Caută
Obiceiuri benefice pentru longevitate

Obiceiuri benefice pentru longevitate

Un subiect tabu in societatea actuala este cel al longevitatii. Fiecare om isi doreste sa traiasca mai mult si mai bine si sa se bucure de viata. Astfel, s-a constituit o intreaga cultura a longevitatii mai mult sau mai putin incarcata de sfaturi corecte sau mituri. Cercetarile din ultimele decenii au obtinut atat rezultate consistente, cat si amestecate. Insa, specialistii au cateva recomandari pentru a avea o viata lunga.

Consuma grasimi sanatoase

In topul studiilor cu rezultate importante pentru longevitate, troneaza cele care sustin efectul benefic al grasimilor sanatoase. Astfel, se pare ca indivizii care au consumat aproximativ trei portii de fructe oleagionase pe saptamana si-au redus riscul de moarte prematura cu pana la 39%. O portie de fructe oleaginoase reprezinta in jur de 20-50 grame. Poti include nuci, caju, alune de padure, seminte de floarea soarelui, seminte de susan in randul gustarilor tale. La fel de utile sunt si grasimile regasite in avocado, peste oceanic si uleiuri presate la rece.

Fii activa

Se stie demult ca efectele exercitiului fizic au multe beneficii, printre care prelungirea vietii. Astfel, se pare ca doar urmand recomandarea principala de aproximativ doua ore de sport pe saptamana, participantii unui studiu si-au scazut sansele de mortalitate timpurie cu 20%. Sportul ne ajuta deoarece, printre altele, constrange organismul sa produca substante cu rol anti-inflamator. Astfel, reduce efectele negative ale stresului. Iar daca ne este dificil sa urmam un program regulat de sport putem apela la 4 cai simple prin care sa facem mai multa miscare .

Ai grija de emotiile tale pozitive

Longevitatea este legata si de viata emotionala. Atunci cand traim prea frecvent sau prea puternic emotii negative, corpul nostru se comporta ca si cum ar fi amenintat si produce substante care favorizeaza uzura organismului. Studiile au aratat ca oamenii care se expun la trairi pozitive (multumire, recunostinta) isi pot regla mai bine parametrii corpului (respiratia, ritmul cardiac). Acest lucru ii determina sa se ajusteze mai bine la stres.

In plus, aducand in viata noastra mai multe trairi pozitive suntem mai predispusi sa “ii contaminam” pe ceilalti. Crestem sansele sa ne asociem cu cei din reteaua noastra sociala si sa mentinem aceste obiceiuri. Te intrebi cum ai putea face aceste lucruri, tinand cont de ritmul stresant al vremurilor prezente? O modalitate este sa iti amintesti si sa incerci sa retraiesti fiecare eveniment pozitiv de peste zi. Fa acest lucru in mod repetat si vei constata ca desi viata are si rele, cele bune nu dispar. Chiar daca uneori te concentrezi pe aspectele neplacute, raman si lucruri pentru care merita sa te bucuri.

Fii constiincioasa

Desi poate parea paradoxal, indivizii organizati si punctuali au sanse sa isi prelungeasca viata. Nu ne referim la categoria celor ingrijorati si alarmati daca si-au ratat un obiectiv. Efectele benefice au fost observate la cei care au ca obicei organizarea si planificarea. Un studiu a aratat ca cei constiinciosi au un risc mai scazut de boli cardiace, diabet si hipertensiune. Explicatia se refera la faptul ca atunci cand devenim constiinciosi suntem mai atenti cu ceea ce facem, incluzand aici si sanatatea noastra.

Un pas pentru a dezvolta constiinciozitatea este, de exemplu, sa ne facem o lista cu alimente sanatoase si sa le cumparam pe acelea. O alta metoda este sa ne programam sportul exact in momentele propice, fiind atente sa nu interfereze cu altceva.

(sursa foto: Science Daily)

Distribuie acum