Caută
Revenirea dupa o noapte nedormita

Revenirea dupa o noapte nedormita

Irosirea noptilor are loc in viata noastra cu pricina ocaziilor speciale. De Revelion, la aniversarea casniciei, la ziua de nastere a celei mai bune prietene, pierdem majoritatea orelor dintr-o noapte, daca nu chiar intreaga noapte.

Este inevitabil sa avem si nopti albe la activ. Sunt ocazii in viata noastra cand le sacrificam cu buna stiinta. Dar sunt si evenimente mai neplacute care contribuie la aceasta, de la raceli intense sau stari de surmenaj. Esential este sa recuperam orele de somn in noaptea viitoare. Insa exista si cateva sfaturi care sa ne ajute sa trecem peste o noapte nedormita.

Apeleaza la alimente usoare

Atunci cand suntem privati de somn, corpul nostru consuma mai multa energie ca sa ne tina alerti. Deoarece este inca zi, nici nu putem sa adormim atat de usor sau chiar deloc. Din acest motiv, ne putem surprinde mai infometati sau pofticiosi decat de obicei. Organismul ne transmite mesajul ca are nevoie de resurse. De aceea putem sa fim mai tentati decat de obicei sa consumam produse rafinate precum: dulciuri, mancare de tip fast food, sucuri foarte dulci. Insa, daca vom face acest lucru, vom constata ca devenim si mai secatuiti de energie si ne vor cuprind poftele din nou. Cercul vicios se va relua. Este recomandat sa consumam alimente usoare, blande cu sistemul digestiv. Supele, salatele si carnea slaba sunt recomandate, in acest caz.

Eliminarea stimulentelor

Lipsa somnului sau somnul insuficient poate conduce la tentatia cafelei si a energizantelor. Din pacate, acestea ne dau doar un impuls temporar de energie, simtindu-ne la fel de vlaguiti la scurt timp dupa ce la consumam. Este recomandat sa consumam cafea dimineata, dar sa nu mai apelam la ea cu minimum sase ore inainte de ora somnului. Aceasta ne va face mai iritabili si mai agitati, intarziind instalarea fireasca a somnului. Daca ne simtim lipsiti de energie peste zi este bine sa apelam la apa si lichide hidratante. Ceaiul verde, limonadele si sucurile proaspat stoarse ne pot furniza suficienta apa si glucide care sa ne ajute sa capatam energie.

Reprizele scurte de somn

Specialistii recomanda sa evitam sa compensam somnul pierdut noaptea, dormind ziua. Totusi, nu acesta este cazul noptilor pierdute ocazional. Chiar si in aceasta situatie, daca dormim mai mult de o ora in timpul zilei, ne putem perturba ritmul de somn in noaptea urmatoare. Cele mai recomandate sunt reprizele scurte de somn, cunoscute drept “power naps”. Acestea dureaza intre 15-30 minute. Se pare ca acestea au exact efectul de revitalizare si ne ajuta sa ne imbunatatim functiile mentale si sa fim mai alerti. Daca vrem sa controlam cat anume dormim, putem sa ne setam alarma de la telefon. Important este sa ne rezervam cateva minute dupa trezire ca sa intram gradual in starea constienta.

Sportul moderat

Un alt remediu potrivit dupa noptile nedormite este activitatea fizica. Este recomandat sa nu ne suprasolicitam si sa facem plimbari la pas alert sau exercitii pentru toate grupele musculare, la saltea. Sportul ajuta creierul sa secrete substante asemanatoare drogurilor, bineinteles fara efectele negative. Astfel, ne simtim mai vigurosi, binedispusi si pregatiti pentru o zi normala.

(sursa foto: Nathalia Rene Fitness)

Distribuie acum