In sfarsit ti-ai atins tinta! Ai reusit sa dai jos nesuferitele de kilograme in plus. Multe sau doar cateva, dieta te-a ajutat sa elimini kilogramele suplimentare. Ai slabit si ai scapat de colaceii din talie si genunchii pufosi. E timpul sa mentii rezultatele obtinute, acesta fiind probabil un aspect chiar mai important decat slabirea in sine.
Probabil ai auzit tot felul de sfaturi mai mult sau mai putin utile. Ar fi de ajutor sa eviti complet unele alimente sau sa faci miscare cat de mult posibil. In realitate, multe dintre aceste recomandari, desi aparent utile, nu prea sunt realiste. Iata ce trebuie sa faci ca sa mentii rezultatele dietei.
Obisnuieste-te sa nu indulcesti
Pe piata exista o multitudine de indulcitori, iar cei actuali sunt sanatosi, avand chiar proprietati benefice. De exemplu stevia (gasesti AICI) si xylitolul (vezi AICI produse) ajuta la echilibrarea glicemiei si sanatatii bucale. Cu toate acestea, e de preferat sa te obisnuiesti cu “dulcele mai putin dulce”.
Cu alte cuvinte, ca sa nu exista riscul sa iti amplifici pofta de glucide (paine, paste, orez, dulciuri, miere, etc.), este bine sa iti “antrenezi” creierul sa prefere alimente mai putin dulci. Pe cat posibil, consuma cafeaua si ceaiul fara indulcitor, iar cand alegi fructe, opteaza pentru cele semi-coapte sau pentru sortimente mai putin dulci.
Controleaza portiile si orele de masa
Este important sa mentii controlul asupra cantitatii de mancare chiar daca ai slabit. Ca sa nu iti obisnuiesti stomacul sa se dilate si sa fii satula cu o cantitate de mancare redusa, opteaza pentru portii mici si dese.
Alege alimente satioase: carne slaba de pui, peste, vita, chiar porc, lactate integrale, branzeturi portionate. Alatura-le legume proaspete sau sotate in putin ulei si suc de rosii, fara rantas.
Conform studiilor de crononutritie, este bine sa mancam aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi, deoarece asa ne conditionam organismul sa isi implineasca nevoile energetice, neexistand riscul sa cadem in episoade de pofta sau fluctuatii de glicemie.
Diversifica si bucura-te de mancare
Desi pare de necrezut, studiile psihologice arata ca este important sa savuram mancarea. Atunci cand incetinim ritmul si ne concentram pe calitatile senzoriale: gust, miros, textura, temperatura, creierul nostru este mai constient ca mancam si nu ne mai transmite mesajul ca trebuie sa mancam mai mult.
In plus, la fel de important este sa avem diversitate alimentara si in combinarea acelorasi alimente. Se pare ca aceasta stimuleaza un hormon responsabil cu trairile pozitive asociate noutatii. Si astfel de trairi ne determina sa ne saturam mai repede si sa ne simtim mai implinite fara a ne gandi la numarul de kilograme. Foloseste-te de legumele si fructele de sezon ca sa diversifici in mod natural. Fa-ti provizii cu mirodenii si condimente pe care sa le adaugi ca sa schimbi gustul alimentelor.
Redreseaza-te imediat
Chiar daca „ai calcat stramb” si te-ai rasfatat cu o portie dubla la petrecere, revino la stilul sanatos cat mai repede posibil. O gandire de tip “totul sau nimic” nu te va ajuta decat sa iti strici si restul meselor. Nu e o tragedie ca ai mancat nesanatos la o masa. Lasa ca urmatoarea masa sa fie complet sanatoasa, chiar daca in urma cu trei ore ai mancat cu nesat din tortul de casa delicios.
(sursa foto: Adventist Healthcare)