Caută
Cojile de banane si intrebuintarile lor in frumusete si casa

Cojile de banane si intrebuintarile lor in frumusete si casa

Iubim bananele pentru aroma lor unica si pentru beneficiile pe care ni le ofera. Putini stiu insa cat de utile pot fi cojile galbene ale acestor fructe. Lista de utilizari practice in gospodarie, la gatit sau in prepararea unor cosmetice este atat de vasta, incat merita sa va ganditi putin inainte sa le aruncati.

La fel ca si fructele pe care le invelesc, cojile de banane sunt folositoare atunci cand sunt coapte pe deplin, de un galben intens, chiar si cu mici fisuri sau pete de un bej castaniu.

Spalati bananele inainte de folosire cu apa cu otet sau bicarbonat. Stergeti-le cu un servetel curat sau lasati-le sa se usuce. Desfaceti cojile cu grija de pe miezul aromat si pastrati-le in vase spatioase si aerisite, ca sa nu se altereze. Folositi-le cat mai repede.

Utilizari ale cojilor de banane in gospodarie

Exista o multime de solutii practice care au ca ingredient principal cojile de banane. Sunt foarte eficiente, de pilda, pentru caratarea obiectelor vechi din argint. Se razuieste miezul cojilor, se pune intr-un castron cu putina apa si se amesteca pana capata consistenta unei paste. Cu aceasta se lustruiesc temeinic obiectele innegrite de argintarie, pana isi recapata luciul. Vor arata ca noi.

Apa in care au fost lasate cateva coji de banane timp de trei-patru zile este un excelent fertilizator pentru plante. Puteti folosi reteta atat la plantele de apartament, fie ca e vorba de flori sau de cactusi, dar si la cele din gradina. In acest din urma caz, se strange o cantitate mai mare de coji de banane, se lasa la uscat, se piseaza si se amesteca in compostul sau ingrasamantul folosit in mod obisnuit in gradina. In aceasi sfera de activitate, cojile de banane asezate la radacina plantelor decorative vor preveni aparitia anumitor specii de insecte care le ataca frunzele si tulpinile.

Puteti folosi cojile de banane si pentru a avea mereu pantofi de piele stralucitori. Suprafetele incaltamintei se freaca bine cu partea interioara a cojilor, dupa care toate resturile se curata cu un servetel.

Cum se prepara somniferul din coji de banane

Coaja de banana este bogata in magneziu – care calmeaza sistemul nervos, potasiu – element care induce sistemului muscular o stare de relaxare si triptofan – o substanta utilizata in industria producatoare de somnifere. Toate acestea pot fi “preparate” in asa fel incat sa ne ajute sa adormim mai usor si sa avem un somn mai profund.

Mai exact, se fierbe o banane intreaga timp de 5 minute, iar amestecul se indulceste si aromatizeaza dupa plac, dupa care se bea cate o cana in fiecare seara. O alta reteta presupune prajirea catorva coji de banane pana se faramiteaza, dupa care se fierb intr-un ibric cu apa.

Utilizarea cojilor de banane in bucatarie

Unuil dintre cele mai populare trucuri care au la baza cojile de banane are ca scop fragezirea fripturilor. Cojile curatate se aseaza direct in tava, iar bucatile de carne condimentata se pun deasupra. Preparatul va avea o textura si o savoare cu totul speciala.

In diminetile de dupa petreceri, cand sunteti cuprinsi de dureri de cap, greata si ameteli, se spune ca este bine sa beti o fiertura din coji de banane.

Daca aveti motive sa banuiti ca apa potabila contine metale grele, lasati cantitatea de care aveti nevoie intr-un vas in care ati pus cateva coji de banane uscate. Dupa cateva ore, acestea vor absorti complet elemente cum ar fi cuprul sau plumbul din apa.

Trucuri cosmetice cu coji de banane

Daca va doriti o dantura mai alba fara interventii costisitoare, luati o coaja de banane si frecati dintii pe toate laturile. Veti avea un zambet mult mai stralucitor, fara efecte secundare.

Din cojile de banane se poate prepara, de asemenea, o masca antiacnee. Se razuieste partea interioara a cojii si se maseaza bine toata fata. Se lasa apoi sa actioneze asupra tenului pana cand pasta de banane devine maro. Se spala cu atentie. Efectul impotriva cosurilor va fi vizibil in doua-trei saptamani.

Coatele, genunchii si alte parti ale pielii care sunt mai predispuse la uscare vor deveni mai elastice daca sunt masate o data la doua-trei zile cu coji de banane. Aceeasi “reteta” se aplica si in cazul negilor, dar si a vanatailor si a intepaturilor de insecte.

Se pot prepara si masti nutritive cu coji de banane. Razuiti partea moale a cojii si amestecati-o cu galbenus de ou si putin ulei de masline. Intindeti amestecul pe toata fata, inclusiv zona ochilor si a buzelor si lasati sa actioneze 10-15 minute. Procedura va avea ca efect hidratarea, emolierea si hranirea tenului, care va fi mai elastic si mai luminos.

Aceeasi reteta poate fi aplicata si pe par, de la radacini si pana la varfuri. Se lasa aproximativ 20 de minute, dupa care se samponeaza. Parul va fi mai stralucitor si mai sanatos.

(sursa foto: Science Daily)

Distribuie acum