozitam cate ceva din casa. Fotografiile, micile suveniruri, documente si scrisori, dar si hainute sau pantofi pot incapea cu stil intr-un asemenea obiect.
Impachetare mai eficienta
Regulile si trucurile folosite din strabuni la impachetare nu au fost adesea cele mai atractive sfaturi primite de la mame si bunici. Le-am ignorat glorios, iar acum am da orice ca sa putem afla cum s-au descurcat atat de bine cu depozitarea. Chiar daca nu mai avem aproape o bunica geniala, informatiile nu se pierd niciodata.
Daca sunteti fan al stilului vintage, gasisti la anticariat sau biblioteca carti vechi cu sfaturi pentru gospodine. Veti fi uimite ce trucuri ingenioase foloseau! Daca nu aveti timp pentru asta, o simpla cautare pe Google ne da ca rezultat mii si mii de sfaturi si tutoriale care ne arata cum sa impachetam simplu si rapid aproape orice.
(sursa foto: Hamipara)