Caută
Cum sa fii o mamica organizata si relaxata

Cum sa fii o mamica organizata si relaxata

Gestionarea eficienta a sarcinilor cotidiene nu e o treaba deloc usoara, cu atat mai putin pentru o proaspata mamica. Nevoile celui mic se suprapun peste orice activitate care pana nu demult era floare la ureche. In plus, faptul ca nu se poate “imparti” in toate partile le demoralizeaza. La toate acestea se adauga si presiunile din partea societatii si a celor din jur, asa planificarea inteligenta devine o urgenta. In cele ce urmeaza, iti prezentam cateva trucuri care te ajuta sa fii o mamica organizata si relaxata.

Rolul de mama organizata

Rolul de mama este atat de solicitant incat pare ca nu mai lasa loc pentru cel de femeie, sotie sau prietena. Cel mic pare atat de fragil si neajutorat incat i se rupe inima sa isi rupa din timp pentru altceva. Dupa un timp insa, se dovedeste ca nu a fost cea mai buna atitudine. Toate acestea duc la un aspect neingrijit, gospodaria devine vizibil neglijata, iar sotul se simte si el lasat la o parte. Se rup legaturile cu prietenii si apropiatii si totul ajunge sa para un dezastru.

In plus, atentia excesiva nu il avantajeaza nici pe cel mic. Chiar daca e prea mic sa inteleaga ce se petrece in jurul lui, poate fi influentat de atmosfera incordata care il inconjoara. Asta ca sa nu vorbim de discutiile purtate pe un ton ridicat in preajma lui.

Organizarea incepe cu acceptarea propriilor greseli

Un prim pas pentru o viata mai echilibrata este constientizarea ca ai o problema. Nu este o solutie sa cauti vinovati in jurul tau, sa acumulezi furie si frustrari. Daca accepti ca e nevoie sa te schimbi, esti pe calea cea buna.

Organizarea nu este o calitate inascuta, nici una cu care te poti pricopsi peste noapte. De cele mai multe ori, oamenii devin calculati dupa ani de disciplina. Aceasta se deprinde fie din copilarie, fie prin eforturile proprii. Ca urmare, o data ce ai decis sa devii o persoana bine organizata, incearca sa iti planifici sarcinile pe a doua zi. In plus, incearca sa faci eforturi sa le indeplinesti.

Cu siguranta nu va iesi totul impecabil din prima zi. Este important sa iti pastrezi calmul si sa perseverezi. Pana la urma, vei reusi cu ajutorul vointei si a exercitiului.

Implicati-l si pe partener in cresterea copilului

Eficientizarea timpului unei mamici trebuie sa inceapa cat mai devreme. Inca din primele zile petrecute de bebelus acasa, este importat sa il implici si pe tatal copilului in rezolvarea tuturor problemelor. Chiar daca e vorba de sarcini marunte, il vei responsabiliza inca de la bun inceput.

Daca te straduiesti sa te ocupi de tot, atunci cand ii vei cere ajutorul va simti ca iti face o favoare, iar asta nu e cea mai buna atitudine. Va trebui sa se adapteze vietii de tatic in cele mai mici detalii, de la trezirile nocturne la hranire, schimbarea scutecelor si pana la plimbarile cu caruciorul. Toate acestea vor functiona prin comunicare si empatie si nu daca ii impuneti agresiv sa va ajute. In acest fel veti fi cu adevarat o echipa si veti avea un partener pe care va puteti sprijini total.

Rutina zilnica te ajuta sa te organizezi mai eficient

La fel, straduieste-te inca de la inceput sa iti pastrezi ritualul zilnic de ingrijire, pastreaza legatura cu familia si cu prietenii, ramai cel mai apropiat confident pentru partenerul tau.

Poti profita de orele in care bebelusul doarme ca sa faci miscare, un dus, sa te epilezi, sa iti aplici masti si creme hidratante. Nu iti neglija unghiile si parul. La fel, ai grija de locuinta si asigura-te ca ai in frigider mancare gustoasa si sanatoasa.

Citeste, uita-te la filme, suna-ti cate o prietena, cere sfatul mamei cand ai nevoie. Dupa ce copilul incepe sa aiba un ritm al lui, poti sa iti planifici un orar zilnic pe care sa il respecti cu strictete. In acest fel iti va fi mai usor sa introduci noi sarcini si sa iei decizii mai intelepte cand apar situatii limita.

Si copilul trebuie sa devina mai organizat

Se spune ca un copil mic are nevoi mai mici, iar unul mare, nevoi mai mari. Va veni o vreme cand veti constata ca nu e doar o vorba in vant. Daca il obisnuiti de mic sa isi organizeze lucrurile, va fi mult mai simplu cand creste.

Chiar daca va topiti de dragul lui, este o mare greseala sa faceti totul in locul lui. Fara exagerare, in caz contrar, va avea de suferit toata viata. Mai ales daca este obisnuit de mic ca cineva sa ii stranga mereu hainele si farfuria si sa nu aiba niciodata grija obiectelor si sarcinilor personale. Insistati sa puna totul la loc imediat si sa fie responsabil de micile obiecte si de camera lui. Pe langa faptul ca va fi de ajutor in casa, cel mic va deveni o persoana mai integra si independenta.

Familia trebuie sa functioneze ca o echipa

Una peste alta, fiecare membru al familiei trebuie sa participe la organizarea timpului si al sarcinilor zilnice. Atunci cand copilul incepe sa mearga la cresa si apoi la scoala, cand planificati vacante, cand platiti facturi si faceti cumparaturi este bine ca fiecare sa isi aduca o contributie, in felul lui. Ceilalti vor trebui sa inteleaga ca si mama are o viata a ei, cu serviciu si prieteni si nu vor mai astepta ca ea sa duca tot greul.

Dupa ce v-ati “educat” reciproc, va fi mult mai usor sa le faceti pe toate ca la carte, fara reprosuri, plansete si frustrari. Dimpotriva, viata de familie poate fi relaxanta si distractiva!

(sursa foto: Vox)

Distribuie acum