Caută
Otetul de mere. Preparare si beneficii

Otetul de mere – preparare si beneficii pentru organism

Pe langa muraturi, dulceturi si preparate pentru congelat, toamna este si vremea pentru otetul de mere. Il gasim pe rafturi in supermarketuri si adesea e foarte greu de facut o alegere, insa de cele mai multe ori este un produs preparat chimic, care poate dauna mai ales ficatului. Retetele traditionale sunt cele mai gustoase si sanatoase, ba chiar ofera multe beneficii.

In gospodariile vechi romanesti, in saptamanile de sfarsit de vara – inceput de toamna se organizau adevarate excursii prin paduri si pe dealuri. Participa toata familia, iar scopul era culegerea de mere padurete, cele mai indicate pentru prepararea otetului. Este vorba de soiuri de mar care cresc si in salbaticie, cu fructe mici, mai degraba acrisoare decat dulci.

Iata cum se prepara si ce beneficii are pentru organism otetul de mere.

Reteta traditionala de otet de mere

Acestea se spalau bine, se taiau marunt si se asezau in borcane sau alte vase. Peste ele se turna apa in care s-a amestecat putina miere si, optional, drojdie, se acoperea cu tifon si se lasau cam o luna si jumate la “dospit”.

Lichidul se strecoara apoi si se mai lasa doua-trei saptamani intr-o camera incalzita. La final se mai trece o data printr-o sita, se pune in sticle care se inchid ermetic si se depoziteaza in incaperi reci, pivnite sau camari.

Cum se “actualizeaza” reteta de otet de mere

Reteta pare a fi veche de milenii. Se poate face, in principiu, la fel si in zilele noastre, chiar daca se impune sa mai adaptam una alta la conditiile actuale.

Merele padurete pot fi inlocuite, de pilda, cu mere care se gasesc la aprozar, cu conditia sa fie coapte. De asemenea, daca nu avem pivnite si camari, putem sa pastram sticlele cu otet si in debara sau in balcon.

Cum folosim otetul de mere

O data preparat, otetul de mere poate fi utilizat cu succes la muraturi, la salate sau la dregerea ciorbelor. Este util si in retetele care presupun marinarea diferitelor tipuri de carne.

Este gustos si hranitor si nu afecteaza sanatatea. Ba chiar dimpotriva, despre otet se spune ca este unul dintre primele medicamente folosite de oameni. Se poate bea la orice ora a zilei. Daca facem asta la prima ora, vom avea o digestie mai buna si vom scapa de durerile articulatiilor intepenite in timpul activitatilor zilnice.

Beneficii pentru sanatate ale otetului natural

Otetul contine cantitati mari de vitamine din gama B, precum si minerale ca fier, calciu, magneziu sau potasiu. Are, asadar, o actiune tonica asupra organismului.

Un alt beneficiu important al consumului de otet de mere ar fi scaderea aciditatii din organism, cu o multime de efecte pozitive asupra sanatatii. Reduce colesterolul, constipatia si improspateaza respiratia. Scade tensiunea si este util in dietele de slabit.

Otetul ajuta la frumusete

Otetul ajuta si la mentinerea frumusetii. Retetele au fost incercate din batrani si sunt extrem de simple.

Cea mai cunoscuta este adaugarea catorva linguri de otet de mere in apa cu care ne clatim parul. Efectul este spectaculos: parul va avea volum si stralucire si va fi mai usor de pieptanat.

Daca il aplicam pe zona T a fetei, ne poate scapa de cosuri si imperfectiuni. Poate fi un bun deodorant. Daca il amestecam in proportii egale cu apa si clatim gura are beneficiile veritabile ale unei ape de gura. In plus, se spune ca daca se aplica pe picioare, atenueaza varicele.

Nu in ultimul rand, otetul se poate folosi in diverse solutii de curatare naturala a locuintei.

(sursa foto: Healthline)

Distribuie acum