Caută
Retete de pastrare peste iarna a vinetelor

Retete de pastrare peste iarna a vinetelor

Mirosul minunat al vinetelor coapte pluteste in aceasta perioada la orice colt de strada, printre blocuri si prin sate, semn ca a venit timpul sa fie conservate pentru iarna. Sunt alimente gustoase si versatile, sanatoase si chiar vindecatoare, asa ca ar fi pacat sa nu ne ingrijim sa le avem la dispozitie si in sezonul rece.

Vinetele provin din tinuturi indepartate ale lumii, mai precis din Sri Lanka si India. Se numara printre legumele care nu contin colesterol. In schimb, ne aduc un aport mare de potasiu, magneziu, fier si calciu, plus vitaminele A, B12, B6 si C. Au efect antioxidant, pot preveni inflamatiile si bolile cronice, mentin o greutate corporala optima si sunt energizante.

O salata de vinete cu ceapa ne face ziua mai frumoasa, mai ales ca le avem la indemana toata vara. Existe zone in care se prepara pane, dupa cum in alte locuri viata nu e viata fara musaca de vinete. Cand vine anotimul rece, le mai gasim la preturi piperate la supermarket, dar nu mai au savoarea celor din timpul verii. Ca urmare, e timpul sa recurgem la cateva retete de pastrare peste iarna a vinetelor.

Cum se coc vinetele pentru iarna

Coacerea vinetelor este cea mai uzuala procedura de conservare a acestor legume. Se aleg legume mici, bine coapte, cu coaja lucioasa si fara defecte.

Cel mai bine se fac pe foc de lemn, insa arareori avem la dispozitie asa ceva. Alternativa este sa le punem pe flacara aragazului. Vom acoperi ochiurile cu o tabla groasa de metal sau folosim o plita sau o tigaie groasa. Se coc 5-10 minute pe fiecare parte, pana devin moi, iar coaja este neagra.

Trucuri pentru vinete mai gustoase

Unele gospodine le decojesc imediat dupa ce sunt luate de pe aragaz, punandu-si des degetele in apa rece ca sa nu se friga. Altele le stivuiesc intr-un vas cu capac si le lasa acolo pana se racesc.

Curatarea pielitelor devine mult mai usoara in acest mod. Se lasa apoi la scurs, pe un tocator inclinat de lemn. Se taie cozile, se pun in pungi si apoi se aseaza in congelator. Gustul lor usor afumat se va pastra intact chiar si un an.

O alta reteta presupune coacerea vinetelor la tava, in cuptor. In acest caz isi pierd mare parte din aroma de fum, dar sunt la fel de sanatoase.

Conserve din vinete la borcan

Vinetele coapte se pot pastra si la borcan. Reteta se prepara la fel ca mai sus, doar ca dupa scurgerea lichidului amarui se toaca marunt. Se adauga sare, se aseaza in borcan si apoi se acopera cu ulei. Se sterilizeaza si se lasa la pastrat in camari sau pivnite racoroase.

Un amestec delicios care mai tarziu poate servi drept garnitura este conserva de vinete cu usturoi si ardei. Se aleg in jur de 10 vinete mici, 7-8 ardei kapia dolofani, trei capatani de usturoi si ulei pentru prajit. Vinetele taiate rondele se prajesc putin in ulei. Restul legumelor se curata, se spala si se fierb in apa cu sare si dafin. Se aseaza totul in borcane in straturi, se adauga usturoi pisat si se acopera cu saramura care rezulta din fierbere. Borcanele se inchid si se pastreaza la rece.

(sursa foto: Plant Happy)

Distribuie acum