Fie ca sunt acrisoare, fie au dat deja in parg, merele de vara ne lumineaza vacantele de vara inca din copilarie. Mamele si bunicile ne spuneau ca un mar pe zi alunga doctorul, vorba care acum este mai valabila ca niciodata. Se gasesc din belsug in piete si magazine, asa ca sa profitam de asta ca sa ne bucuram de aroma lor minunata.
Verzi sau rumenite de soare, merele varatice sunt mereu pline de savoare. Ne amintim cum dadeam iama in gradina inca de cand fructele abia se conturau si erau acre de ne faceau gura punga. La vremea aceea ne alegeam cu cate o mustrare din partea celor mari, dar medicii de acum recomanda cu caldura acest obicei.
Un mar verde pe stomacul gol, sanatate curata
In acest stadiu, merele contin cantitati mari de vitamina C si antioxidanti, combinatie care ii confera organismului o energie debordanta. Se spune chiar ca un mar verde pe stomacul gol te trezeste mai zdravan decat o cana de cafea. Acest proces duce la prevenirea afectiunilor cardiovasculare si a diabetului. In aceeasi ordine de idei, merele verzi sunt eficiente in lupta cu kilogramele in plus. Fibrele pe care le contin, in combinatie cu vitamina C si cu antioxidantii se pare ca ii dau corpului o senzatie de satietate pe termen lung.
Mentin dintii sanatosi
De asemenea, merele consumate pe stomacul gol echilibreaza nivelul de glucoza in sange. In plus, aduc un aport insemnat de potasiu, element care tine in frau circulatia sangelui si functionarea inimii pe termen lung. Actiunea de mestecare a merelor necoapte, dure si acrisoare are un efect de intarire a gingiilor si de mentinere a sanatatii dintilor.
Sosuri crude sau fierte
Pe langa consumul in stare cruda, merele de vara pot fi delicioase in multe retete. Cea mai simpla, buna chiar si pentru bebelusi, este cea in care fructul curatat este ras si amestecat cu biscuiti pisati. Este delicios si hranitor. Pot fi baza unei garnituri extraordinare care poate asezona friptura de pui.
Merele curatate se taie in felii subtiri, se pun intr-o cratita si se acopera cu apa. Compozitia se fierbe la foc mic si se amesteca bine. Sosul poate fi consumat ca atare sau, pentru a fi mai satios, i se adauga o cana de smantana in care s-a amestecat putina faina.
Prajitura cu mar
Prajitura cu mar este, de asemenea, o amintire draga din duminicile de vara de la tara. Merele curatate si taiate in bucati nu prea mari se aseaza intr-o tava unsa in prealabil cu unt sau ulei. Dupa preferinte, se presara cu zahar si scortisoara pudra. Se amesteca bine intr-un bol separat cateva oua, zahar si faina. Compozitia este finalizata cu un praf de copt si turnata in strat uniform peste mar. Tava se pune apoi la cuptorul gata incalzit si se lasa aproximativ 20 de minte. Se taie rapid in bucati potrivite care se pudreaza cu zahar si se aranjeaza pe o farfurie.
Intr-o alta reteta, aluatul se aseaza pe fundul tavii si merele deasupra. Pentru un plus de savoare, se mai adauga si un strat de spuma din albus de ou pe deasupra.