ce sunt rezistoarele

Ce sunt rezistoarele?

Într-un mod spus cât mai simplu, rezistorul este o piesă componentă din circuitul electric, responsabilă de reducerea valorii intensității curentului, care circulă prin ea. Cu alte cuvinte, rezistoarele reduc valoarea curentului în circuit.

Principiile de funcționare a rezistoarelor

Cum se produce această reducere de către rezistor a valorii curentului în circuitul electric?
Rezistoarele ca puncte de pe circuit absorb energia electrică, transformând-o în energie termică. Ele creează o rezistență, de aici și denumirea de rezistențe.
Ca o curiozitate, merită amintit faptul că rezistențele fixate de haine în perioada legii marțiale din Republica Populară Polonă (anii 1981-1983) era un simbol al opoziției față de autoritățile comuniste din acea vreme.

Marcarea rezistoarelor în documentație

În documentația tehnică, rezistoarele pot fi marcate cu un dreptunghi, din ale cărui laturi mai scurte, din ambele părți, ies linii perpendiculare. Acesta este un tip de marcaj utilizat în documentațiile europene. O altă posibilitate este utilizarea simbolului sub forma unor linii ascendente și în zig-zag (din ambele capete ies linii orizontale). Acest tip de ilustrare este întâlnit în documentația tehnică din America de Nord.

Parametrii rezistoarelor

Parametrul de bază care caracterizează funcția unui rezistor este rezistența. Practic, determină eficacitatea acestuia și dacă îndeplinește condițiile sistemului electric dat. Rezistența determină raportul dintre tensiunea electrică (adică diferența de potențial electric dintre cele două capete ale sistemului) și intensitatea curentului (valoarea care definește relația dintre cantitatea de sarcină electrică și timpul necesar sarcinii pentru a acoperi o anumită zonă). Rezistența are simbolul „R”. În sistemul internațional rezistența se măsoară în ohmi („Ω”).

Când vine vorba de rezistoare, alți parametri importanți, care trebuie luați în considerare în momentul alegerii unui model concret, sunt capacitatea electrică și inductanța legată de eficiența producerii câmpului magnetic. La fel de importante sunt toleranța (clasa de precizie), puterea nominală, tensiunea limită, precum și coeficientul termic al rezistenței. Toate acestea influențează legitimitatea utilizării clasei respective de rezistoare într-un anumit circuit electric.

Tipuri de rezistoare

Putem distinge diferite tipuri de rezistoare folosite în aplicații electrice: rezistoare SMD, rezistoare de precizie SMD, rezistoare de carbon THT, rezistoare metalizate THT, rezistoare de putere, rezistoare de siguranță, rezistoare de încălzire și rezistoare audio.

Distribuie

Trucuri naturale pentru acoperirea firelor albe
Trucuri naturale pentru acoperirea firelor albe

Primele fire de par alb apar in ultima perioada la varste din ce in ce mai mici. De multe ori, chair la 20-30 de ani. In cazul femeilor mai ales, aceasta problema poate fi camuflata sau transformata intr-un avantaj, pentru

Greseli de evitat care iti fac diminetile dificile
Greseli de evitat care iti fac diminetile dificile

Stim deja ce e recomandat sa facem dimineata energizata pentru intreaga zi. Un mic dejun satios, miscare si apa sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le putem faca ca sa avem dimineti reusite. Cu toate acestea, doar pentru ca