Caută
Cum reduci barfa la birou

Cum reduci barfa la birou

Privirile curioase si soaptele cu referire la noua schimbare de look, la inelul de pe deget sau la viitoarea promovare par sa fie elemente comune ale oricarui loc de munca. Este inevitabil sa nu ne lovim de barfa la birou. Nu este vorba neaparat despre barfa rau intentionata. Mai degraba ne gandim la remarci si comentarii legate de aspecte personale sau profesionale din viata noastra.

Pe cat de deranjanta, pe atat de importanta este barfa la birou. Studii antropologice ne arata ca barfa este veche de cand lumea si pamantul si are un rol de coeziune. Aceasta actioneaza ca un ritual, o practica ce are beneficii pentru oameni, prin faptul ca transmite indirect incredere in cel caruia ii impartasesti barfa. Prin urmare, vestile proaste sunt ca nu vom scapa prea curand de barfa. Insa acesta nu trebuie sa fie un lucru rau. Important este sa ii reducem efectele intruzive. Iata ce sa faci ca sa reduce barfa la birou.

Socializeaza cu colegii mai mult

Un motiv pentru care oamenii barfesc este ca isi doresc sa se simta parte dintr-un grup. Este evident ca daca vei incerca sa suprimi aceasta nevoie, ei vor continua. Pana la urma, este o nevoie naturala si nedaunatoare. Insa maniera in care se asteapta implinirea ei poate avea consecinte negative.

O buna strategie este sa mentii relatii de socializare cu colegii tai. Acest lucru inseamna sa participi la discutiile lor, sa initiezi tu discutii. Nu inseamna neaparat ca trebuie sa fii de acord cu ei, ci pur si simplu sa ai o atitudine deschisa si joviala. E mai greu sa barfesti un membru al grupului social.

Impartaseste ce iti este confortabil cu ei

Balanta este destul de fina aici. Daca vei spune tot, o sa te simti expusa. In plus, asta va transmite ca te simti prost sau ca ai cedat presiunii si curiozitatii celorlalti. Ca sa reduci barfa, e mai util sa o lasi sa se consume. Cum altfel decat impartasind ce e confortabil pentru tine. Ca sa stingi “misterul”, lasa sa se vada cateva aspecte din tine.

Stabileste-ti tu limitele. Poate nu doresti sa le povestesti despre viata de familie, dar nu strica sa le spui despre preferintele in materie de carti. Nu uita ca deseori curiozitatea este alimentata tocmai prin faptul ca lucrurile raman misterioase. Astfel, vei taia raul de la radacina.

Nu raspunde la barfa prin barfa

E tentant sa te lasi si tu dusa de val, mai ales cand iti dai seama ca unele aspecte sunt deranjante pentru toti. Daca seful este autoritar, aproape ca iti vine sa crezi ca e prea nesuferit cu toata lumea si ca probabil nimeni nu il place. Acesta este un exemplu de intretinere a barfelor. E mai bine sa te abtii de la remarci, nu doar cand vorbesti depre persoane cu autoritate.

Daca vei avea acelasi tip de raspuns, vei transmite indirect ca si tu esti de acord cu barfa. In loc sa folosesti si tu barfa negativa si sa critici sau sa te plangi impreuna cu colegii, apeleaza la barfa pozitiva sau la atitudinea neutra.

Incurajeaza barfa pozitiva

Este adevarat ca exista si barfa pozitiva. Aceasta ia forma impartasirii stirilor bune. De exemplu, poti spune ceva cu privire la progresul firmei sau la faptul ca ai observat o stare de bine in randul colegilor.

Evident ca poti sa legi schimbarile de anumite lucruri, insa ai grija sa scoti in evidenta aspecte controversate pozitiv. De exemplu, poate ca starea de bine a colegilor se datoreaza schimbarii ambientului si redecorarii, nu neaparat maririi salariale pe care crezi ca au primit-o in secret.

(sursa foto: Candid Cadence – blogger)

Distribuie acum