Caută
Deserturi cu vitamine, pentru mamici si pitici. Retete cu catina

Catina folosita la deserturi cu vitamine, pentru mamici si pitici

Dulciurile sanatoase si mai ales cu multi nutrienti sunt o adevarata obsesie pentru mamicile preocupate de alimentatia corecta a micutilor lor. Si cum se stie ca nu le gasim pe rafturile din magazine, va prezentam in cele ce urmeaza cateva retete pentru a prepara acasa siropuri, miere si alte bunatati din catina, unul din alimentele minune ale vremurilor noastre.

Catina se gaseste in orice produs

Numita adesea drept “ginseng romanesc”, catina este atat de apreciata incat avem uneori impresia ca toate magazinele naturiste au fost invadate de produse care o contin. De la siropuri la pastile si pana la cele mai neasteptate amestecuri cu alte remedii, parca nu se mai produce nimic fara catina. Toate acestea ca urmare a beneficiilor remarcabile pe care le aduce sanatatii corpului uman.

Fructele acestei plante tepoase care creste in toate zonele tarii contin, de pilda, cantitati de vitamina C de cateva ori mai mari decat citricele sau macesele. I se adauga cantitati mari din aproape toate celelalte vitamine, plus minerale esentiale si uleiuri care ne protejeaza de diverse boli. Mai contin proteine si acizi grasi esentiali.

Ceaiul poate fi introdus in alimentatia bebelusilor dupa ce au trecut de sase luni, iar uleiul de catina inca de la trei luni. Fructele si produsele aferente sunt bune pentru copiii de peste un an.

Care sunt beneficiile catinei

Fructele de catina sunt excelente pentru corectarea carentelor de vitamine si minerale, mai ales pentru copii. Organismul lor atat de sensibil isi poate regasi in acest fruct-medicament resursele necesare cresterii armonioase.

Sunt bune in alimentatia copiilor anemici, si a celor cu tendinta spre rahitism. Un avantaj in acest sens este faptul ca acesti nutrienti se gasesc in catina intr-o forma foarte usor de asimilat.

Stimuleaza puternic sistemul imunitar, asa ca produsele cu catina pot fi consumate cu succes pentru prevenirea racelilor, a virozelor si problemelor digestive. De asemenea, organismul lor va fi mai puternic in lupta cu asa numitele boli ale copilariei, cele care se transmit de la un copil la altul si produc atatea neplaceri. Vor avea mai putine tulburari digestive, respiratorii, vor fi mai energici, cu o buna concentrare si memorie.

Cum se prepara mierea cu catina

Este unul dintre cele mai populare deserturi sanatoase pentru copii, dar si pentru mamicile lor suprasolicitate si epuizate. Combina ca intr-o reteta vrajitoreasca toata savoarea si proprietatile mierii cu nutrientii extraordinari ai catinei.

Este nevoie de 250 de grame de miere cumparata direct de la producator si un kilogram de boabe de catina. Fructele se spala, se usuca bine si se curata de codite, frunze sau orice alte resturi.

Chiar daca fructele de un portocaliu luminos arata destul de apetisant, coaja este destul de tare, asa ca e mai bine sa scapati de ele. Puteti folosi un dispozitiv de macinat, mojarul cu pistil sau, si mai simplu, un blender.

Puteti folosi pentru usurarea sarcinii si dispozitivul de curatare a rosiilor de samburi si coaja. La final se trece totul printr-o sita. Resturile fibroase se usuca si se folosesc la ceaiuri si infuzii.

Cum se mananca mierea cu catina

Siropul rezultat din aceasta operatiune se amesteca bine cu mierea si se lasa la frigider. Se consuma cateva linguri pe zi din acest produs.

Celui mic i se administreaza mierea cu catina ca desert, intr-o forma cat mai atractiva. Povestiti-i cat e de bun pentru sanatate. Chiar daca nu intelege pe deplin, va creste cu dragoste pentru alimentele sanatoase.

Sirop de catina delicios si plin de vitamine

Cu aceleasi ingrediente se poate prepara acasa si un sirop delicios si plin de vitamine. Diferenta fata de reteta precedenta este ca se va folosi mai mult suc rezultat din zdrobirea bobitelor de catina si doar o patrime din cantitatea de miere.

Lichidul se amesteca, se toarna in sticlute potrivite care apoi se inchid etans. Se poate tine in frigider, dar si pe rafturile camarii. Puteti sa il serviti alaturi de gris sau orez cu lapte sau ca bautura. Aceasta se prepara la fel ca apreciata apa cu sirop din deceniile trecute.

Deserturi cu catina si miere

Catina cu miere poate fi utilizata, de asemenea, sub forma de crema pentru prajituri sau torturi. Se poate amesteca cu alte fructe pentru a orna partea de sus a desertului respectiv. La fel, este delicioasa in budinci, mai ales ca ii putem adauga vanilie, scortisoara, cardamom si alte mirodenii savuroase.

Retete pe baza de catina

Pentru a oferi mamicilor si copiilor deserturi bogate in vitamine, catina este un ingredient excelent. Acest fruct minunat este plin de vitamine, minerale si antioxidanti, esentiali pentru o sanatate buna. Iata cateva retete delicioase cu catina pe care le poti incerca pentru a satisface pofta de dulce a intregii familii.

  1. Smoothie cu catina si banane Ingrediente:
  • 1 banana
  • 1/2 cana de catina
  • 1 cana de lapte de migdale
  • 1 lingurita de miere (optional)

Mod de preparare: Amesteca toate ingredientele intr-un blender pana obtii o consistenta cremoasa. Serveste imediat pentru un boost de vitamine si energie.

  1. Iaurt cu catina si miere Ingrediente:
  • 1 cana de iaurt
  • 1/2 cana de catina
  • 1-2 lingurite de miere

Mod de preparare: Amesteca iaurtul cu catina si miere, apoi serveste ca un desert sanatos sau ca un mic dejun rapid.

  1. Clafoutis cu catina Ingrediente:
  • 1/2 cana de faina
  • 1/4 cana de zahar
  • 2 oua
  • 1 cana de lapte
  • 1/2 lingurita de esenta de vanilie
  • 1 cana de catina

Mod de preparare: Incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-un bol, amesteca faina, zaharul, ouale, laptele si esenta de vanilie. Adauga catina in amestec si toarna compozitia intr-o tava de copt. Coace clafoutisul timp de 30-35 de minute sau pana cand devine auriu. Lasa-l sa se raceasca si serveste.

  1. Biscuiti cu catina si ovaz Ingrediente:
  • 1 cana de faina
  • 1 cana de ovaz
  • 1/2 cana de zahar
  • 1/2 cana de unt
  • 1 ou
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1/2 cana de catina

Mod de preparare: Incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-un bol, amesteca faina, ovazul, zaharul, untul, oul si praful de copt. Adauga catina si amesteca bine. Fa bilute mici din aluat si asaza-le pe o tava de copt acoperita cu hartie pergament. Coace biscuitii timp de 15-20 de minute sau pana cand devin aurii. Lasa-i sa se raceasca si serveste.

Incheiere: Aceste retete cu catina sunt perfecte pentru a aduce un plus de vitamine in deserturile pe care le servesti familiei tale. Incorporeaza aceste deserturi delicioase in meniul tau si bucura-te de beneficiile oferite de catina.

(sursa foto: Huda Beauty)

Distribuie acum