Desi rolul lui este in principal de filtrare a anumitor elemente din alimentatie, ficatul este, la randul lui, vulnerabil la substantele pe care le ingeram. De multe ori consumam cu placere mancaruri grase, alcool si alte alimente nesanatoase, fara sa ne gandim la urmarile trecerii lor prin organism. In plus, urmam diverse tratamente, iar medicamentele isi lasa si ele amprenta asupra acestui organ.
Remedii naturale pentru protectia ficatului
Va prezentam cateva remedii naturale care ne pot ajuta sa ne mentinem ficatul tanar si sanatos, mai putin afectat de “traumele” la care il supunem.
Se poate spune ca ficatul este unul dintre cele mai importante parti a organismului uman. La nivelul lui se produce bila, aici se prelucreaza grasimile, alcoolul si medicamentele si tot aici se echilibreaza cantitatea de hormoni care “lucreaza” in corp. Nu in ultimul rand, ficatul are un rol esential in identificarea si eliminarea toxinelor din alimentatie sau a celor produse in organism.
Cum ne afecteaza imbolnavirea ficatului
Activitatea acestui organ este atat de complexa si eficienta, incat am putea crede ca nu este vulnerabil la nimic. Si totusi, stilul nostru de viata se reflecta perfect asupra functionarii sale.
Mancarea nesanatoasa si consumata haotic, carentele nutritionale, stresul si substantele chimice ingerate trec prin ficat, uneori se si depun acolo. “Filtrul“ isi pierde eficacitatea. Ne pomenim treptat cu afectiuni neplacute, intolerante, greata, diaree, boli dermatologice, chisturi si tumori si chiar tulburari care ne afecteaza starea de bine si luciditatea. Chiar si anticonceptionalele ne pot da sanatatea peste cap, favorizand, de pilda, formarea anumitor tumori si chisturi la nivelul ficatului.
Cum prevenim degradarea ficatului
Ca sa prevenim acest dezastru, trebuie sa ne propunem sa ne schimbam stilul de viata. Prin urmare, sa dormim mai mult, sa ne hidratam, sa renuntam treptat la prajeli si mancare cu carne si grasime animala.
Practicarea regulata a unui sport ne poate usura mult viata. De asemenea, renuntarea la produsele cu zahar, la fumat si alcool ar fi niste pasi importanti pentru un ficat mai sanatos.
Chiar daca avem probleme de sanatate si carente diagnosticate de medic, este bine sa scadem cat mai mult cantitatea de medicamente inghitite zilnic. Alternati curele, faceti pauze intre ele, alegeti variantele mai concentrate ale diverselor produse care va trateaza bolile, ca sa nu fiti nevoiti sa luati un numar atat de mare de pastile. Luati-le mereu cu multa apa si evitati supradozarea.
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa
Anghinarea curata si regenereaza ficatul
Exista si remedii naturale care protejeaza celula hepatica de agresiuni. De pilda, anghinarea.
Atat de apreciata in bucataria frantuzeasca si britanica, anghinarea poate avea beneficii importante pentru functionarea ficatului. Este delicioasa si contine antioxidanti, vitamine din gama B, calciu, magneziu, fier, potasiu, zinc si mangan.
Aduce, de asemenea, un aport important de fibre, cu rol in reglarea digestiei. Stimuleaza puternic procesul de eliminare a toxinelor, proces accelerat si de calitatile diuretice ale acestei plante.
Cum se consuma anghinarea
Anghinarea are si un efect hepatoprotector, dar si de stimulare a regenerarii celulelor acestui organ pretios. Se poate consuma ca aliment sau sub forma de pastile, capsule, ceaiuri sau tincturi.
Medicii o recomanda ca adjuvant si in tratarea unor probleme digestive, pentru stimularea digestiei si pentru efectul sau energizant. Suplimentele pe baza de anghinare se iau zilnic, de preferinta inainte de masa, pentru perioade lungi de timp.
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa
Armurariul, cel mai puternic protector al ficatului
Armurariul este o alta planta cu rol hepatoprotector, datorita continutului sau ridicat de silimarina. Se spune ca este cel mai puternic protector al celulei hepatice. Ceaiurile, tincturile sau capsulele care contin aceasta planta au un important efect antioxidant, de eliminare si stopare a acumularilor nedorite din ficat.
Totodata, armurariul regenereaza celula hepatica si se recomanda in cazul in care au fost inghitite prea multe pastile dintr-un medicament. Mai mult, suplimentele cu armurariu ne intaresc imunitatea si au efect antiinflamator.
Cand se iau suplimentele hepatoprotectoare
Beneficii similare pentru protectia ficatului mai ofera suplimentele cu papadie, frunze de maslin, galbenele, rostopasca sau catina. Oricare planta hepatoprotectoare ati alege, este important sa o consumati constant, potrivit indicatiilor, mai ales daca aveti un stil de viata care va poate afecta ficatul. Mai exact, daca luati anticonceptionale, daca urmati tratamente indelungi sau daca obisnuiti sa consumati alcool.
De asemenea, este bine sa aveti la indemana asemenea suplimente in momentele in care organismul este slabit: dupa diete, in convalescenta, in perioade foarte solicitante sau traumatizante.
Jucarii - papusi - lego - jocuri
La noi gasesti jucarii pentru toate varstele
(sursa foto: Reader’s Digest)