Te simti ca un balon si parca la fiecare inspiratie mai ai putin si explodezi. Iti afecteaza mai mult decat stomacul si burta, facandu-te de-a dreptul morocanoasa cu cei din jur.
Cu toate trecem macar de cateva ori in viata prin neplacerile senzatiei de balonare. Pentru a invata cum sa scapam de ea, este esential sa aflam ce anume a condus la balonare.
Remedii naturale pentru balonare – vezi AICI
Printre cele mai comune cauze ale balonarii sunt: stres, constipatie, motilitate redusa intestinala, intoleranta la gluten, sindrom premenstrual. Dupa ce ai consultat un medic si ai indentificat cauza balonarii, apeleaza la remedii care sa te ajute sa scapi de aceasta.
Ia suplimente cu probiotice pentru balonare
Beneficiile probioticelor sunt demult cunoscute. Probioticele sunt bacterii sanatoase care ne ajuta sa digeram mancarea si sa avem un tranzit bun. Printre cele mai cunoscute bacterii probiotice sunt Acidophilus si Bifidobacterium. Poti cumpara suplimente cu probiotice pe care sa le consumi minimum cateva saptamani, conform recomandarilor de specialitate.
La fel de bune sunt si iaurturile fermentate, chefirul si branzeturi fermentate. Ai grija insa sa te feresti de laptele integral sau de iaurturi cu zahar si fructe deoarece acestea au un continut mare de zaharuri (incluziv lactoza) care te pot balona.
Foloseste enzime digestive ca sa nu mai simti disconfort
Una dintre cauzele balonarii este data de lipsa enzimelor implicate in digestia carbohidratilor. Astfel, este nevoie sa asiguram un tranzit intestinal bun prin apelul la suplimente cu enzime. De exemplu, in cazul in care avem intoleranta la lactoza, este recomandat sa apelam la lactaza pentru a ajuta la digestie.
De obicei suplimentele cu enzime se administreaza inainte de a consuma alimentele problematice. Daca le vei lua dupa masa, nu isi vor face efectul. Inainte de a apela la enzime, cere parerea medicului.
Chiar daca exista remedii naturale pentru balonare, e bine sa stii ca si acestea determina schimbari in organismul tau. De exemplu, luate intuitiv, enzimele pot dauna bebelusului, atunci cand alaptezi, in vreme ce altele sunt contraindicate cand esti insarcinata.
Scapa de stresul in exces care iti afecteaza sanatatea intestinelor
Ca stresul este daunator, nu mai e demult o noutate. In ultimele decenii, mai multe studii au aratat o legatura intre creier si intestine, in ceea ce priveste influenta stresului asupra problemelor digestive.
Se pare ca atunci cand suntem stresati, organismul elibereaza substante pro-inflamatorii. Acestea reduc populatia de bacterii sanatoase care ne ajuta la digestia alimentelor. Drept consecinta, in urma unei digestii incomplete, te simti balonata. In plus, stresul favorizeaza productia cortizolului. La randul lui, acesta ingreuneaza digestia si nu mai absorbi nutrientii necesari deoarece mancarea nu este suficient prelucrata.
Bineinteles ca nimeni nu poate scapa complet de stres. Si nici nu e nevoie sa scapam de stres de tot, acesta fiind util in a ne mobiliza in fata provocarilor. Doar atunci cand depaseste un anumit nivel, stresul devine daunator. Asadar, apeleaza la mai multe modalitati corecte de a reduce stresul, fara sa pleci urechea la solutii magice ineficiente.
(sursa foto: Today)