Caută
Trucuri utile pentru curatarea aragazului

Trucuri pentru curatarea aragazului si a cuptorului

Cu toata preocuparea pentru ordinea si curatenia in locuinta, exista mereu cateva locuri care par imposibil de pastrat in stare impecabila. La loc de frunte se afla aragazul, aparat esential in orice bucatarie. Suprafetele lui par sa atraga fara oprire stropi, diverse pete si resturi alimentare foarte greu de curatat. Cum nu e indicat sa folosim chimicale puternice in preajma alimentelor, solutiile din comert nu ne sunt de folos. Este momentul, in acest caz, sa apelam la cateva trucuri pentru curatarea rapida a aragazului si a cuptorului.

Curatarea aragazului in fiecare zi

Un aragaz curat reflecta locatari ingrijiti si responsabili, care au grija la igiena prepararii hranei si la curatenia intregii casei. Se intampla sa vedem si unele cu pete de mancare pe ele, dar si sa auzim de cazuri in care aragazul se schimba anual.

Doar atunci cand suntem in situatia de a gestiona o bucatarie realizam de fapt cat este nevoie de curatarea aragazului.

Suprafata sa pare sa atraga ca un magnet resturi de mancare. Poate fi vorba de zat de cafea, stropi mici de grasime si multe altele. Gratarul se incarca de o substanta neagra, iar din cuptor iese un fum care e tot mai neplacut dupa fiecare utilizare. Toate acestea ne fac sa dorim sa il schimbam de-a dreptul, dupa ce ne simtim neputiciosi in fata murdariei si a uzurii.

Cu toate acestea, mamele si bunicile noastre se mandresc adesea cu cate un aragaz care arata impecabil. Acestea este functional si stralucind, la propriu, de curatenie. Daca analizam mai bine situatia, putem constata ca nu e vorba de vreun secret de fabricatie al vechilor aragaze din bucatariile romanesti. Secretul consta in buna disciplina a gospodinelor care le-au folosit. La aceasta se adauga trucurile de curatare utilizate de-a lungul zecilor de ani de gospodarit.

Cum se ingrijeste aragazul

Drept urmare, un prim pas spre un aragaz mai curat este sa nu lasati sa treaca ore sau zile dupa ce a fost murdarit. Chiar daca va incurca putin, este mult mai bine sa lauti o pauza de curatenie si sa opriti aragazul. Dati deoparte gratarul cu niste manusi de protectie si sa curatati tot. Nu ezitati sa faceti asta chiar daca e vorba de putin zat de cafea sau de un strop auriu de supa de gaina. Daca murdaria a patruns si sub arzatoare, inlaturati-le si pe ele.

Nu va grabiti sa folositi substante abrazive sau puternic degresante. Multe dintre petele uzuale ies daca le stergeti rapid cu un prosop de bucatarie. Mai curatati putin apoi cu alta bucata de hartie inmuiata in apa calduta si treaba este facuta. Aragazul va arata bine din nou, asa ca puteti sa il „asamblati” si sa va continuati treaba.

Cum se curata gratarul aragazului

Cu toate spalarile periodice, exista parti ale aragazului care sunt murdare parca de o vesnicie si cel mai probabil asa vor ramane daca nu luam masuri. Este vorba de gratarul aparatului si componentele ochiurilor. Acestea acumuleaza cantitati impresionante de grasimi, mai ales de pe fundul oalelor, cratitelor si tigailor folosite la gatit. Toate acestea nu se duc la simple spalari cu buretele si detergenti in chiuveta.

Cum se curata gratarul aragazului? O solutie simpla si la indemana poate fi introducerea lor in pungi si presararea unor cantitati suficiente de amoniac asa incat sa acopere toate suprafetele. Scuturati-le putin pentru uniformizare. Lasati-le asa timp de o noapte. A doua zi nu trebuie decat sa spalati bine toate componentele si veti constata ca arata ca noi.

O alta solutie de curatare a arzatoarelor si gratarului aragazului presupune scufundarea acestora pentru o jumatate de ora intr-o solutie de apa cu un pahar de amoniac. Alegeti un spatiu care se poate aerisi bine dupa aceasta operatiune, pentru ca amoniacul are un miros puternic si nu prea sanatos. Cand timpul de actionare a expirat, scoateti obiectele, spalati-le, aruncati apa urat mirositoare si lasati geamurile larg deschise. Iata cum se curata gratarul aragazului.

Trucuri pentru curatarea rapida a aragazului

Partea de sus a aragazului capata in doar cateva zile de gatit aspectul unei harti. Poate avea diverse culori care se imbina intre ele, texturi, pete care ies in relief si pulbere de zat de cafea. Daca vedeti asta in bucataria proprie, suflecati-va mainile cat de repede si apucati-va de treaba. Dati la o parte gratarul si arzatoarele. Presarati sare mai grunjoasa peste petele care par mai greu de inlaturat. Turnati un strop de apa deasupra. Lasati sarea sa actioneze cateva minute, apoi curatati totul cu un prosop inmuiat in apa calduta.

Este foarte important sa inlaturati rapid fiecare gramajoara de murdarie. Evitati sa amestecati totul intr-o supa lipicioasa. Va fi mult mai greu sa o curatati.

Preparati o solutie de apa calduta cu zeama de lamaie si otet alb distilat. Umeziti apoi un burete abraziv si curatati de zor fiecare centimetru de aragaz. Folositi buretele si pentru clatirea finala si apoi uscati cu un prosop de hartie. La fel puteti proceda si cu cei doi „pereti” laterali ai aragazului si cu capacul. Pentru un plus de protectie a capacului aragazului si s suprafetelor din jur, puteti folosi solutii antistropi cum ar fi panourile sau foliile create special pentru asta. Iata doar cateva trucuri pentru curatarea aragazului.

Curatarea aragazului cu ingrediente naturale

Cuptorul si usa lui se afla in topurile color mai mari provocari cu care au de-a face gospodinele atunci cand curata bucataria. Toate suprafetele sunt uleioase, iar in interior sunt portiuni in care grasimea si alte resturi cazute in timpul coptului s-au carbonizat. Nu este de mirare ca emana fum de fiecare data cand se gateste in cuptor. Pentru usa puteti folosi trucul cu sare putin umezita cu care frecati bine toata suprafata si lasati apoi cateva minute sa actioneze. Curatati apoi totul cu o carpa uda.

Chiar daca pare tentant, nu e deloc indicat sa folositi solutii degresante si prafuri abrazive pentru curatarea cuptorului. Oricat de multa grija aveti sa spalati apoi suprafetele, chimicalele ramase pot ajunge cu usurinta in mancarea gatita apoi la cuptor.

Pentru inceput, goliti interiorul de orice continut, de la firimituri si resturi, la vase si tigai.

O alternativa eficienta poate fi  curatarea aragazului cu ingrediente naturale, precum”ungerea” cuptorului cu o pasta preparata din bicarbonat cu apa. Se lasa peste noapte, dupa care se curata cu un prosop umezit in apa calda. Se pulverizeaza peste tot apa cu otet si se mai curata o data cu prosopul. La final se lasa cuptorul sa arda „in gol” un sfert de ora, pentru a se evapora apa care a patruns in diversele spatii ale aragazului.

(sursa foto: Fisher & Paykel Appliances)

Distribuie acum