Se spune ca mancarea influenteaza dispozitia noastra. Nu este o legatura directa, insa sunt studii care ne spun ca unele alimente ne ajuta sa ne simtim mai binedispusi. Sau pur si simplu reduc efectele starilor de oboseala. Nu este realist sa ne asteptam ca alimentele sa ne schimbe complet starea. Nu exista minuni, dar ne pot ajuta sa ne revenim mai usor dupa o zi obositoare sau sa ne influentam nivelul hormonilor cu efect asupra emotiilor noastre.
Va prezentam cateva sfaturi despre ce gustari pentru buna dispozitie sa alegeti.
Gustare de migdale si unt de arahide pentru starea de bine
Mai multe studii au demonstrat ca grasimile pot sa ne ajute sa avem o stare mai buna. In special uleiurile Omega 3 si-au dovedit rolul benefic asupra dispozitiei noastre.
Cele mai bune surse de uleiuri Omega 3 sunt: pestele si fructele oleaginoase. Destul de consumat in zilele noastre este si untul de arahide. Alege o varianta fara margarina si zahar daca vrei sa te bucuri de efectele grasimilor sanatoase. Daca vei consuma unt de arahide cu zahar te vei alege cu fluctuatii ale glicemiei si implicit o stare mai proasta. Poti consuma unt de arahide alaturi de cativa biscuiti integrali neindulciti. Vei avea o gustare delicioasa si sanatoasa.
Probioticele te ajuta sa reduci simptomele depresive
Legatura dintre emotiile si stomacul nostru este bine stabilita, astfel ca probleme legate de tranzit ne pot face sa ne simtim apatici sau chiar tristi. Probioticele pot sa reduca inflamatia rezultata in urma stresului si astfel sa iti imbunatateasca dispozitia.
Cele mai bogate alimente in probiotice sunt chefirul natural, lactatele fermentate, varza acra. In plus, lactatele sunt gustari usor de transportat si destul de rezistente la temperaturi mai ridicate pe perioade de timp scazute. Asa ca pune cu incredere chefirul in geanta inainte de a pleca la birou.
Consuma carbohidrati complecsi ca sa te simti bine
Carbohidratii au numeroase beneficii pentru sistemul nervos deoarece creierul are nevoie in cea mai mare parte de glucoza ca sa poate sa functioneze. In plus, se pare ca unul dintre “hormonii fericirii”, serotonina, se gaseste si in tranzitul intestinal in cantitati mai mari decat ne-am astepta.
Carbohidratii complecsi se gasesc in cereale integrale, nuci si seminte, legume si mai ales coaja fructelor. Acestia au o absorbtie mai lenta, contribuind la echilibrarea glicemiei.
Ai grija sa nu alegi cereale care sunt indulcite deoarece acestea fac parte din categoria carbohidratilor simplii care se absorb rapid. Acestia iti pot creste pofta de dulce. In plus, unele studii au aratat o legatura intre depresie si consumul ridicat de carbohidrati simplii. Fereste-te de zahar, bomboane, prajituri si snacks-uri.
Bucura-te de efectele pozitive ale ciocolatei amarui
Nu mai este o noutate faptul ca ciocolata amaruie are nenumarate beneficii pentru starea de bine. Multi oameni stiu ca ciocolata amaruie te face mai fericit pentru ca stimuleaza productia de serotonina. Cu toate acestea, cercetari actuale arata ca este posibil sa reduci hormonul stresului, cortizolul.
Consumul zilnic de ciocolata, vreme de doua saptamani, a ajutat in reducerea acestuia la participantii din studiu. Ai grija la cantitate deoarece caloriile pot sa contribuie la depunerea grasimii in zonele problema.
(sursa foto: Sas Freeman)