Caută
Cum sa avem grija de sanatatea picioarelor

Cum sa avem grija de sanatatea picioarelor

Cei mai multi dintre noi acorda atentie propriei sanatati. Mergem din timp in timp la dentist, ne facem analize sau macar intrebam un specialist cu privire la imbunatatirea somnului si ne preocupam sa prevenim racelile. Facem aceste lucruri pentru ca ne dorim sa ramanem cat mai binedispusi si plini de elan.

De multe ori insa, tindem sa neglijam anumite zone ale corpului nostru care au un rol indirect in starea noastra de bine. Una dintre acestea o reprezinta chiar picioarele noastre, un simbol al sanatatii si frumusetii.

Fie ca ne confruntam direct cu probleme diagnosticate medical (circulatie deficitara, varice sau carcei) sau indirect, prin simptome si senzatii nesuferite (greutate, umflare, intepaturi), afectarea picioarelor ne influenteaza dispozitia pe parcursul zilei.

Cat de inconfortabil trebuie sa fie sa iesim in oras si sa ne simtim gambele ca de plumb sau sa trebuiasca sa ne intrerupem pranzul ca sa asteptam.

Din fericire, exista cateva sfaturi utile derivate din recomandarile specialistilor pentru ca noi sa putem sa intervenim asupra acestor neplaceri. Acestea sunt importante pentru sanatatea picioarelor si nu sunt greu de pus in practica. Iata cateva sugestii:

Picioarele au nevoie de miscare in mod regulat

Specialistii care trateaza probleme circulatorii recomanda sa facem efort fizic sustinut (cel putin 30 de minute in care sa ne miscam moderat sau intens) in sesiuni zilnice sau macar la doua-trei zile. Insa, chiar si in aceasta situatie, putem sa descoperim ca plimbarea zilnica nu e suficienta pentru a ne scapa de senzatia picioarelor grele.

Ce avem de facut in aceasta situatie atat de comuna multora dintre noi este sa ne stabilim un program de exercitii scurte pe care sa le efectuam in serii (de exemplu 8 repetari de 4 ori pentru fiecare picior) la un interval de o ora, o ora si jumatate. Un exemplu de exercitii simple chiar de pe scaunul de birou putem sa gasim chiar:

Sa ne masam picioarele in fiecare zi

O alta cale pe care o putem integra in programul zilnic este sa ne masam usor si preferabil de mai multe ori pe zi gambele.

Nu e neaparat nevoie sa apelam la o intreaga sedinta de masaj profesionist, putem sa dedicam 5-10 minute dimineata si 5-10 minute seara pentru a efectua cateva miscari blande asupra picioarelor.

Ca sa nu sensibilizam pielea sau sa spargem micile vase de sange, e recomandat sa masam picioarele prin miscari rotative, schimband sensul rotatiei si prin miscari aplicate cu intreaga palma ca sa distribuim presiunea fara a insista doar asupra unui loc

Sa consumam suficienta apa pentru picioare sanatoase

Hidratarea este esentiala pentru sanatatea generala, iar picioarele cu siguranta nu fac exceptie. Atunci cand corpul nostru este deshidratat, sangele se ingroasa, iar circulatia este incetinita, drept consecinte, atat aspectul picioarelor este afectat, cat si senzatia pe care o avem mergand sau stand.

Deoarece circulatia este mai lenta, sangele nu transporta toti nutrientii la piele, iar aceasta este mai uscata si mai ridata. Totodata, lipsa sarurilor aduse de apa contribuie la crampele musculare.

De aceea, un consum regulat de apa este important in mentinerea sanatatii picioarelor.

Distribuie acum