Caută
Invata sa faci alegeri alimentare sanatoase in oras

Invata sa faci alegeri alimentare sanatoase in oras

Viata sociala ne compromite deseori obiectivele legate de mentinerea siluetei sau sanatatii. Zile de nastere, nunti sau cine tarzii aduc “la pachet” tentatii dulci si savuroase ce se implinesc aproape de fiecare data. Paste imbaiate in sosuri decadente, pizza incarcata cu fel de fel de branzeturi sau nenumarati cartofi prajiti isi pun amprenta asupra siluetei si dispozitiei noastre.

Aproape de fiecare data regretam alegerile facute. La fel de des ne surprindem luand-o de la capat, in acelasi cerc vicios. Oare putem cu adevarat sa le impacam pe amandoua? Putem sa mancam relativ sanatos si sa ne bucuram de savoare si gust? Nu este imposibil.

Iata cum poti sa faci alegeri alimentare sanatoase cand mananci in oras.

Imparte portiile

O varianta foarte buna care te poate ajuta sa te feresti de calorii suplimentare sau exces de prajeli este sa ai mai multe variante in cantitati mici. Aceasta inseamna ca poti sa comanzi doua portii impreuna cu prietenii si sa gusti din fiecare. Cu atat mai bine cand alegi platouri cu branzeturi si legume sau varietati de lipii libaneze cu umpluturi pe care le poti alege tu. Chiar daca unele preparate sunt derivate fast-food, nu inseamna ca trebuie sa te privezi de gustul lor. De exemplu, poti comanda lipie cu carne slaba, legume si sos de usturoi sau sos Tzatziki.

Cere sa fie omise ingrediente

Chiar daca meniul este prestabilit, poti opta sa nu iti fie aduse unele ingredente sau sa fie complet inlocuite. De exemplu, lasa de-o parte maioneza si ketchup-ul si cere sos de rosii proaspat preparat sau mustar frantuzesc. Lipseste-te de paine cand comanzi friptura, cerand chelnerului sa nu aduca cosul cu paine. Daca poftesti la cartofi si nu vrei sa renunti la textura cremoasa a maionezei ce se combina perfect cu acestia, alege cartofi aurii si cere un sos pe baza de iaurt grecesc. Prajiti in acest format, cartofii absorb mai putin ulei.

Ai grija ce bei

Cele mai multe cocktail-uri contin zahar si calorii cat pentru o masa. In plus, iti vor da peste cap glicemia si vei constata ca poftele tale sunt colosale la doar cateva ore dupa pranz. Nu trebuie nici sa alegi plictisitoarea apa cu lamaie sau ceaiul banal de fructe. Alege o bautura vegetala pe baza de migdale, cocos sau caju pe care sa o consumi inainte de masa.

Fructele oleaginoase au grasimi sanatose care confera satietate. Daca laptele vegetal e o optiune prea pretentioasa, alege un milkshake fara zahar sau un caffe latte. Acest sortiment de bautura pe baza de cafea are mai mult lapte si cea mai mica cantitate de cofeina.

Fii prezenta in actul mancatului

Numeroase studii arata beneficiile constientizarii in timpul meselor. Mindfulness-ul se refera la a ramane atenta la procesul alimentarii si a nu manca automat. Se pare ca exista si beneficii in cresterea satietatii si satisfactiei alimentare. Asadar, incearca, din timp in timp sa te concentrezi pe textura si gustul alimentelor intr-o maniera lenta. Nu degeaba se spune ca “Cine mananca lacom, nu-i tihneste.”

(sursa foto: Healthy Food Zine)

Distribuie acum