Caută
Cum pregatim plantele de balcon pentru sezonul rece

Cum pregatim plantele de balcon pentru sezonul rece

Dupa o jumatate de an in care ne-am bucurat de prospetimea si culorile minunate ale florilor de pe balcon, o data cu apropierea sezonului rece trebuie sa decidem ce facem cu ele peste iarna. Oricat de mult ne-ar surade sa mai prelungim putin decorul natural, este suficient ca intr-o noapte temperatura sa scada sub zero grade Celsius pentru ca plantele sa moara. Ca urmare, e bine sa luam masuri de protectie a acestora inainte sa fie prea tarziu.

Gradina de plante din balconul tau

Chiar daca in anii trecuti ne-am bucurat de toamne lungi si frumoase, nu e cazul sa ne bazam pe asta si sa ne ingrijim mica gradina de pe balcon ca si cum ar fi inca vara. Nu e bine sa ne induiosam prea tare la vederea bogatiei de flori si tulpini verzi care se desfasoara minunat parca tocmai atunci cand vine vremea sa le mutam in interior. Este rodul lunilor in care ne-am chinuit sa le curatam, sa le ferim de daunatori si sa le asiguram toti nutrientii de care au nevoie. Va prezentam mai jos cateva idei despre cum pregatim plantele de balcon pentru sezonul rece.

Reduceti doza de fertilizatori

Un prim pas in pregatirea plantelor pentru schimbarea mediului este tocmai sa rarim sesiunile de fertilizare. Cele care vor continua sa se dezolte in camera vor avea parte de acum de jumatate din cantitatea initiala. Pentru cele care intra in “hibernare” se va renunta incet-incet complet la fertilizare. Dezvoltarea tulpinilor va scadea treptat, astfel ca adaptarea la conditiile de interior le va fi mai usoara.

Ce facem cu muscatele cand vine toamna

Muscatele sunt cele mai iubite plante de balcon de la noi. Ne amintesc de ferestrele bunicilor, iar bogatia lor de flori ne da senzatia ca locuim intr-un loc plin de verdeata. Daca le ingrijim cum trebuie, avem parte de flori de primavara si pana toamna si ar putea continua in acest ritm daca nu ar veni sezonul rece.

Multi horticultori recomanda sa aruncam muscatele toamna si sa cumparam in fiecare primavara altele noi. Argumentul tine de lipsa de rezistenta a soiurilor actuale de muscate, care nu sunt capabile sa rodeasca la fel de mult doi ani la rand.

Cum se ingrijesc muscatele peste iarna

Si totusi, daca nu ne lasa inima sa facem asta, le putem foarte bine pastra in lunile friguroase, pentru ca nu sunt foarte pretentioase.

Daca aveti loc in casa le puteti tine aproape de geamuri si le udati si fertilizati ca in timpul verii. De cele mai multe ori insa nu avem atat de mult spatiu in apartament. In acest caz se recomanda sa alegeti un spatiu in care temperatura nu ajunge la pragul de inghet, de preferinta cu ceva lumina. Poate fi o camara, un uscator, pod sau pivnita.

Inainte de a le muta in interior, tulpinile se taie cu aproximativ doua treimi. Partea care va ramane se curata bine de resturile de frunze si flori uscate.

Cat de des se uda plantele de balcon iarna

Se aseaza ghivecele pe rafturile din spatiul ales si se pulverizeaza o solutie de fungicid, pentru a preveni evectele umezelii. Se vor uda cate putin o data la doua saptamani. Vor continua o vreme sa rodeasca frunzulite si chiar flori. Indepartati-le imediat ce s-au uscat. Observati-le cu atentie atunci cand le udati.

Daca observati daunatori sau semne ale prezentei lor, pulverizati solutii pentru plante recomandate de specialisti. La fel se procedeaza si cu alte plante de balcon cum ar fi leandrii, cercelusii, trandafirii japonezi sau asa numitele flori de hartie.

Flori care rezista la inghet

Cateva flori va pot colora balconul si in timpul lunilor friguroase. Este vorba de brandusa, iris pitic, spanz, Helenium sau carciumareasa. De asemenea, va puteti impodobi balconul si cu ghivece cu ciclame, bergenia sau saxifraga.

Ce plante se tin iarna in apartament

Exista si plante care se tin obligatoriu in casa peste iarna. Se numara aici cactusii, maslinii, lamaii, ghivecele de aloe vera sau orhidee. Ghivecele cu bucuioc, rozmarin, cimbru, salvie, menta sau oregano se pot muta, de pilda, pe pervazul unui geam, la fel si cactusii.

Daca aveti si crizanteme in balcon, acestea se vor amplasa intr-un spatiu mai racoros din casa, la soare. Sunt mai rezistente la frig decat majoritatea plantelor decorative de balcon, insa si ele au nevoie de mutare in interior inainte de primul inghet.

Distribuie acum