Caută
Dieta femeii la menopauza

Dieta femeii la menopauza

In viata oricarei femei apare perioada fireasca in care ajunge la menopauza. Aceasta este o manifestare normala care consta in incetarea ireversibila a productiei de estrogen.

Consecintele includ deseori fragilitatea oaselor, cresterea in greutate, modificarea dispozitiei. Este deja o certitudine ca alimentatia joaca un rol important in ceea ce priveste schimbarile prin care trece organismul nostru. Nu face exceptie nici menopauza. Asadar iata care sunt cele mai potrivite recomandari pentru dieta femeii la menopauza.

Can apare menopauza creste consumul de grasimi sanatoase

Consuma grasimi sanatoase ca sa poti trece mai usor de efectele negative ale nivelului de estrogen redus. Se pare ca alimente precum migdale, seminte de in, nuci si peste gras sunt cele mai benefice. Grasimile sanatoase te ajuta sa faci fata mai usor nivelului scazut de estrogen. Le poti include in dieta ta in mod treptat, daca nu esti obisnuita sa le consumi des.

De exemplu, poti incepe prin a adauga o lingura de seminte de in sau seminte de canepa in bolul cu cereale de dimineata. Sau poti adauga file de somon, pastrav, ori macrou la pranz la doua, trei zile ca sa incepi sa te obisnuiesti cu pestele. Daca nu iti plac nucile, le poti combina cu un mix de fructe deshidratate. Dimpotriva, daca esti prea tentata sa mananci multe, pastreaza-le portionate in pachete de cate 30-40 grame. Important este sa faci schimbari mici, dar constante.

Scade consumul de alcool cand esti la menopauza

In aceasta perioada este bine sa renunti la paharul de vin baut dupa cina sau la berea din weekend. Cu toate ca exista numeroase beneficii ale vinului rosu, in cazul femeilor la menopauza, se pare ca acestea sunt reduse de consecintele negative. O singura portie de alcool pe zi, adica un pahar de vin sau bere, este asociata cu risc crescut de cancer la san.

Asadar, e mai bine sa reduci treptat rasfatul de dupa cina. Ca sa iti fie mai usor, incepe prin a combina vinul cu apa. Creste treptat proportia de apa in detrimentul vinului. Nu miza nici pe berea fara alcool deoarece tot ce va face este sa iti mentina pofta pentru aceasta.

Mananca alimente bogate in calciu

Se stie ca femeile aflate la menopauza sau in apropierea acesteia sunt mai predispuse la a face osteoporoza.

Se pare ca femeile care au consumat de-a lungul vietii alimente bogate in calciu au un risc mai scazut de a dezvolta osteoporoza. Insa, specialistii constata ca nu prea este cazul majoritatii femeilor. De aceea, ai grija sa suplimentezi dieta cu lactate integrale precum branza telemea si chefir. Acesta din urma contine probiotice, adica bacterii care sustin flora intestinala benefica. Gasesti surse bune de calciu si in legume cu frunze verzi si sardine.

Scade cantitatea de sare din alimentatie

Deoarece esti mai predispusa sa ai si fluctuatii de tensiune si sa retii apa, scade cantitatea de sare din alimentatie. Fii atenta la sursele de sare ascunse precum mezeluri sau peste afumat. Daca esti obsnuita sa mananci sarat, probabil ca nu ti se mai par prea sarate. Asa ca cel mai bine este, in acest caz, sa nu te iei dupa intuitia alimentara. Consulta listele cu alimentele cele mai bogate in sare si evita-le pe cat posibil.

Ca sa faci tranzitia mai usor, foloseste condimente si mirodenii care sa te expuna si la alte arome satisfacatoare, nu doar la clasicul gust sarat. Incearca sa adaugi oregano, varietati de piper si curry in preparatele gatite in mod obisnuit, in timp ce scazi cantitatea de sare gradual.

Evita unele alimente ce iti accentueaza simptomele de menopauza

Chiar daca nu sunt nesanatoase, ba chiar indicate in unele cazuri, unele alimente nu te ajuta deloc sa faci fata menopauzei. Cafeaua, zaharul, chiar si in forma naturala, iti accentueaza unele simptome sau te predispun la ele. De exemplu, cafeaua poate sa te deshidrateze si sa te faca mai agitata. Iar zaharul in exces poate sa te predispuna la acumularea kilogramelor in plus, deja favorizate de menopauza.

Ca sa faci aceste schimbari, fa cafeaua din ce in ce mai slaba si incearca sa o savurezi, nu sa termini ceasca in 10 minute. In privinta zaharului, incearca sa nu consumi alimente care ii “amintesc” creierului tau de gustul dulce. Aproape imposibil, asa este. Dar daca o sa te obisnuiesti sa nu mai pui miere in bolul cu cereale de dimineata sau sa nu iti ma indulcesti cafeaua, deja ai facut pasi in directia aceasta.

(sursa foto: Weight Loss Ideas)

Distribuie acum