Caută
Cum sa spui “nu” atunci cand vrei sa refuzi anumite situatii

Cum sa spui “nu” atunci cand vrei sa refuzi anumite situatii

Observi cum se repeta aproape in fiecare an scenariul. Esti invitata duminica de duminica la pranza la socrii tai. Nu vrei sa superi, dar deja te-ai plictisit de acelasi meniu. Si de aceleasi discutii.

Sau poate e vorba despre prietena ta cea mai buna care insista sa iesiti mereu in club. Deja te-ai distrat si ti-ai facut pofta. Insa nu vrei ca ea sa simta prost daca o vei refuza din nou.

Astfel de situatii sunt comune in viata oricui

Pe de-o parte ne dorim sa fim cu cei dragi sau trebuie sa fim in anumite locuri, pe de-alta nu mai vrem sa fim mereu in aceleasi locuri. Sau pur si simplu nu avem chef de inca o iesire in club sau de un pranz cu socrii. Pentru inceput, e bine sa intelegem ca aceasta nevoie este normala. Nu avem niciun motiv sa ne simtim prost. Fiecare om are ritmul si nevoile sale si cei din jur trebuie sa inteleaga aceste lucruri.

Evident, nu e deloc atat de simplu precum pare. Cu toate acestea, exista cateva recomandari psihologice care sa ne ajute. Iata cum sa spui “nu” atunci cand vrei sa refuzi anumite situatii. Iata si cateva sfaturi ca sa fii mai ferma fara sa superi.

Refuzul sanatos se invata

Din cauza rusinii sau a vinovatiei, tindem sa ne justificam alegerea. Refuzul sanatos se poate invata. Ne scuzam in repetate randuri si plecam privirea. Lasam umerii in jos si parca ne si vedem. Intr-un final cedam. Vom merge si in acest weekend in acelasi club sau la film cu partenerul cu toate ca nu ne dorim deloc asta.

Cheia este sa nu ne mai tot scuzam. Pana la urma nu facem nimic gresit. Cu toate acestea, a nu da o explicatie il poate face pe celalalt suspicios, defensiv sau si mai insistent. In plus, e mult mai bine sa avem o explicatie onesta pe care sa o tot reexpunem. In acest mod, cel in cauza va intelege implicit ca nu suntem disponibile pentru acele activitati. In plus, e politicos si onest sa ii dam celuilalt o explicatie, dupa cum spun si recomandarile psihologice. Si aceasta ca sa nu se gandeasca ca el insusi este vinovat sau greseste.

Recomandari psihologice pentru a-ti mentine alegerea

O alta metoda prin care sa ne asiguram ca spunem “nu” cand vrem sa refuzam anumite invitatii este sa ne mentinem alegerea, indiferent de insistente. Aceasta strategie presupune sa ne stabim foarte clar ca nu vom ceda atata vreme cat stim sigur ca nu vrem acest lucru. Chiar daca prietena noastra cea mai buna insista ca ne vom distra de aceasta data daca mergem la dans, e important sa ne pastram parerea. Iata cateva recomandari psihologice utile.

O modalitate mai usoara prin care ne putem mentine alegerea este pur si simplu sa repetam refuzul pana cand celalalt intelege, din nou la nivel implicit, ca nu va avea sanse. E important sa facem acest lucru in mod politicos, dar ferm. In plus, facand acest lucru in repetate randuri, ii vom da de inteles celui care insista ca nu prea are sanse. Insa, daca vom tot face exceptii, mai ales cand nu ne dorim, celalalt va intelege ca insistentele sunt eficiente.

Ia in calcul si perspectiva celuilalt

Chiar daca lucrul esential, atunci cand refuzam pe cineva, este sa nu facem ceea ce nu ne dorim, nu inseamna ca trebuie sa fim lipsiti de empatie. Acest lucru inseamna sa ne mentinem parerea, dar sa luam in calcul si perspectiva celuilalt.  Chiar daca mama este deosebit de insistenta cand vrea sa ne cumpere un asternut ce nu ne place, nu strica sa ii aratam ca vedem cat de important este acest lucru pentru ea.

Chiar daca sotul ne tot povesteste despre meciul preferat de fiecare data, nu inseamna ca nu trebuie sa ii apreciem entuziasmul.  Cheia este sa pastram refuzul si sa fim totusi intelegatori si cu celalalt, avand grija sa nu ii ranim trairile.

Sfaturi sa fii ferma

Sa fii ferma e un obicei. Daca e posibil, putem sa ii sugeram celuilalt o varianta in avantajul nostru. Poate nu ne strica nici noua sa facem sport duminica dimineata, asa ca invitatia la jogging a surorii se poate transforma intr-o plimbare mai lenta cu bicicleta. Important este sa nu fim rigide cand refuzam si sa acceptam ca uneori, invitatii aparent neinteresante pot avea beneficii si pentru noi. Nu uita, daca vrei sa fii ferma, tine de tine.

(sursa foto: Chelsea Crockett)

Distribuie acum