Sinuzita. Ce este si cum o putem combate cu remedii naturale

Sinuzita. Ce este si cum o putem combate cu remedii naturale

Sumar articol

Pentru multi dintre noi, schimbarea vremii inseamna si “activarea” unor probleme de sanatate cu care ne confruntam de mai multa vreme. Intre acestea se numara si sinuzita, o infectie a cailor respiratorii care ne poate da, la propriu, dureri de cap.

Pe langa tratamentul recomandat de medic, putem apela cu incredere la cateva remedii naturale care ne vor ajuta mult sa ii combatem neplacutele simptome. Este bine, astfel, sa stim ce este sinuzita si care sunt remediile naturale cu care o putem combate.

Primele semne ca ati putea avea de-a face cu sinuzita sunt respiratia ingreunata, secretiile nazale abundente, uneori greata si ameteli si, mai ales, dureri suparatoare de cap in zona fruntii, a obrajilor sau a cefei. Toate acestea apar dupa o expunere la curenti reci de aer, vant, frig sau umezeala sau o schimbare majora a temperaturii ambientale. De multe ori, toate acestea ne fac sa credem ca avem de-a face cu o raceala. Alteori par simtomele unei alergii, insa este vorba de altceva.

Produse pentru epilat

Vrei sa ai picioare fine la atingere?

Ce sunt sinusurile si care este rolul lor

Sinusurile sunt scobituri in os aflate la nivelul fetei, fruntii sau cefei care comunica cu zona gatului si a nasului. Acestea au un rol important in reglarea fluxului de aer in timpul procesului de respiratie. Mai exact, in filtrarea mucusului care se produce in timp ce inspiram si expiram, asa incat sa nu ajunga la plamani.

De asemenea, specialistii spun ca joaca un rol important in rezonanta pe care o are vocea. In plus, sunt esentiale in protejarea fata de traumatisme sau in mentinerea unei temperaturi si umiditati constante a aerului respirat. Nu in ultimul rand, sinusurile mai sunt importante si pentru apararea organismului fata de bacterii si microbi.

Cum apare sinuzita

Daca aceste cavitati se inflameaza, incepem sa resimtim durere, nasul se infunda si “produce” secretii care pot avea aspect dezagreabil si miros neplacut.

In general, durerile sunt mai mari atunci cand secretiile se elimina mai greu. Uneori pot fi eliminate chiar si dopuri de mucus care pot contine si sange. Toate acestea depind in mare masura si de imunitatea organismului. Daca suntem sanatosi, riscul ca sinusurile sa cedeze in fata microorganismelor nocive este mai mic.

Cum procedam cand avem dureri de cap

Primul pas atunci cand banuim ca avem aceasta problema este un consult medical. Doctorul va va consulta, va face anumite teste si investigatii si va decide in urma lor daca este vorba de sinuzita. La final, va poate prescrie antibiotice sau, in cazuri extreme, interventii chirurgicale.

Produse pentru ingrijirea parului

Tu ce folosesti pentru parul tau?

Deviatia de sept este una dintre cele mai comune cauze ale aparitiei sinuzitei. Fisurarea si miscarea oaselor din interiorul nasului pot impiedica fluxul corect de aer si secretii, favorizand infectiile. Corectarea acestora poate sa amelioreze situatia. De cele mai multe ori insa, nu avem de-a face cu o vindecare miraculoasa a sinuzitei si nu ne ramane decat sa ii atenuam efectele. Plantele si remediile traditionale va pot fi de mare ajutor in acest caz, in calitate de adjuvant la tratamentul prescris de medic.

Eliberati-va caile respiratorii cu uleiuri esentiale

Inhalatiile va pot fi de mare folos pentru desfundarea sinusurilor inflamate. Se pot face chiar si inspirand timp de 10 minute aburii unei cratite de apa fiarta. Este mai eficient insa daca aruncati in apa un pumn de flori de musetel. Si mai puternic este efectul decongestionant al fierturii daca ii adaugati cateva picaturi de uleiuri esentiale. Sunt recomandate cele de eucalipt, menta, lavanda sau lamaie.

Efectul termic va fi combinat cu aromaterapia, asa ca veti elimina mai rapid secretiile suparatoare. Este obligatoriu ca dupa aceasta procedura sa stati in casa, la caldura, departe de orice curent rece.

Remediu pentru sinuzita cu apa si sare

Un litru de apa cu o lingura de sare este, de asemenea, un remediu prompt impotriva durerilor de cap si a senzatiei de nas infundat. Se fierbe, se lasa la racit pana cand puteti sa ii incercati temperatura cu degetul fara sa va ardeti. Se ia o seringa sterila pe care o umplem cu aceasta saramura si o pulverizam incet intr-o nara, apoi in cealalata. Veti simti o usturime profunda, insa va trebui sa o ignorati si sa continuati procedura.

Ceaiuri pentru atenuarea sinuzitei

Este important sa nu va suflati nasul in timpul procedurii si nici imediat dupa ce ati terminat. La scurta vreme va trebui sa folositi batista timp de cinci minute, pentru ca veti elimina secretiile care va dadeau dureri de cap.

Oferte vacante exotice

Tu ce destinatie exotica preferi?

Sarea are un efect dezinfectant, asa ca nu veti mai avea simptome de sinuzita pentru o perioada. Se pot face spalaturi si cu apa cu sare de mare pe care o gasiti la farmacie, insa efectul nu va fi la fel de puternic. De asemenea, cateva ceaiuri pot avea ca efect eliberarea nasului. Intre acestea, ceaiul de musetel, de cimbrisor sau ceaiul verde.

(sursa foto: YouTube)

Distribuie acum