Caută
Invata sa te relaxezi cu ajutorul jucariilor antistres

Invata sa te relaxezi cu ajutorul jucariilor antistres

In zilele noastre traim intr-un mediu cu fel de fel de cerinte coplesitoare. Fie ca vorbim de sarcinile profesionale solicitante sau de provocarile responsabilitatilor familiale, cu totii ne lovim de consecintele stresului: tensiune musculara, capacitate de concentrare redusa, iritabilitate, rigiditate mentala si multe altele.

Cu toate ca noi cunoastem in mod rational dezavantajele mentinerii acestor stari, nu reusim de multe ori sa ne detasam de ele. Ba chiar amplificam iritabilitatea sau ingrijorarea fixandu-ne pe problema care ne da de furca. Numeroase studii au aratat ca o serie de actiuni simple precum miscarea degetelor sau exercitii simple precum numaratul au rol in reducerea stresului. Dar putem sa ne relaxam apeland la jucarii antistres.

Ce sunt jucariile antistres?

Intreaga clasa a jucariilor are un trecut plin de succes in ceea ce priveste interventiile de reducere a stresului. Aceste obiecte opereaza la nivelul functiilor cognitive (rationament, calcul, recunoastere, memorare), adica ne angajeaza resursele mentale, avand efect benefic asupra emotiilor noastre.

Jucarie antistres Fidget Cube – click aici si vezi modele

Jucariile antistres sunt mici obiecte realizate din materiale maleabile care au fie un efect senzorial, fie ne pun in functiune functiile motorii (de exemplu, prin miscarea degetelor). Deseori, ele presupun miscari ciclice sau miscari regulate cum ar fi presarea sau comutarea componentelor acestora.

Cum ma pot ajuta jucariile antistres?

Aceste obiecte opereaza la nivelul functiilor cognitive (rationament, calcul, recunoastere, memorare) si au efect si la nivel emotional. Probabil unul dintre cele mai utile efecte este cel de linistire (cunoscut drept „self-soothing”). Felul in care noi ne reglam stresul include apelul la cele cinci simturi. De aceea, obisnuim sa ascultam muzica la sfarsitul unei zile obositoare sau simtim nevoia unei imbratisari cand suntem tristi. Simtul tactil este direct implicat in gestionarea stresului. Studiile arata ca si simpla manipulare a unei sfere sau a unui cub poate sa ne ajute sa ne comutam atentia de la griji si sa fim cat mai focalizati in prezent. Si se stie ca una dintre armele cele mai cunoscute impotriva stresului o reprezinta trairea momentului prezent.

Cumpara-ti si tu un Fidget Spinner – click aici

Cu ajutorul jucariilor antistres si a miscarilor de rotire, rulare, presare pe care acestea le presupun ne vom comuta atentia mai usor, reusind sa invatam sa ne dezlipim si de problemele si grijile cu care deseori ne identificam. Capacitatea de detasare se poate exersa prin simpla orientare inspre miscari ale membrelor noastre. Putem face acest lucru apeland la bile antistres, de exemplu.

Un alt avantaj al jucariilor antistres este ca permit canalizarea energiei rezultate in urma unor procese emotionale (de exemplu in urma infurierii sau nelinistirii) intr-o directie adaptativa. In loc sa tinem mania in noi sau sa ridicam vocea, putem sa consumam aceasta emotie apeland la jucariile specializate. Mai mult decat atat, se pare ca studii recente arata ca efectuarea unor miscari repetitive pe parcursul zilei (cum ar fi batutul degetelor pe masa ) are ca si efect imbunatatirea circulatiei si chiar consumul caloric mai ridicat. Si pentru ca majoritatea sarcinilor noastre de birou sunt sedentare, iar sedentarismul este un factor de stres, putem apela la jucarii de relaxare pe care le putem lua chiar la birou.

Ce jucarii pot alege?

Exista o serie de jucarii pe piata, de la clasicele mingi antistres pana la pietrele anti-griji (denumite „worry stones”) si chiar obiecte care permit o gama mai larga de miscari. Una dintre cele mai populare jucarii antistres este cubul antistres (denumit si „fidget cube„). Aceste obiecte presupun presarea si rotirea suprafetelor lor, contactul cu portiuni fine sau rugoase si au avantajul ca ne permit o varietate de miscari fara sa fie nevoie sa depunem si mai multa energie mentala ca sa le anticipam. Prin structura partial mobila, aceste cuburi ne ofera linistire si ne calmeaza emotiile.

Joc de indemanare Kendama – click aici si cumpara si tu

Alte variante la fel de benefice sunt reprezentate de torcatoarele pentru starea de agitatie (cunoscute drept „fidget spinner”). Aceste mici obiecte ne permit sa ne plimbam in mod regulat degetele asupra lor si sa beneficiem de stimulare tactila cu efect calmant. Nu in ultimul rand, putem sa ne obisnuim mintea sa se detaseze de grijile de peste zi sau sa invatam sa ne luam gandul de la ceea ce nu se afla sub controlul nostru apeland la exercitii ce ne antreneaza precizia.

Daca ne plac provocarile si suntem dispusi sa ne antrenam, putem apela si la Kendama. O jucarie de real ajutor pentru capacitatea de concentrare o reprezinta acest suport de lemn de care este atasata o bila. Este un obiect asemanator celor de tip yo-yo, avand avantajul stimularii preciziei si dexteritatii.

(sursa foto: Aliexpress)

Distribuie acum