Caută
Ce face vitamina C pentru organismul tau

Ce face vitamina C pentru organismul tau

Se gaseste din abundenta in legume cu frunze verzi si destul de mult in citrice si fructe exotice precum ananas si papaya. Ne ajuta sa scapam de simptomele de raceala si gripa, ne intareste imunitatea si ne face pielea mai frumoasa.

Suplimente cu vitamina C – gasesti AICI

Aproape toata lumea a auzit de beneficiile vitaminei C. Acestea sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute beneficii ale vitaminei C. Pe langa ele, mai poti afla ce face vitamina C pentru organismul tau in ceea ce priveste sanatatea oaselor, silueta si chiar sanatatea plamanilor tai.

Vitamina C ajuta la intarirea sistemului imunitar

Probabil cel mai cunoscut beneficiu al vitaminei C este ca te ajuta sa iti intaresti sistemul imunitar. Acest micronutrient stimuleaza o serie de tipuri de celule cu rol direct in mentinerea imunitatii optime a organismului tau.

Neutralizand efectul stresului oxidativ, vitamina C reduce si procesele inflamatorii din corpul tau. Despre acestea se stie ca au un rol in afectarea negativa a imunitatii. Aceasta sustine functia limfocitelor sau a celulelor albe, ele avand un rol important in apararea de bacterii si virusuri.

Actionand ca un antioxidant, vitamina C te ajuta sa combati radicalii liberi si astfel permite sistemului imunitar sa fie mai bine echipat ca sa combata microbii si bacteriile.

Vitamina C iti face pielea frumoasa

Tocmai din cauza efectului sau antioxidant, vitamina C contribuie la sanatatea si aspectul pielii tale. Acidul ascorbic cunoscut ca si “vitamina C” iti va ajuta pielea sa fie protejata de actiunea stresului din mediu. Aici includem poluarea, noxele si alte substante cu care intra in contact pielea ta. Totodata, vitamina C este un antioxidant care contribuie si la protectia pielii tale din interior.

Stresul deriva atat din mediul exterior, cat si din mediul interior. Vedem cu usurinta ca atunci cand nu dormim, suntem suparati sau nu ne alimentam corespunzator, pielea noastra are un aspect obosit sau mai ridat. Asadar, ai grija sa consumi vitamina C in doze de aproximativ 1000 mg. Cel mai bine este sa ceri sfatul medicului sau al farmacistului ca sa te asiguri ca iei doza potrivita. Nu miza pe ideea ca doar pentru ca ceva e sanatos poti sa il consumi in cantitate mare.

Vitamina C ajuta la mentinerea siluetei

Bineinteles ca factorii principali care te ajuta sa iti mentii silueta sunt dieta si sportul. Insa, anumite suplimente pot facilita arderea grasimilor. Cu alte cuvinte, chiar daca vitamina C nu te va scapa de kilogramele in plus in mod direct, ea poate sa te ajute sa arzi mai repede caloriile consumate.

Vitamina C ajuta la stimularea sintezei de carnitina. Acest aminoacid are un rol important in metabolismul grasimilor. Nu este obiligatoriu ca vitamina C sa existe pentru a facilita sinteza carnitinei, insa are un rol adjuvant.

Una dintre recomandarile specialistilor este sa consumi alimente bogate in carnitina: carne rosie slaba, lactate integrale si peste, alaturi de cele bogate in vitamina C.

Vitamina C intareste oasele

Se pare ca acest antioxidant contribuie si la sanatatea oaselor si a incheieturilor. Stimuland productia de colagen, gasit in tesuturi si oase, vitamina C te ajuta sa ai oase mai puternice si rezistente.

Un studiu efectuat pe participante post-menopauzale, a aratat ca suplimentarea cu acest micronutrient a imbunatatit densitatea oaselor. Iar un alt studiu a aratat ca cei care iau mai putin de 150 mg de vitamina C zilnic au sanse mai mari de vatamare a articulatiilor.

Vitamina C utila in imbunatatirea sanatatii plamanilor

Nimic neasteptat cand vine vorba si despre acest beneficiu al vitaminei C. Se pare ca aceasta ne ajuta sa amelioram simptomele respiratorii ce au loc atunci cand suntem raciti.

Facilitand eliminarea mucusului, vitamina C reduce activitatea bacteriilor depozitate in mucus. Iar acest lucru scade riscul infectiilor. In plus, in cadrul fumatorilor este recomandata suplimentarea dozei uzuale de vitamina C cu pana la 35 mg. Cu toate acestea, nu iti administra dupa ureche vitamina C si apeleaza la recomandarea medicului ca sa personalizezi doza.

(sursa foto: All About Vision)

Distribuie acum