Multi dintre noi cunoastem hrisca doar din povesti, unde apare ca aliment pentru nevoiasi. De fapt, este ingredient foarte sanatos, nutritiv, ba chiar foarte indicat in diete de slabire, la fel ca si faina de hrisca. Contrar asteptarilor, se pot prepara mancaruri foarte gustoase cu hrisca, cu arome sofisticate si nebanuite savori. Iata in cele de mai jos cum se prepara hrisca si de ce e bine sa o introducem in alimentatie.
Boabele de hrisca se aseamana cu cele de grau, ovaz sau orz, cu diferenta care au o forma ca de piramida, cu laturi triunghiulare.
Ce este hrisca si faina de hrisca
Un alt element care individualizeaza hrisca este acela ca nu este, de fapt, o cereala, ci o pseudocearala. Faina de hrisca este hrisca macinata mai dur sau mai fin. Studiile atesta ca aceasta planta este originara din Asia si a fost adusa in tarile europene de populatiile de invadatori, mai ales turci si mongoli.
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa
Hrisca se cultiva pe suprafete intinse in Rusia, tara care este in mod oficial cel mai mare producator al acestui aliment. Cu toate acestea, produsul se mai regaseste si intre mancarurile traditionale ale francezilor, polonezilor si ucrainienilor, iar faina de hrisca este folosita in aluaturi.
Unde se gaseste hrisca
La noi in tara, putem gasi retete inedite pe baza de hrisca in Ardeal, Bucovina si Banat. Intre multiplele avantaje pe care ni le ofera, se numara faptul ca poate inlocui cu succes faina de grau din alimentatia celor cu intoleranta la gluten. In plus, hrisca este un aliment relativ ieftin si usor de gasit in magazinele naturiste, la supermarket si pe Internet.
In anumite locuri a inspirat preparate pline de rafinament, cum este kasha, faimosul mic dejun al britanicilor, preparat din hrisca, lapte scortisoara si miere.
De ce e bine sa mancam hrisca neprajita
Se spune adesea ca hrisca neprajita ar putea fi un inlocuitor excelent al carnii in alimentatie. Asta pentru are in componenta proteine vegetale de foarte buna calitate. Cu doar doua portii de hrisca neprajita pe zi, avem asigurata jumatate din cantitatea de proteine de care are nevoie organismul. In plus, acest aliment contine si aminoacizi esentiali, dintre care cel mai important este lisina. Aceasta ajuta la echilibrarea sistemului hormonal, stimuleaza cresterea la copii, fortifica sistemul imunitar si sporeste memoria si concentrarea.
Pe langa ca nu ingrasa, hrisca neprajita are in componenta substante care ajuta la reducerea drastica a senzatiei de foame. Astfel, este foarte indicata in regimul alimentar al celor care tin la silueta lor, dar si a celor care tin cure de slabire.
Jucarii - papusi - lego - jocuri
La noi gasesti jucarii pentru toate varstele
Consumul constant de hrisca neprajita echilibreaza digestia si stimuleaza metabolizarea eficienta a hranei, eliminand diareea, constipatia, balonarea si alte asemenea neplaceri.
Hrisca si beneficiile ei
Hrișca este o excelentă proteină vegetală, conținand 8 aminoacizi esențiali, inclusiv lizină. De asemenea este o sursă excelentă de mangan, cupru și magneziu precum și de fibre. Este un aliment slab caloric fiind recomandat persoanelor cu probleme de greutate. Hrisca are un indice glicemic mic si poate ajuta chiar la scaderea glicemiei in cazul diabeticilor. Hrisca are beneficii multiple.
In continutul boabelor de hrisca se regasesc multi antioxidanti. Beneficiile boabelor de hrisca ii confera acestui aliment “puteri” sporite in lupta cu radicalii liberi, factorii care induc imbatranirea celulelor. De asemenea, se regaseste aici o cantitate insemnata de lecitina, substanta utila in stimularea memoriei, dar si in descompunerea eficienta a colesterolului in organism.
