Conecteaza-te cu Luvie

Ce este si cum se manifesta intoleranta la gluten

Ce este si cum se manifesta intoleranta la gluten

Sanatate

Ce este si cum se manifesta intoleranta la gluten

Din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu o suita de probleme de sanatate aparent fara legatura intre ele, extrem de suparatoare, care par fara leac. Digestie prea rapida, slabire accelerata, dureri extinse si multe altele. Cauza acestor necazuri este intoleranta la anumite alimente, cel mai adesea la gluten.

Produse alimentare fara gluten – vezi AICI

Glutenul este o proteina din structura unor cereale ca graul, orzul, ovazul sau secara, ingloband componentele numite prolamina si gluteina. I se datoreaza elasticitatea aluatului, aspectul pufos al produselor de panificatie si faptul ca anumite alimente au o textura solida. Se gaseste in foarte multe alimente de pe piata. Din pacate, un alt mod in care se manifesta glutenul in corpul uman este intoleranta.

Cum se declanseaza intoleranta la gluten

Practic, faptul ca ingeram alimente care contin gluten declanseaza o reactie autoimuna anormala, de multe ori foarte agresiva.

Prima faza a respingerii este diareea persistenta, de lunga durata. Alimentele sunt evacuate prea repede, fara sa mai fie asimilate componente nutritive, iar asta da peste cap tot organismul. Mai exact, se formeaza anticorpi care ajung sa il atace in diverse forme.

Simptomele intolerantei la gluten

Intoleranta la gluten se manifesta printr-o mare varietate de simptome. Le trecem adesea cu vederea, insa ne simtim din ce in ce mai rau. Avem mereu diaree, balonare, arsuri la stomac, senzatii de greata si de lipsa a poftei de mancare.

Invariabil apare si energia scazuta, lipsa de concentrare, memoria slaba, problemele cu somnul si scaderea accentuata in greutate. In timp, apar diverse boli autoimune, de la vitiligo la tiroidita Hashimoto si pana la afectiuni foarte grave cum este scleroza multipla.

Ce analize se fac pentru depistarea bolii celiace

Se poate intampla sa mergi la medic, sa iti recomande analize uzuale, iar acestea sa iasa bine si sa nu rezolvi nimic. Ca sa ai dovada ca ai intoleranta la gluten, trebuie sa iti faci testele pentru anticorpii antigladina. Acestea se regasesc pe listele majoritatii laboratoarelor, avand denumirile lgA, si lgG.

Daca rezultatele sunt in afara valorilor normale, medicul poate recomanda extinderea investigatiilor cu recoltarea de tesut din intestinul subtire, analiza care poate releva afectarea acestei zone. Daca rezultatul este pozitiv, se pune diagnosticul de intoleranta la gluten sau boala celiaca.

Cum se trateaza intoleranta la gluten

Pana in prezent nu s-a descoperit un medicament care sa vindece acesta boala. Singura masura eficienta cu adevarat este renuntarea totala la alimente care contin gluten.

Se elimina din meniu tot ce inseamna paine si panificatie sau paste, dar si toate produsele care au intre ingrediente glutenul. Sunt mai multe decat am crede, asa ca va trebui sa citim intotdeauna eticheta fiecarui aliment.

Vom regasi glutenul chiar si in mezeluri, alune sau anumite tipuri de alcool. Exista produse create special pentru acesti bolnavi, ba chiar si cereale inlocuitoare. Este vorba de quinoa, hrisca, mei, orez brun si altele.

Ce dieta se impune in caz de intoleranta la gluten

Dupa cateva saptamani de la adoptarea regimului, celiacii se vor simti din ce in ce mai bine. Practic, a fost eliminata cauza bolii lor. Totusi, este obligatoriu sa fie mereu in garda cu privire la ceea ce consuma, pentru ca cea mai mica doza de gluten ingerata declanseaza iar toate simtomele.

Se mai pot lua suplimente despre care se spune ca imbunatatesc rezistenta fata de aceste intolerante. Se numara aici vitamina A, cele din gama B, vitamina D, magneziul sau seleniul.

(sursa foto: Simply Leaner)

Continua sa citesti
Advertisement
Scrie parerea ta

Scrie parerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai vizualizate

Oferte pentru tine

Sus