Caută
Cum previi facturile usturatoare in timpul iernii

Cum previi facturile usturatoare in timpul iernii

Apropierea iernii ne da fiori nu doar din cauza frigului, ci si a facturilor mari la curent si gaz cu care acest anotimp vine “la pachet”. Nu putem sa prevenim cresterile preturilor pentru utilitati, insa putem sa luam din timp cateva masuri care ne vor ajuta sa nu mai avem atat de mult de platit de toamna si pana primavara.

Stim cu totii cat de mult ne destabilizeaza cate o factura uriasa cu care ne pomenim in posta dupa cate o luna mai friguroasa. Niciodata nu suntem pregatiti pentru asta. In plus, daca e sa ne luam dupa legile lui Murphy, niciodata nu se intampla sa nu mai avem cel putin o cheltuiala neprevazuta exact in aceeasi perioada.

Alegeti ferestre de calitate pentru o buna izolatie

O prima masura pe care e bine sa o luam din timp este sa ne izolam locuinta cat mai bine. Chiar daca blocul in care stati a fost reabilitat, de multe ori e bine sa nu va bazati doar pe asta.

Este esential sa aveti geamuri termopan, si inca unele de foarte buna calitate. Chiar daca exista mereu oferte mult mai ieftine, nu este cazul sa faceti economii la achizitia si montarea acestor elemente.

Atentie la tamplarie

Asigurati-va ca au fost bine fixate si ca nu raman in jurul lor zone vulnerabile. Nu va doriti sa constatati in plin viscol ca sunt locuri prin care poate trece frigul, umezeala sau chiar curentii de aer. Pentru aceasta, alegeti tamplarie de calitate.

Specialistii recomanda mai ales ferestrele de tip “4 Seasons”, care se adapteaza schimbarilor meteo din cele patru anotimpuri. Acestea protejeaza vara de ultraviolete si opresc cresterea temperaturii in casa, in timp ce iarna mentin caldura in locuinta.

Trucuri vechi pentru izolatie

Este util, de asemenea, sa folositi un vechi truc al gospodinelor, folosit pentru a impiedica iesirea caldurii din locuinte. Este vorba de lipirea unei folii de aluminiu pe peretele din spatele fiecarui calorifer.

Energia emanata de acesta nu va trece prin folie, ci va fi reflectata in camera, asa ca veti putea da robinetul de caldura ceva mai incet. In schimb, nu acoperiti niciodata caloriferele.

Folositi pentru usi pernutele cu forme simpatice create special pentru a impiedica risipirea caldurii.

Nu consumati inutil energie cand nu sunteti acasa

Luati-va toate masurile pentru a evita consumul prea mare de energie. Instalati in casa doar becuri economice si nu le lasati aprinse inutil. Regula este valabila si in privinta electrocasnicelor. Evitati sa lasati aparatele electrice in stand by cand lipsiti.

Reglati centrala termica cu cateva grade mai jos in perioadele cand nu sunteti acasa. Evitati, totusi, sa scadeti prea mult temperatura, pentru ca va va da multe batai de cap sa o restabiliti la intoarcere. Inchideti hota atunci cand nu gatiti, impiedicand caldura sa iasa pe aceasta cale.

Cum aerisiti fara risipa de caldura

Nu este cazul sa mentineti atat de cald in casa, incat sa stati in haine foarte subtiri. Veti economisi considerabil daca veti purta haine mai groase, sosete flausate, papuci de casa pufosi, pijamale calduroase si halate. De asemenea, folositi o lenjerie de iarna si o plapuma calduroasa.

Aerisiti inteligent in lunile de iarna: deschideti larg geamurile si usa de la balcon, iar aerul se va schimba in cateva minute. Aerisirea indelungata nu va face decat sa risipeasca inutil caldura din casa.

(sursa foto: CBS News)

Distribuie acum