Caută
Ce sunt cartile senzoriale si cum ajuta la educatia copiilor

Ce sunt cartile senzoriale si cum ajuta la educatia copiilor

Cartile senzoriale sunt un trend in materie de cadouri pentru copii. Parintii le cauta cu infrigurare prin magazine si pe internet si in jurul lor s-a dezvoltat o adevarata industrie, mai ales in zona handmade. Cei mici le adora, iar specialistii le recomanda pentru ca, pe langa faptul ca sunt foarte amuzante, au si un rol educativ.

Obiectele de acest fel ii bucurau pe copii din vechi timpuri. Aveau alte forme si erau confectionate rudimentar, dar erau cel putin la fel de apreciate ca sofisticatele produse de acum.

Chiar si basica de porc uscata si umpluta cu graunte din “Amintiri din copilarie” de Ion Creanga era, de fapt, o jucarie senzoriala. Cartile create pe acest principiu sunt mai complexe, dar le aduc copiilor aceeasi bucurie nestavilita.

Vor invata lucruri importante cu mai mult spor. Explicatia consta in faptul ca ei inca nu inteleg notiuni teoretice, dar sunt atrasi de sunete, forme si culori.

Ce sunt cartile senzoriale

Au coperti si pagini numai bune de rasfoit, dar sunt mult mai speciale. Cartile senzoriale li se recomanda celor mici, inca de la 8-9 luni si pot fi adaptate si dezvoltate mereu pana pe la 7-8 ani. Le sunt accesibile pentru ca au elemente care le starnesc senzatii.

De cele mai multe ori sunt create din panza, lemn, metal sau plastic modelate in asa fel incat sa fie interesante pentru simtul tactil, sa le exploreze cu degetelele. Alteori au inserate boabe care suna la scuturare sau mici cutii muzicale care la atingere incep sa “cante”.

Cum ajuta cartile senzoriale educatia copiilor

Pe langa bucuria starnita de senzatii, cartile senzoriale va pot fi de mare folos in educarea celui mic. Exista, de pilda, carti care au atasate diverse accesorii care stimuleaza simturile si ii ajuta pe copii sa invete lucruri folositoare. Intre acestea, cum se leaga sireturile.

In altele se regasesc decupate din materiale interesante obiecte uzuale din casa, articole de imbracaminte, o papusa si garderoba ei, “depozitata” intr-un dulap.

Un alt beneficiu important este legatura speciala care se creeaza atunci cand mama sau tata ii arata celui mic cum sa exploreze cartea. Este bine sa ii explice de fiecare data despre lucrurile pe care le simte intr-un mod atat de incitant.

Beneficii ale cartilor senzoriale

Dintr-o carte senzoriala un copil poate afla la varste foarte fragede notiuni esentiale despre natura, pasari, animale si copaci, despre soare, luna si stele si multe altele.

Poate invata sa numere si sa faca asocieri logice. Va va face o placere deosebita sa incercati sa va confectionati acasa asemenea carti. Ba chiar sa va antrenati copilul sa vi se alature.

Ca orice hobby, va va stimula imaginatia si va va relaxa intr-un fel cu totul special. In plus, va crea o legatura deosebita cu copilul. Practic, veti invata impreuna cum functioneaza o echipa.

Cum se realizeaza cartile senzoriale

Inainte sa incepeti aventura unei carti de acest tip, trebuie sa va aprovizionati cu o serie de materiale si accesorii. In primul rand carti cu pagini albe sau caiete. Apoi, materiale cu texturi diferite: bucati de panza de canepa, de lana, fetru, bumbac sau sintetice.

Nu uitati si de cele fine, ca matasea ori catifeaua, materiale care fasaie sau scartaie. Toate acestea pot fi procurate de la o croitoreasa. Le reciclati si contribuiti la salvarea mediului.

De asemenea, accesoriile sunt esentiale. Puteti spune povesti in paginile cartii cu ajutorul unor siraguri de margele, nasturi care infatiseaza roti sau buzunare atasate prevazute cu fermoare.

Folositi cu incredere scai, snur, capse, arici, margele rotunde, cubice, patrate sau conice. Cand acestea din urma vor fi deschise, copilul va gasi inauntru cate o surpriza. Pot fi ascunse aici elementele necesare crearii unei povesti noi.

Puteti ilustra cate un “episod” al povestii pe cate o pagina sau puteti sa insirati desfasurarea ei de la o pagina la alta. Toate acestea vor crea amintiri de neuitat pentru cel mic si pentru parintii lui.

(sursa foto: Sunt Parinte)

Distribuie acum