Caută
Afla cum pui la pastrare legumele din gradina

Afla cum pui la pastrare legumele din gradina

Chiar daca nu ne place prea mult, vara s-a terminat, iar recolta din gradina se cere culeasa cat mai repede in camari, pivnite sau instalatii frigorifice, inainte de venirea frugului. La casa, fiecare leguma si zarvavat se pastreaza in anumite conditii, dupa reguli verificate de secole. Sunt cele mai simple si sanatoase metode de pastrare a vitaminelor si mineralelor peste iarna.

In aceasta perioada gradina e mai plina ca niciodata cu vegetale bine rumenite de soarele verii. Au arome minunate, miros ametitor si gradina pare desprinsa dintr-o ilustrata cu povesti. O ploaie puternica sau o noapte rece va pot distruge munca de un an, asa ca grabiti-va la cules.

Iata cum poti sa pui la pastrare legumele din gradina, peste iarna:

Cum pregatim camara si pivnita

Primul pas este pregatirea spatiilor in care aveti de gand sa pastrati totul peste iarna. Fie ca este vorba de pivnita, fie de camara, incaperile trebuie maturate, curatate de praf si sterse bine cu o laveta umeda. Nu uitati sa curatati si cele mai ascunse colturi.

Aruncati resturile ramase din anul precedent, aerisiti indelung si asigurati-va ca nu a ramas nici o urma de umezeala. Aceasta ameninta nu doar aspectul rafturilor, ci si sanatatea legumelor. Mucegaiul este, asa cum stim, principalul dusman al alimentelor. Il putem tine la distanta doar cu o curatenie impecabila si pastrarea racorii si aerisirii spatiului.

Cum se pastreaza fasolea

O data spatiul pregatit, e timpul sa va apucati de cules. Imbracati-va lejer, fara sa aveti mainile si picioarele prea expuse la soare sau zgarieturi. Purtati o palarie de paie, luati-va un cos sau o cutie usor de manevrat si apucati-va de treaba.

Pastaile de fasole se culeg direct de pe par, urmand ca la final boabele sa fie separate de pastai in bucatarie. Acestea se vor pastra apoi in saci de panza care se atarna sau se aseaza pe rafturi. Daca preferati aceasta leguma sub forma de pastai, acestea se culeg cat inca sunt crude, se oparesc si se usuca bine la soare, dupa care se pun in acelasi tip de saci.

Pastrarea cartofilor peste iarna

Cartofii se scot din pamant cu mainile, dupa ce ati sapat cu grija in jur. Atentie mare sa nu ii taiati. Se lasa apoi sa se usuce bine, se curata de urmele de pamant si se aseaza in lazi de scandura sau pe rafturi.

Nu este indicat sa fie lasati in mormane direct pe jos sau in colturi. Temperatura cea mai potrivita pentru pastrarea lor este de 3-4 grade. Aveti grija sa aeririti din cand in cand spatiul in care se afla.

Cum se tin radacinoasele peste iarna

Legumele radacinoase se pot culege si toamna tarziu, daca credeti ca se vor dezvolta mai bine. Se smulg din pamant, se curata bine si se usuca, iar tulpinile se taie. Se aseaza ordonat in lazi cu nisip care sunt asezate apoi in camara sau pivnita. Isi vor pastra prospetimea pana tarziu, cand vine primavara, fie ca e vorba de morcovi, fie de telina, patrunjel sau pastarnac.

Reguli de pregatire a cepei si usturoiului

Ceapa si usturoiul se culeg cu grija din gradina, se curata de pamant, se usuca si se impleteste in funii care apoi sunt prinse pe pereti sau de-a lungul rafturilor.

Daca nu au cozi destul de puternice pentru aceasta operatiune, se stivuiesc in cutii de lemn si se pastreaza asa. Temperatura nu trebuie sa scada sub zero grade Celsius.

Varza proaspata peste iarna

Daca doriti sa aveti varza proaspata peste iarna, se aleg din gradina capatani zdravene care se curata de tulpina si de frunzele de la exterior. Se aseaza pe rafturi bine aerisite.

Alte variante de pastrare prevad pastrarea tulpinii si atarnarea verzei de tavan sau de un raft. Temperatura indicata este cuprinsa intre zero si un grad Celsius.

(sursa foto: All 4 Women)

Distribuie acum