Caută
Cum ne poate ajuta sarea sa avem o locuinta mai sanatoasa

Cum ne poate ajuta sarea sa avem o locuinta mai sanatoasa

Departe de a fi doar un simplu condiment, sarea ne face viata mai usoara in foarte multe moduri. Intre multe altele, aceasta substanta ne ajuta sa nu alunecam pe gheata, dar poate curata o varietate incredibila de suprafete si ne ajuta sa respiram mai usor. Cum orice ajutor de nadejde este binevenit in bucatarie, asigurati-va ca aveti la indemana un saculet cu sare, in stare cat mai naturala.

Sarea mai este cunoscuta cu denumirea de clorura de sodiu si se gaseste in stare naturala in pamant si in apa marilor si a oceanelor. Gustul si beneficiile alimentare ale acestei substante a fost atat de apreciat in istoria omenirii incat a starnit razboaie si a schimbat destinele unor popoare. Cel mai cunoscut detaliu este in acest context tine de faptul ca soldatii romani erau platiti cu sare, de unde vine si cuvantul “salariu”. Este in acelasi timp aliment si condiment, foarte utila in conservarea legumelor si a carnii, insa cantitatile prea mari ne pot imbolnavi grav. Dincolo de toate acestea, sarea are multe intrebuintari practice.

Cum ii ajuta sarea pe cei cu probleme de respiratie

Sarea are un efect bactericid, util mai ales in tratarea si ameliorarea unor afectiuni pulmonare.

Curele de salina, de exemplu, au efecte imediate asupra pacientilor care sufera de astm. De asemenea, orele petrecute in aerul incarcat cu aerosoli salini sunt binefacatoare pentru copiii si adultii care sufera de diverse alergii, de pneumonie, sinuzita sau chiar de boli de piele.

Cui i se recomandata salinoterapia

Daca deplasarea la una dintre salinele naturale din tara noastra nu va este chiar la indemana, puteti sa va creati acasa efecte similare folosind dispozitivele medicale de creare a aerosolilor sau inhalatoare. Exista chiar si niste lampi care elibereaza in aer substante benefice treptat, prin incalzire.

Salinoterapia le este recomandata chiar si fumatorilor si a celor care au reusit sa scape de acest viciu. Vaporii cu sare au capacitatea de a curata caile respiratorii de mucus si depuneri, calmand senzatiile de iritare.

Efectele lampilor cu sare de Himalaya

De asemenea, sarea din aerul emanat de aceste aparate vindeca tesuturile aparatului respirator si stimuleaza regenerarea celulelor. Dispozitivele se amplaseaza de obicei in dormitor si se folosesc conform instructiunilor si a recomandarilor medicului.

Pe langa aceste efecte, lampile cu sare ajuta la instalarea unei dispozitii optime pentru dormit, calmand stresul si neutralizand particulele nocive din aer. Efectele sunt mai puternice mai ales in cazul lampilor cu sare de Himalaya. Despre acestea se spune ca au proprietati de aparare fara de undele electromagnetice emanate de toate aparatele electrice din locuinta.

Cum scapam de umezeala din casa, folosind sarea

Sarea ne poate ajuta si sa alungam umezeala din casa. Este o substanta cu proprietati higroscopice (de captare a apei) dovedite stiintific, asa ca o putem folosi pentru a absorbi apa in exces care provoaca igrasie si mucegai, cu toate pericolele implicate. Sarea poate fi o solutie ieftina si sanatoasa pentru ca scapa de aceste necazuri. Putem sa achizitionam dezumidificatoare pe baza de sare din magazinele specializate.

De asemenea, putem sa ne realizam solutii simple de absorbirea a umiditatii pe baza de sare. Legarea de saculeti cu sare prin casa este una dintre cele mai simple trucuri. Daca aveti spatii mai mari cu igrasie, puteti sa folositi sare care se comercializeaza in marile magazine pentru deszapezire. Se pune in legaturi de panza, se leaga si se aseaza pe un gratar desupra unor vase sau galeti. Umiditatea din aer va fi absorbita de sare si se va scurge incet-incet  in recipientele respective.

Ce se curata cu sare in gospodarie

Pe langa toate acestea, sarea ne poate fi de ajutor si pentru curatarea diverselor suprafete si texturi din casa. Petele de rugina de pe haine, de pilda, ies foarte usor daca suprafata afectata este imbibata pentru 10 minute cu o pasta din suc de lamaie cu sare. Aceeasi pasta poate sa redea luciul obiectelor vechi de alama, dar si pentru a indeparta stratul de tartru de pe faianta si din cratite. Suprafetele murdare sunt frecate bine cu acest amestec si apoi se spala temeinic cu apa.

Covoarele din familie, atat de apreciate, dar si de greu de curatat, pot fi reimprospatate cu sare grunjoasa. Aceasta se presara peste fibre, si se freaca toata suprafata lor cu o perie. La final, se foloseste asipratorul, care va absorbi atat sarea, cat si impuritatile atat de putin estetice.

(sursa foto: Today i found out)

Distribuie acum