Caută
Avantajele si dezavantajele purtarii lentilelor de contact

Avantajele si dezavantajele purtarii lentilelor de contact

Statisticile arata ca pana la 60% din populatia lumii are probleme cu vederea, proportia fiind mai mare in cazul femeilor. In aceasta situatie, apelul la metode de corectie a vederii se impune.

Si pentru ca astazi ne intereseaza aspectul fizic, cele mai populare metode, alaturi de ochelari, raman lentilele de contact. Se spune ca nu sunt igienice, ca predispun la conjunctivita sau ca pur si simplu irita ochii. Pe de-alta parte, te scutesc de efortul de a purta ochelari. Iti usureaza mersul la sala si fac unele activitati mai usoare.

Pana la urma care sunt avantajele si dezavantajele lentilelor de contact?

Avantaj: lentilele de contact cresc satisfactia in cadrul activitatilor

Destul de intuitiv, ne putem da seama ca a purta lentile de contact ne ajuta sa pastram multe dintre activitatile noastre.

De exemplu, nu mai e nevoie sa ne chinuim sa mergem la sala si sa ii tot dam jos pentru a ne sterge cu prosopul. La fel de comode sunt lentilele de contact si atunci cand purtam o tinuta de ocazie la care nu se potrivesc.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca ne usureaza aproape orice alta activitate pe care o desfasuram in concediu. Este normal ca purtarea lentilelor de contact sa ne creasca satisfactia.

Dezavantaj: lentilele de contact cresc riscul infectiilor oculare

Intr-adevar, se pare ca lentilele de contact favorizeaza aparitia unui numar semnificativ de infectii oculare. Se pare ca cele mai frecvente sunt conjunctivitele si keratita (infectia corneei).

Lentilele de contact sunt corpuri straine usor contaminabile cu bacterii si ciuperci. Multi purtatori de lentile de contact tind sa neglijeze nu atat igiena, cat factorii de moment. Cu alte cuvinte, multi oameni uita sa nu isi atinga ochii atunci cand simt un disconfort si astfel risca sa faca infectii oculare mai frecvente.

Avantaj: lentilele de contact sunt un accesoriu fashion

Se pare ca exista o cerere tot mai crescuta pentru lentile de contact la moda. De la dorinta unor ochi albastii ca azurul pana la magnificarea pupilei, lentilele de contact te ajuta sa iti modifici aspectul fara prea multe riscuri.

Lentilele de contact colorate sunt cele mai populare alegeri. Multi oameni aleg sa isi schimbe culoarea ochilor intr-o nuanta deosebita. Unele variante de lentile sunt opace, adica permit sa iti schimbi complet culoarea ochilor. Alte lentile pur si simplu imbunatatesc culoarea naturala a ochilor.

Dezavantaj: nu permit oxigenarea ochilor

Un alt aspect negativ legat de purtarea lentilelor de contact tine de faptul ca blocheaza oxigenarea ochilor. Actionand ca o poarta, nu permit aerului sa circule si astfel mediul de pe suprafata ochilor predispune la retinerea prafului si a bacteriilor.

Drept solutie, au fost realizate lentile de contact RGP (rigide pe baza de gaz permeabil), cunoscute drept lentile de contact GP. Acestea sunt realizate dintr-un material ce permite oxigenului sa circule, reducand din efectul blocant al lentilelor clasice.

Asadar, indiferent ca vrei sa fii la moda purtand lentile de contact albastre sau pur si simplu ai nevoie sa iti corectezi vederea purtand lentile de contact cu dioptrii, este important sa ceri mereu parerea medicului oftalmolog. In plus, procesul de igienizare este aspectul cheie cand vine vorba de mentinerea sanatatii ochilor tai.

(sursa foto: Mercer Island Family Eye Care)

Distribuie acum