Hrisca are si un rol important in mentinerea in alimentatie a unor cantitati optime de minerale. Este vorba, in acest caz, de magneziu, potasiu, fier, mangan, zinc, precum si seleniu. In plus, fibrele care se regasesc din plin in compozitia boabelor de hrisca ajuta la detoxifierea corpului.
Cum recunoastem hrisca buna
Un prim criteriu de care trebuie sa tineti seama atunci cand cumparati hrisca buna este gradul de umiditate al boabelor. Un produs de calitate trebuie sa fie intotdeauna perfect uscat, pentru a evita deteriorarea si mucegaiurile. Urmariti apoi cu atentie pe eticheta provenienta, termenul de valabilitate si in ce masura contine produse chimice. Daca planuiti sa preparati o reteta cu hrisca buna, aceasta trebuie sa fie neaparat inchisa in pungi sau cutii etanseizate.
Totul pentru bucataria ta
Vrei sa gatesti ca un chef?
Hrisca buna este unul dintre putinele alimente din clasa ei care pot fi consumate crude, dar si gatite. Totusi, pentru varianta cruda este nevoie ca boabele sa fie puse la inmuiat in prealabil aproximativ 12 ore. Se pot gati salate si garnituri excelente cu hrisca buna, adaugand verdeturi, seminte, ceapa verde tocata, ulei, de masline, suc de lamaie sau condimente.
Retete cu hrisca: pilaf de hrisca
O reteta simpla si satioasa de garnitura este pilaful de hrisca. Retetele cu hrisca sunt nutritive. Se pun 250 de grame de hrisca la inmuiat cu 12 ore inainte de ora la care planuiti sa o gatiti. Scurgeti apa si sotati in putin ulei doua cepe taiate marunt si un morcov tocat subtire. Totul se acopera cu supa de vita sau de pui, incalzita in prealabil.
Dupa ce legumele sunt patrunse, se adauga hrisca si o legatura de verdeata tocata. Vasul se lasa apoi in cuptorul bine incins 10 minute, maximum un sfert de ora. Pilaful de hrisca se poate servi alaturi de fripturi de peste, rata, pui, porc sau vita.
Preparare mic dejun cu hrisca
Masa de dimineata contribuie la dispozitia pe care o avem apoi pe tot parcursul zilei. Un mic dejun cu hrisca poate fi o doza puternica de sanatate si energie. Fierbeti o cantitate egala de hrisca si orez pentru 35 de minte si presarati apoi un pumn de fructe deshidratate. Adaugati in amestec putina miere si doua boabe dintr-o pastaie de vanilie. Amestecati bine si mai lasati sa fiarba cateva minute. Acest preparat se serveste in boluri, alaturi de putin sirop de artar. Consumul unui mic dejun cu hrisca ne ajuta sa ne pastram satui mai mult timp.
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa
Mancare cu hrisca prajita
Un preparat cu o savoare cu totul speciala este mancarea cu hrisca prajita. Boabele uscate sunt lasate mai intai sa se prajeasca in tigaie timp de 5-7 minute. Cand prinde o nuanta usor aurie, hrisca se scoate intr-un vas rezistent termic. In tigaie se toarna ulei si se soteaza ceapa, morcovi, ardei, si, la final, doi catei de usturoi. Se acopera totul cu supa si se fierbe.
Daca doriti si carne in mancarea cu hrisca prajita, o veti rumeni prima, o scoateti deoparte si apoi urmeaza sotarea. Legumele si, dupa caz, carnea, se lasa sa fiarba, dupa care se adauga hrisca. Se da focul la minimum, se adauga sare, piper si cimbru si se fierbe pana apa a scazut complet. Este foarte important ca in acest timp sa nu mai amestecati deloc in mancarea cu hrisca prajita. In acest fel, boabele isi vor pastra forma intacta, iar mancarea va fi mult mai apetisanta. Acest preparat se serveste alaturi de verdeata tocata foarte marunt.
(sursa foto: Bio Addict)