oameni fericiti

7 lucruri pe care oamenii fericiti le fac

Sumar articol

Par sa faca parte dintr-o alta specie. Niciodata nu ii vezi tristi si mereu isi rezolva problemele cu succes. In plus, parca toata lumea ii place. Si pe buna dreptate, cine nu i-ar placea? Este vorba despre oamenii fericiti care par sa fi gasit solutia magica.

In realitate, expertii ne spun ce trebuie sa facem ca sa ne castigam calea inspre starea de bine. Trecand dincolo de mituri, cercetarile ne arata ca nici macar nu e nevoie sa le avem pe toate ca sa fim fericiti. Esential sunt comportamentele noastre. Iata 7 lucruri pe care oamenii fericiti le fac si ii ajuta cu adevarat.

Oamenii fericiti practica recunostiinta

Se stie ca emotiile morale precum recunostinta si compasiunea ne ajuta sa avem o stare de bine. In plus, acestea ne regleaza si anumiti parametrii fiziologici precum tensiunea arteriala si ritmul cardiac.

Oamenii fericiti se angajeaza in astfel de obiceiuri mentale. Ei se deprind sa fie multumiti cu privire la lucruri marunte. Si simplul fapt ca s-au jucat cu animalul de casa sau ca s-au bucurat de o baie calda ii ajuta sa fie recunoscatori.

Oamenii fericiti sunt optimisti in mod realist

Se spune ca oamenii fericiti nu au griji. In realitate, ei stiu ce sa faca cu grijile. Ei sunt optimisti in mod realist.

Ca si concept psihologic optimismul realist si adaptativ are doua componente. Prima este diferentierea intre ce controlam si ce nu. Si a doua componenta presupune sa fim constienti ca orice este finit, bun sau rau.

Oamenii optimisti nu evita problemele si nu se inchid in bula protectiva. Ei le confrunta, concentrandu-se pe ce pot rezolva si acceptand ce nu pot.

Pun accentul pe experientele de viata, nu pe achizitii materiale

Mai multe cercetari au aratat ca fericirea vine din trairi frecvente pozitive. Iar acestea deriva din cat mai multe experiente.

Calatoriile, timpul petrecut cu cei drag si savurarea momentelor banale de zi cu zi sunt secretele oamenilor fericiti.

Achizitiile materiale ne ajuta sa fim fericiti, insa nu sunt o solutie pe termen lung. Oamenii fericiti isi asezoneza viata cu astfel de momente de bucurie si pun accentul pe experiente de viata.

Isi cultiva emotiile spirituale

Oamenii fericiti au grija de emotiile lor. Se implica in actiuni caritabile, practica yoga sau adera la un sistem explicativ care le aduce emotii sprituale. Nu inseamna ca sunt neaparat religiosi, ci ca au obiceiuri care le intretin emotiile spirituale. De exemplu, au practici ce ii fac sa se simta corecti si morali. Se antreneaza sau ii ajuta pe altii sa obtine ceva bun.

Dezvolta reteaua sociala in mod calitativ

Unul dintre cele mai lungi studii despre fericire, desfasurat pe o perioada de 78 de ani, a conchis ca reteaua sociala este esentiala ca sa fim fericiti.

Unul dintre rezultate a aratat ca oamenii sunt fericiti cand petrec timp cu persoanele semnificative din viata lor. Insa, acest rezultat nu este legat neaparat de rolul de parinte. Chiar si oamenii fara copii pot fi la fel de fericiti ca parintii atata vreme cat dezvolta reteaua sociala in mod calitativ.

Isi stabilesc un scop in viata

Oamenii fericiti gasesc un sens in viata lor. Secretul este construitrea si atasarea de acest sens. Fie ca e vorba de a face bine, de a ajunge un bun profesionist sau un parinte dedicat, aceste sensuri ii ajuta pe oameni sa fie fericiti.

In plus, mult mai importante sunt actiunile care translateaza valoarea dupa care se ghideaza. Studii arata ca a face ceva in directia ce ne defineste este secretul starii de bine.

Indivizii fericiti au strategii adaptative de a face fata stresului

Se pare ca indivizii fericiti invata sa dezvolte strategii adaptative de a face fata stresului. Ei nu evita problemele, nici nu cauta orbeste pozitivul. Acestia se concentreaza pe resursele pe care le au ca sa faca fata stresului. Interpreteaza un pericol ca o oportunitate, nu neaga riscurile, insa nici nu vad in ele sfarsitul lumii.

In plus, au un stil de viata sanatos, asa cum era de asteptat. Ei fac fata stresului si prin strategii mentale. Insa, fac fata stresului adoptand si o gama de comportamente benefice. De aceea, exercitiul fizic si o dieta echilibrata sunt alte secrete ale indivizilor care devin si reusesc sa se mentina fericiti. Acestia isi fac un obicei din a face sport sau a manca sanatos si au strategii prin care mentin aceste practici.

(sursa foto: PrintBit Printing Shop)

Distribuie acum