Caută
Fii mai productiv la locul de munca

Fii mai productiv la locul de munca

Aminteste-ti de ultima dupa-masa de duminica seara. Stii ca se apropie inca cinci zile de sarcini la serviciu. Probabil ca vei trage de tine sa le duci la capat. Iar la sfarsitul zilei ai sa te simti tot nesatisfacut si fara energie. Pare sa fie scenariul cel mai comun, dar nu mai trebuie sa fie asa.

Din fericire, putem sa ne crestem nivelul de productivitate la birou cu ajutorul unor sfaturi de la specialistii psihologi. Iata ce recomandari putem urma ca sa fim mai operativi.

Sa prioritizam

Sigur, este o recomandare aproape ideala, greu de atins. Multi dintre noi credem ca oamenii productivi sunt probabil nascuti asa. In realitate, desi exista cateva caracteristici innascute ce predispun la organizare, acestia au un orar bine stabilit. Ca sa fim mai productivi, trebuie doar sa incepem ziua cu cea mai importanta sau dificila sarcina. Poate ne vom spune ca nu are rost sa facem asta pentru ca nu vom termina. Este important sa parcurgem oricat din cea mai importanta sarcina. Altfel, vom fi stresati si nerabdatori sa plecam acasa inainte de a o termina.

Sa tinem departe distractorii

Productivitatea este strans legata de atentia noastra. Daca ne consumam resursele mentale comutand in repetate randuri atentia, vom fi mult mai putin productivi. Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa luam pauze. Pur si simplu trebuie sa stabilim exact cand luam o pauza si sa o savuram, fara sa mai facem alte lucruri. Este recomandat sa nu tinem pe birou alimente sau alte obiecte ce ne pot determina sa luam pauze neprogramate. Este de preferat sa ne tinem telefonul in geanta si sa ne deconectam de pe orice retea de socializare.

Sa ne ajustam postura

Postura noastra poate sa ne influenteze starea interna mai mult decat ne-am astepta. Poate ca ne-am surprins deseori plictisiti, cu umerii incovoiati si picioarele incrucisate sau insuficient sprijinite pe sol. Sau poate constatam ca ne doare spatele, stand de zeci de minute inconfortabil asezati pe scaun. Atunci cand stam aplecati asupra biroului, coastele ne comprima plamanii. Creierul nu mai este suficient oxigenat si ne simtim ametiti, somnolenti. Starea fizica isi poate pune amprenta asupra deciziilor noastre. Cu o durere de cap, scrierea unui raport nu mai pare o alternativa suportabila.

Pentru imbunatatirea posturii, putem sa ne folosim de o perna speciala pentru spate. O putem aseza intre spate si spatarul scaunului. Cel mai important este sa ne ajustam respiratia. Acest lucru vine firesc daca avem spatele drept. Dar putem sa practicam si tehnici de relaxare prin respiratie ca sa ne oxigenam creierul si sa ne destindem corpul.

Sa ne formam un ritual

Asocierea dintre mai multe actiuni conduce la un obicei. Acesta este un automatism si ne va ajuta sa intram direct in modul productiv, fara sa ne mai gandim. Pentru multi oameni cafeaua de dinainte de sarcinile profesionale este de ajutor. Dar putem alatura si cateva minute de stretching, consumarea unui pahar cu apa sau chiar aranjarea documentelor pe birou. Este esential sa pastram aceste asocieri in aceeasi ordine. Astfel, ne vom invata creierul sa anticipeze sarcinile ce urmeaza.

(sursa foto: Successful Organization)

Distribuie acum