Caută
Care sunt beneficiile bailor termale

Care sunt beneficiile bailor termale

Apreciate de sute si mii de ani, apele termale au fost multa vreme un privilegiu de care se puteau bucura doar membrii claselor sociale superioare. Exista si acum in lume izvoare calde naturale cunoscute pentru ca erau candva frecventate de regi si imparati, adevarate obiective turistice. Beneficiile curelor de apa termala sunt atat de multe, incat ar fi pacat sa nu profitam macar de statiunile din tara noastra (sau Ungaria) care ofera asa ceva.

Perceptia cea mai comuna legata de baile termale este legata de bunici si de vacantele in care merg periodic ca sa isi trateze diverse boli. Cei care au experimentat un weekend intr-o asemenea zona cunosc insa cat de relaxante si binefacatoare pot fi cateva zile in care ne relaxam corpul si mintea in minunatele ape fierbinti.

Cum sta Romania la capitolul bai termale

In Romania sunt peste 70 de statiuni cu bai termale si cateva mii de asemenea izvoare, cu substante si proprietati diverse. Amelioreaza ca prin minune o gama foarte mare de probleme de sanatate si neplaceri, de la “clasicele” reumatisme si pana la cele hepatice, biliare, respiratorii sau endocrine. Multe au si ape minerale potabile care sunt recomandate de medici ca adjuvant in tratarea unor boli.

Din pacate, multe nu sunt amenajate si valorificate la adevaratul lor potential. Trecand insa peste neajunsuri, merita sa le experimentati virtutile naturale.

Cum ne ajuta baile termale sa ne relaxam

Un prim beneficiu al bailor termale este faptul ca ne destind trupul si sufletul. La finalul catorva ore de balaceala putem resimti o stare de calm si de bine. In parte, este efectul apei calde, a temperaturii placute care invaluie si relaxeaza intregul organism. Este o stare asemanatoare celei care ne cuprinde si in urma unei bai calde in cada de acasa. Totusi, senzatiile sunt mult mai intense si de durata.

Exista studii care atesta, de exemplu, ca in timpul unei bai in apa termala, corpul uman “absoarbe” prin piele minerale si substante benefice. Aceste ape vin din izvoare care trec prin diverse straturi si materiale geologice. Astfel, multe ape termale contin magneziu, calciu, fier, potasiu, sulf sau zinc.

Pe langa aceasta, exista la anumite bai facilitati cum ar fi toboganele, trambuline, bazine cu jacuzzi sau jeturi de apa. Acestea destind, de pilda, zona cefei sau a coloanei lombare.

O cura de ape termale ne poate pune pe picioare dupa o perioada care ne solicita la maximum, la finalul carora suntem surmenati si nu mai gasim energie sa ne continuam munca.

Apa termala ajuta si la frumusete. Aplicate pe piele conform sfaturilor specialistilor, aceasta are efecte de matifiere si curatare a tenului si echilibrare a PH-ul pielii. De asemenea, apa termala aplicata pe fata ajuta pielea sa se apere de efectele nedorite ale radicalilor liberi, vinovati pentru uscarea si ridarea chipului.

Care este efectul apelor termale asupra reumatismului

Prevenirea si ameliorarea reumatismului este una dintre cele mai populare motive pentru care statiunile cu bai termale sunt atat de cautate. Recomandarile privind locul si tipul de tratament adecvate fiecarei persoane in parte trebuie sa fie facute de catre specialist.

In topul statiunilor romanesti potrivite pentru reumatici se afla, de pilda, centrele balneoclimaterice de la Baile Felix sau Baile Herculane, Amara, Olanesti, Tusnad sau statiunea Calimanesti-Caciulata. De asemenea, Lacu Sarat, Sangeorz-Bai, Sinaia sau Eforie Nord.

Benefice in aceste cazuri sunt si tratamente cum ar fi impachetarile cu namol sau parafina. In acelasi scop se fac si bai de plante sau de namol. Alaturi de caldura specifica, afectiunile osoase sunt ameliorate datorita principiilor oferite de fiecare tratament in parte. Este vorba de apele sulfuroase, de cele care contin sodiu, apele minerale clorurate sau bicarbonate. Cele mai eficiente cure sunt cele personalizate. Multe persoane au nevoie de sesiuni de tratament care pot dura intre trei zile si cateva saptamani.

Ce afectiuni se mai trateaza cu apa termala

La Covasna, Balvanyos, Vatra Dornei sau Baile Tusnad se trateaza cu succes o gama variata de afectiuni cardiovasculare. Apele cu dioxid de carbon de aici amelioreaza suferintele celor care sufera de hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica sau ateroscleroza. De asemenea, se poate preveni agravarea unor boli digestive apeland la cure cu ape cu magneziu. Acestea se gasesc la Baile Olanesti, Sangeorz Bai sau Calimanesti Caciulata.

Pentru femeile cu afectiuni ginecologice se recomanda tratamentele specifice de la Baile Felix, 1 Mai, Amara, Buzias, Covasna sau Moneasa.

Baile termale pot sa amelioreze si afectiuni nervoase sau endocrinologice. Cele mai importante centre sunt la Olanesti sau Lacul Sarat. Se adauga si Mangalia, unde se afla izvoare naturale cu ape iodurate, bromurate si cu magneziu.

Cei care au probleme cu functionarea rinichilor sunt indrumati de specialisti sa faca tratamente cu ape clorurate si bicarbonate. Acestea se pot si bea, dar pot fi sluji si pentru bai externe foarte eficiente. Centre speciale pentru afectiuni renale se afla la baile de la Caciulata, Calimanesti, Sinaia sau Olanesti.

Nu in ultimul rand, baile minerale pot trata afectiuni ale pielii, in special datorita continutului ridicat de sulf. Centre de tratament specializate pentru afectiuni suparatoare cum ar fi dermatitele, micozele cutanate sau psoriazisul se gasesc in zona Lacul Sarat. De asemenea, in zona balneara Nicolina (in judetul Iasi).

Care sunt contraindicatiile apelor termale

Cu toate aceste beneficii, tratamentelor balneare nu li se recomanda tuturor. Exista multe afectiuni si conditii ale organismului in care baile de acest fel ar putea sa aiba efecte nedorite. Intre contraindicatiile balneoterapiei se afla afectiunile insotite de febra si bolile aflate in stadii cronice.

Nu li se recomanda bai termale cei care au boli de inima pentru care nu s-a facut nici un fel de tratament. Chiar si socul schimbarii de temperatura poate declansa crize grave de inima. Nici cei care au afectiuni renale care nu au fost tratate in nici un fel nu ar trebui sa recurga la bai termale. Se pot adauga aici si bolnavii psihiatrici in stadii grave.

Femeile insarcinate nu au voie sa faca bai termale daca au intampinat probleme. Nici cele care au depasit stadiul de trei luni de sarcina nu ar trebui sa recurga la asemenea cure sau bai. Baile termale le mai sunt contraindicate si celor care au primit diagnosticul de cancer. De asemenea, aceste bai le sunt contraindicate bolnavilor de HIV-SIDA.

Nu in ultimul rand, nu se recomanda sa vina la bai termale persoanele care sufera de boli transmisibile. Poate fi vorba de boli de piele, boli venerice sau paraziti.

(sursa foto: Adventure Connections)

Distribuie acum