Nu mai putin de 250.000 participanti se estimeaza ca vor lua parte la cea de-a opta editie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC), intre 13 si 20 august 2017. Spectacolul “Canon de dansuri – Hommage a Kodaly Zoltan” va deschide manifestarile luni, 14 august, de la ora 19, la Opera Maghiara.
Festivalul este conceput pentru a promova specificul ardelenesc. Mai exact, acele valori si obiceiuri prin care sunt legati de istoria Transilvaniei atat maghiarii, cat si romanii. Evenimentele editiei le ofera celor doua comunitati majore ale Clujului sansa de a se cunoaste mai bine si a se intelege reciproc.
Mai multe activitati in Parcul Central
“Anul trecut, cu ocazia implinirii a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oras, am reusit sa ajungem la apogeul ZCMC. Atmosfera si anvergura de anul trecut nu pot fi si nici nu trebuie depasite, astfel ca, odata cu cifra magica 7, am ajuns la finalul unui ciclu. Incepem un nou capitol in istoria Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ocazie cu care incercam sa ne dezvoltam si extindem: de data aceasta dorim sa animam Parcul Central cu activitati potrivite locului si, prin aceasta, sa reducem aglomeratia de pe strada Mihail Kogalniceanu, devenita neincapatoare, a declarat Gergely Balazs, organizatorul principal al evenimentului.
Concerte in Cluj si nu numai
Pe scena principala din Piata Unirii vor canta artisti ca Charlie, Hobo si Deak Bill Gyula, Szikora Robert si R-Go, Ghymes. Tot aici va avea loc si spectacolul cu ocazia Festivalului International de Folclor “Sfantul Stefan”. Vor fi concerte si in afara orasului, cum ar fi cel al trupei Europa Kiado, in parcul de sculpturi Arkhai din Vlaha. Pe scena din parc vor canta Pal Utcai Fiuk, Kowalsky si Vega, Anna and the Barbies, Matine Zenekar. De asemenea, vor fi prezenti si AG Weinberger & One More Minute, Katang, Magashegyi Underground si Loose Neckties Society, Old Boys sau Ocho Macho.
500 de evenimente
Clujenii si oaspetii din toata Transilvania, dar si din alte tari, sunt asteptati cu nu mai putin de 500 de evenimente. Foarte multe vor fi accesibile si publicului vorbitor de limba romana. Vor avea loc concerte, 35 de expozitii, reprezentatii de teatru si proiectii de film. Nu vor lipsi tururile ghidate prin oras, evenimentele gastronomice, dar nici petrecerile.
Concursuri de galop
Un eveniment special este “Ziua ecvestra maghiara”, gazduita de Centrul de calarie Szilaj (pe strada Lombului din Cluj). Activitatile au loc sambata, 12 august, in ziua zero a festivalului. Se vor desfasura concursuri de galop, probe de forta ale cailor de tractiune si demonstratii cu arcasi calare. Ziua de duminica va aduce multe concerte si expozitii si incepe cu liturghia ecumenica solemna de la Biserica Evanghelica.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei va gazdui de la ora 16 vernisajul expozitiei ‘’Satul si taranul in pictura transilvaneana’’. La Bastionul Croitorilor se va deschide la 18 expozitia de fotografie ‘’Statuia Matia Corvin, simbolul Clujului’’.
Expozitie de mobila si degustari de vin
Luni se deschide pentru public turnul Bisericii Sfantul Mihail, marcand unul dintre cele mai asteptate momente ale festivalului cultural. Doritorii se vor putea urca in turn intre orele 10 si 16.
Un alt moment mult asteptat al editiei si care va debuta tot in aceasta zi este ‘’Autobuzul Arany 200’’. Este o expozitia mobila a Muzeului Literar Petofi, care va putea fi vizitat de luni pana joi in parcarea Teatrului Maghiar de Stat. Tot luni vor mai avea loc ateliere de ceramica, expozitii bilingve, dansuri populare, un concert de orga si degustari de vin. Vinul va avea propria sa strada in Cluj in zilele de festival. Este vorba de Potaissa.
Tur ghidat la vitraliile BNR
Ca de fiecare data, se vor organiza tururi ghidate bilingve pe la diferite obiective turistice din oras. Unul dintre acestea este programat pentru miercuri, 16 august, de la ora 10, la Banca Nationala a Romaniei, sucursala Cluj. Aici se vor putea admira vitraliile de sticla si mozaicurile pictate de artistul Roth Miks.
Dezbatere despre start-up-uri
Un alt punct de interes in cadrul festivalului consta in dezbateri pe teme economice. Miercuri, 16 august, ora 17, in Spatiul comunitar K+ va avea loc o discutie pe tema start up-urilor. Vor participa Ionut Tata, presedintele Clusterului pentru Inovare si Tehnologie Brasov, Cristian Dascalu, co-fondator ClujHub, Florin Vilcea, directorul INCUBOXX Timisoara. De asemenea, sunt invitati Carmen Ciobanu, director Impact Hub Cluj si Farkas András, co-fondator al Grupului PONT.
Plimbare pe lac, cu barca medievala
Parcul Central va adaposti o serie de concerte, o zona de relaxare, standuri de bere si de vin, o zona destinata activitatilor pentru copii, o zona de demonstratii sportive, precum si „Dansul lingurilor de lemn”, competitia anuala de gatit organizata in cadrul ZCMC.
Inedita este si plimbarea cu barca medievala pe lacul din Parcul Central. A fost realizata dupa modelul unei nave medievale fluviale, cu o lungime de 7 metri si o latime de 2,5 metri. Barca va fi adusa special din Ungaria, iar doritorii se vor putea plimba cu ea gratuit, in grupuri de cate 6 persoane, insotiti de un coordonator specializat.
Dezbatere sub egida “Povesti despre Cluj”
Pentru publicul vorbitor de romana se va organiza joi, 17 august, de la ora 19 o dezbatere cu titlul ‘’Povesti despre Cluj: Memoria documentelor’’. Evenimentul va avea loc la H33 – Social Inovation Hub. Sunt invitati sa ia parte la discutii directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei Tudor Salagean, cercetatorul stiintific Attila Varga si jurnalistul Bogdan Stanciu.
Totul se va incheia cu spectacolul de opereta‚’’Silvia’’ de Emmerich Kalman, regizat si interpretat de artistii Teatrului de Opereta din Budapesta cu acompaniamentul artistilor orchestrei Operei Maghiare din Cluj. Este o productie de mare anvergura, in premiera in Ardeal, cu 120 de artisti pe scena. Intrarea la manifestari va fi gratuita, cu exceptia spectacolelor de teatru.
Programul complet al festivalului se poate vedea pe pagina Magyarnapok.
(sursa foto: Facebook Zilele Culturale Maghiare din Cluj)