Conecteaza-te cu Luvie

Ce este humusul si cum se prepara

Ce este humusul si cum se prepara

Culinar

Ce este humusul si cum se prepara

Dintre specialitatile gastronomiei orientale adoptate si la noi, humusul se incadreaza in randul celor care reusesc sa fie in acelasi timp sanatoase si incredibil de gustoase.

Se prepara in mod traditional din naut, uleiuri si condimente, intr-o varietate ametitoare, pentru toate gusturile si ocaziile. Retetele sunt in esenta simple, insa necesita ceva experienta si indemanare pentru alaturarea inspirata a aromelor si a texturilor.

Humusul a aparut relativ recent in oferta alimentara de la noi. Ani in sir s-a putut comanda humus doar in localurile de tip fast food cu profil oriental din marile orase. Felul in care se prepara acest produs a inceput sa fie, cu timpul, din ce in ce mai incercat si apreciat in randul pasionatilor de gatit.

De ce e bine sa alegem humusul

Pasta aromata si picanta care rezulta este un inlocuitor excelent al untului, unturii si a altor produse tartinabile ale caror componente sunt nesanatoase, aduc un aport mare de calorii sau nu sunt de post. Pe langa ca este foarte sanatos, humusul este si teribil de savuros, asa ca merita sa incepeti sa il preparati acasa.

Ce nutrienti are nautul

Ingredientul principal din orice reteta de humus consta in boabe de naut (gasesti AICI). Acestea sunt semintele unei plante leguminoase care provine din Asia Mica, zona in care este cunoscuta si cu denumirea de “mazarea berbecilor”. In Europa, nautul a ajuns in perioada medievala. In prezent este foarte apreciat dintr-o multime de motive.

Una dintre cele mai importante este ca nu contine gluten, si, in plus, consumul acestor boabe nu declanseaza alergii alimentare. Aduce in alimentatie un aport foarte mic de calorii, insa ne ofera un belsug de nutrienti sanatosi. Este vorba de vitaminele din gama B, acid folic, dar si calciu, magneziu, fier, fosfor, mangan si zinc. La toate acestea se adauga un aport de molibden, element cu rol important in curatarea celulelor de elemente nocive. Toate acestea contribuie la echilibrarea digestiei, combaterea anemiei, scaderea nivelului de colesterol in sange, a insomniilor sau a afectiunilor cardiovasculare.

Un dezavantaj al consumului de naut ar fi balonarea pe care o provoaca dupa consum. Puteti evita acest neajuns tinand boabele in apa cu 5-10 ore inainte de preparare. Daca nu reusiti sa faceti asta, luati cate un comprimat de carbune medicinal inainte si dupa masa care include acest produs.

Cum se prepara pasta de susan

Pentru un humus homemade de senzatie, incepeti cu fierberea unei jumatati de kilogram de naut inmuiat in apa. Puteti alege si varianta la conserva, dar nu va mai fi atat de gustos. Boabele se lasa la fiert o ora si jumatate intr-o oala obisnuita sau aproximativ 45 de minute in oala sub presiune. Se scurg si se pastreaza apa intr-un vas. Se paseaza in blender.

Urmatorul ingredient este pasta de susan, cunoscuta si cu denumirea de tahini (gasesti AICI). Puteti sa o cumparati din magazin, sau, pentru mai multa savoare, sa o preparati acasa. Daca alegeti a doua varianta, prajiti putin 200 de grame de susan crud, adaugati sare dupa gust si pasati totul intr-un blender adaugand ulei pana ajunge la consistenta dorita. Semintele de susan ne aduc in alimentatie cantitati mari de vitamine si minerale, precum si acizi grasi Omega 3 si Omega 6.

Se amesteca pasta din boabe de naut cu cea din susan, adaugand din cand in cand zeama de lamaie si patru catei zdrobiti de usturoi. Se presara apoi apa si ulei pana cand amestecul ajunge la consistenta dorita. La final, humusul se asezoneaza dupa gust cu sare si piper.

Cum se serveste humusul

Ne putem inspira din bucataria orientala, mai cu seama libaneza, in care humusul este unul dintre cele mai apreciate si reprezentative aperitive. Se poate servi pe platouri si farfurioare in cele mai diverse forme. Acestea se pot orna cu felii de castraveciori acri, de preferinta din specia cornison. De asemenea, pe suprafata humusului se pot trasa adancituri pe care apoi le umplem cu boia dulce sau iute si afumata. Nu uitati ca gustul special al humusului se potriveste de minune cu cel al chimenului, fie boabe, fie macinat.

Humusul se serveste pe lipie, dar si pe paine, sub forma de tartine. Nu este rau, ba chiar dimpotriva, nici daca este servit ca garnitura, alaturi de fripturi sau de legume la gratar. I se pot adauga, dupa preferinte, iaurt, seminte si frunze de verdeturi verzi. De asemenea, compozitia se uniformizeaza bine si cu dafin sau cu sumac. Acesta din urma este un condiment rezultat in urma uscarii si maruntirii unor fructe acrisoare produse de o planta care creste in zona Marii Mediterane si a Orientului Apropiat. Se adauga in compozitia unor salate, aperitive, garnituri de legume sau amestecuri de carne tocata, ba chiar si la prajituri.

Humusul nu se pastreaza prea mult, din cauza ca pasta de susan pe care o contine tinde sa devina amaruie o data cu trecerea timpului.

(sursa foto: Eat Treat)

Continua sa citesti
Advertisement
Scrie parerea ta

Scrie parerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai vizualizate

Doresti noutati ?

Oferte pentru tine

Oferte pentru tine

Sus