Caută
Icrele de peste. Beneficii si retete

Icrele de peste – Beneficii si retete

Salata de icre este nelipsita de pe mesele romanilor de foarte multi ani. Este un aperitiv care ocupa un loc de frunte in bucataria traditionala romaneasca, nu este gospodina care sa nu ii stie cele mai subtile secrete. Este un pretext excelent de socializare intre pasionatii gatitului si, de ce sa nu recunoastem, o delicatesa. In plus, icrele au si cateva proprietati care le fac nepretuite in dieta de zi cu zi.

Icrele au fost considerate din cele mai vechi timpuri un aliment nobil, ba chiar au fost vremuri in care puteau fi consumate doar de anumite categorii sociale. Astazi le putem gasi peste tot, proaspete si cu avize sanitar-veterinare, in sortimente pentru toate buzunarele. Putem sa cumparam de la orice colt de bloc salata de icre gata preparata, insa daca le preparam acasa aroma si beneficiile nutritionale sunt incomparabile.

Ce beneficii nutritive au icrele de peste

Consumarea loc ne aduce un aport important din vitaminele A, acid folic si vitamina B12, magneziu, sodiu, fosfor, potasiu sau seleniu. De asemenea, mai contin Omega 3 si Omega 6. De asemenea, un aport constant de icre ajuta la reducerea nivelului trigliceridelor si pot sa ne ajute in lupta cu depresia, cu artrita ori cu temutul Alzheimer.

Dezavantajul acestui aliment este ca nu le este recomandat celor care au probleme cu greutatea, si asta din cauza continutului de colesterol, suplimentat de adaosul de ulei din salate.

Cum alegem cele mai potrivite icre de peste

Cele mai gustoase, dar si scumpe, sunt icrele de sturion, nisetru sau cega, precum si asa-numitele icre de Manciuria. Acestea se servesc ca atare, fara nici un adaos, direct pe paine. Un avantaj in acest sens este continutul lor natural de sare. Aranjarea lor este o adevarat arta si pot fi de mare efect la o masa oficiala. Mai accesibile sunt insa icrele de stiuca, crap sau hering.

Cel mai important pas in alegerea sortimentului de icre este provenienta, conditiile de depozitare si prospetimea lor. Cautati sa le cumparati din surse verificate si autorizate, altfel riscati sa va imbolnaviti. Chiar daca pare tentant sa cumparati ceva nemaivazut de la pescari sau vanzatori ambulanti, este mai sigur pentru sanatatea dumneavoastra si a familiei sa alegeti unele din supermarket.

Salata de icre, in varianta „moderna”

Mamele si bunicile noastre obtineau cea mai fina salata de icre in urma unei proces epuizant de frecare a ingredientelor cu lingura de lemn. Tehnologia zilelor noastre ne scapa insa de efort si scurteaza drastic timpul de preparare. Pentru inceput, pregatiti miezul de la trei felii de paine amestecat cu apa pana ajunge la consistenta unei paste.

O alta varianta este sa puneti la fiert un litru de apa in care turnati treptat gris, se amesteca pana se omogenizeaza, fierbe trei minute si dati totul la racit.

100 de grame de icre sarate se amesteca in blender sau la mixer cu 400 de mililitri de ulei. Adaugati sucul obtinut dintr-o jumatate de lamaie si putina apa minerala. Se inglobeaza painea sau grisul. La final, amestecul este completat cu o ceapa medie rasa pe razatoarea cu gauri mici. Salata poate parea cam moale la inceput, insa isi va capata consistenta cu care ne-am obisnuit dupa ce sta cateva ore la frigider.

Salata de icre fara gris sau paine

Se mai poate prepara si o alta reteta, mai simpla si mai cremoasa. Se folosesc de obicei icre de stiuca, nesarate, bine curatate de pielite. Se amesteca a treia parte din cantitate intr-un mixer cu putina sare si apa minerala, pana se sparg toate bobitele. O a doua parte se presara treptat, o data cu uleiul. La final se mai adauga icrele ramase, o data cu o ceapa rosie rasa si sucul de la o lamaie. Se amesteca si se lasa la frigider.

Cum se servesc icrele

Icrele pot fi utilizate intr-o multime de forme pentru a fi servite cu maiestrie ca aperitive. Intinse pe o felie de paine prajita, cu o jumatate de maslina deasupra pot fi niste delicioase tartine. Puteti sa le ornati si cu gogosari murati sau capere. Le puteti “asorta” cu niste raci fierti.

Pentru cei care prefera sa isi prepare singuri aperitivul, puteti aseza pe masa festiva mici castronele in care ati pus icre, alaturi de pasta de branza, salata de vinete sau de ciuperci.

(sursa foto: Livestrong)

Distribuie acum