Caută
Ce este dieta mediteraneana si cum ne ajuta

Ce este dieta mediteraneana si cum ne ajuta

Celebra in mass-media si indragita de multe vedete, dieta mediteraneana a castigat multi sustinatori de-a lungul timpului. Pe langa abundenta alimentelor sanatoase, dieta mediteraneana a primit si suport stiintific. Dieta Mediteraneana este eficienta in reducerea riscului de Alzheimer, a diabetului, eliminarea kilogramelor in plus si chiar sporirea longevitatii.

Dieta meditaraneana este bogata in grasimi sanatoase si fibre. Se pare ca acesta este secretul eficacitatii acesteia. In plus, dieta mediteraneana este relativ usor de tinut pentru ca nu presupune restrictii majore. Se pare ca este una dintre cele mai prietenoase diete, asa ca abordarea unui stil de viata conform acesteia nu are de ce sa fie prea dificila.

Dieta mediteraneana – inspirata din Grecia

Originea geografica a dietei mediteraneene se afla in Grecia, Spania si sudul Italiei. Se stie ca locuitorii acestor zone aveau si inca mentin obiceiuri alimentare sanatoase.

Pe langa asta, efortul fizic este integrat in randul practicilor zilnice. Intre anii 1950 si 1960 s-a observat ca aceste practici sanatoase sunt relationate cu longevitatea locuitorilor si riscul scazut pentru boli cardiace si cancer.

Ce alimente se consuma in dieta mediteraneana

Ce alimente se consuma in dieta mediteraneana? Aceasta dieta este renumita pentru predominanta cerealelor integrale si a uleiului de masline presat la rece. Pe langa acestea, se consuma zilnic legume si fructe proaspete si in cantitati moderate vin rosu. La origine, dieta mediteraneana presupune un consum de peste si fructe de mare, precum si lactate fermentate.

In randul alimentelor consumate ocazional sau rar se gasesc dulciurile procesate, carnea rosie si grasimea de origine animala. Cercetarile au confirmat ca majoritatea categoriilor alimentare regasite in dieta mediteraneana au efecte benefice asupra organismului.

Dieta mediteraneana slabeste in mod sanatos

Acest stil de viata este potrivit si pentru cei care vor sa scape de kilograme in plus. Fara sa presupuna infometare, dieta mediteraneana slabeste sanatos. Alte studii au aratat ca uleiul de masline si pestele contin grasimi sanatoase care scad pofta de mancare. Cerealele contin fibre care contribuie si ele la senzatia de satietate.

In plus, cele mai multe deserturi sunt pe baza de fructe si iaurt grecesc, o gustare sanatoasa care tine loc de dulce. Un alt motiv pentru care dieta mediteraneana poate sa ne ajute sa slabim este ca este o dieta permisiva. Atunci cand nu avem prea multe interdictii e mai usor sa urmam un obiectiv. Cine nu se gandeste cu satisfactie ca poate sa savureze un pahar cu vin rosu la cateva zile? Sau ca are voie sa manance salate cu ulei in locul unora fade?

Mancarea mediteraneana ajuta inima

Se pare ca grasimile sanatoase cunoscute drept “grasimi mononesaturate” au un rol benefic si in cazul preventiei problemelor cardiace. In plus, consumarea ocazionala a grasimilor animale ne ajuta sa prevenim ateroscleroza. Aceasta afectiune este in topul bolilor cardiace si poate sa ne scurteze viata semnificativ.

Consumul de grasimi sanatoase si mentinerea unei greutati normale sunt factori care previn ateroscleroza. Iar mancarea mediteraneana exceleaza la capitolul grasimilor sanatoase.

Mancarea mediteraneana ajuta la prevenirea cancerului

Cu toate ca inca nu am gasit remediul anticancer, mai multe studii au aratat ca cei care urmeaza dieta cu mancare mediteraneana au sanse mai reduse sa dezvolte cancer de san. Cu toate beneficiile ei, aceasta adauga inca un punct in plus pentru eficienta.

Intr-un studiu derulat pe mai mult de 20 000 de participanti, femeile care au consumat regulat nuci, ulei de masline, peste, fructe au avut sanse mai reduse sa fie diagnosticate cu cancer de san.

Dieta mediteraneana numita si dieta longevitatii

Nici cand vine vorba de longevitate, dieta mediteraneana nu ramane mai prejos, este dieta longevitatii. Se pare ca aceasta este eficienta si cand vine vorba de prelungirea vietii. Un studiu longitudinal a aratat ca au existat cu 25% mai putine decese in randul celor care urmau dieta mediteraneana, dieta longevitatii,  comparativ cu cei care nu consumau alimente mediteranene.

Se crede ca acest efect se datoreaza combinatiei de grasimi sanatoase cu fibre, concomitent cu reducerea grasimilor animale. Cu toate acestea, nu inseamna ca grasimile animale sunt nocive in sine. Dieta mediteraneana include si preparate traditionale cu carne de porc, insa acestea sunt servite ocazional.

In plus, este nevoie de mai multe studii pentru extinderea acestor efecte. Nu exista riscuri in a implementa obiceiuri derivate din dieta mediteraneana in propriul stil de viata.

(sursa foto: Science daily)

Distribuie acum